Hyppää pääsisältöön

Sote-hankkeessa on yhä suuria mutkia matkassa

(7.3.2017) Sote-hankkeen keskeiset tavoitteet eli tasavertaisuuden ja valinnanvapauden toteutuminen ovat yhä auki, vaikka Suomen hallituksen mukaan kaiken pitäisi olla valmista kahdessa vuodessa.

Hallituksen kaavailujen mukaan tavoitteet voitaisiin saada toteutumaan palvelusetelien avulla. Potilas voisi päättää meneekö hän yksityiseen lääkärihoitoon tai maakunnan järjestämään julkiseen hoitoon. Palvelusetelien suuruus on kuitenkin yhä täysin avoinna.

”Me tiedämme, että on aivan erihintaista palvella yhtä ihmistä Houtskarissa verrattuna satoihin potilaisiin, jotka jonottavat Turussa”, sanoo hallinto-oikeuden emeritusprofessori Krister Ståhlberg.

Asiakkaalla saattaa olla suuria vaikeuksia tietää miten hoitopalvelunsa valitsee. Ei edes HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén osaa sanoa miten oikeita valintoja osaisi tehdä. Lindén on ammatiltaan lääkäri.
”Nyt näyttää sekavalta. Olen lukenut tämän kohdan laista neljä-viisi kertaa eikä ole helppoa ymmärtää miten se tulee toimimaan”, Lindén tunnustaa.
Ennen kuin hoitoalan uudistus tulee voimaan, pitää eduskunnan perustuslakivaliokunnan se hyväksyä. Valiokunnan on otettava kanta siihen onko hoito tasa-arvoista ja saavatko maakunnat riittävän itsehallinnon.

Sote-uudistuksesta on muodostunut hallitukselle suuri arvovaltakysymys. Sen lisäksi tilannetta hankaloittaa tiukka aikataulu. Stålhbergin mukaan siksi hallitus peukaloi perustuslakia.

”Minusta se on järkyttävää. Suomihan saa banaanivaltion leiman itselleen.”

Ohjelman ovat toimittaneet Axel Rappe ja Louise Bergman.

Muokattu: laitettu ohjelma katsottavaksi 28.3.2017 MK

Kommentit