Hyppää pääsisältöön

Teeman Elävä arkisto: Erakot – originelleja yksineläjiä ja ihailun kohteita

Yksinäinen soutuvene on paitsi runollinen myös vertauskuvallinen kuvituskuva.
Yksinäinen soutuvene on paitsi runollinen myös vertauskuvallinen kuvituskuva. Kuva: Yle kuvapalvelu soutuveneet,Yle Elävä arkisto

Ohjelmat erakoista ovat Elävän arkiston kokoelmien suosituimpia sisältöjä. Tälle viikolle valikoimme Yle Teemalle Lappiin sotavuosina kotiutuneen itävaltalaisen Antonin lähikuvan, kittiläläisen Parta Kourulan monologin sekä omavaraisesti yksinäisessä saaressa elävien erakkosisarusten tarinan.

Ohjelmapaketti televisiossa

Tiistaina 7.3. klo 21:55
Perjantaina 10.3. klo 17:00
Sunnuntaina 12.3. klo 10:00

Yksinäisyyden kaipuu ja luonnonrauhan kunnioittaminen ovat suomalaista romantiikkaa parhaimmillaan. Uskallus hypätä arjen oravanpyörästä ja erakoitua yksikseen keskelle metsää on myös keino nousta monen suomalaisen silmissä oman elämänsä sankariksi.

Yleisradiossa kiinnostus "erakkoromantiikkaan" on tunnistettu kauan ja eri erakoiden tarinoita on tallennettu vuosien aikana runsaasti. Nämä originellit ohjelmat originelleista ihmisistä ovat myös olleet Elävän arkiston kokoelmien suosituimpia sisältöjä.

Maaliskuun ensimmäisellä täydellä viikolla Yle Teemalla esitetään kolme erakkotarinaa, jotka esitellään tässä artikkelissa. Lisää erakko-ohjelmia löydät Yle Areenan Suomi Finland 100 -kokonaisuudesta.

Mikä sai itävaltalaisen jämähtämään Euroopan huipulle?

Illan aloittaa poikkeuksellinen ohjelma. Vuonna 1967 kuvatussa henkilötarinassa esitellään Innsbruckista Suomen Lappiin kotiutunut Anton Neumeier. Hän oli tuolloin elänyt erakkona Naltijärvellä Pöyrisjärven erämaissa 36 vuotta.

Vaikka Anton asui yksin omassa valtakunnassaan, ei hän ollut piintynyt erakkoluonne. Itävaltalainen poromies oli varsin puhelias keskustelukumppani, vaikka hänen suomenkieltään onkin hieman vaikeaa korvakuulolla ymmärtää. Antonin kodassa vanha Lappi eli vielä voimakkaana, uskomuksineen kaikkineen. Hänen kotansa olikin alueen ainoa ympärivuotisesti käytetty asumus. Seudun alkuperäisasukkaatkin vetäytyivät talviksi hirsimökkeihinsä Maalikylkeen.

Parta Kourulan monologi

Kittilän pohjoisissa valtionmetsissä vuosikymmenet asunut erakko Eino "Parta" Kourula kertoo elämäntarinansa Jarmo Laineen vuonna 1986 ohjaamassa dokumentissa. Vaikka erakon tilitys on ajoittain katkeraa, jopa lannistunutta, suhtautuu hän itseensä myös hieman ironisesti.

Erakon elämä näyttäytyy varsin askeettisena ja metsässä on huvit vähissä. Ohjelmassa Kourula kuitenkin rakentaa metsään viinapannun, jossa keittää pontikkaa. Kohtaus on ilmeisesti dramatisoitu. Dokumenttiin on myös tallentunut vuonna 1985 Suomessa riehuneen Manta-myrskyn aiheuttamia tuhoja.

Ohjelma on selostamaton ja tarinaa kuljettaa Kourulan monologi.

Yksinäisen saaren erakkosisarukset

Erakkojen tv-illan päättää ainutlaatuinen tarina saarelle erakoituneista sisaruksista. Armas ja Rauha Ukkonen jatkavat sukunsa perintönä yksinäisellä saarella pidettyä karjatilaa. Karja tuo sisaruksille elannon ja on myös henkireikä pitkinä, kylminä talvina, jolloin voi mennä useita viikkoja, kun saarelta ei pääse maihin.

Kirkonkylään on saarelta kuuden kilometrin venematka ja ympärillä pelkkää niittyä ja metsikköä. Vaikka elämä saarella on yksinäistä, ei Rauha ole koskaan kaivannut maailmalle, tai edes lähelle Joutsaan.

Yle Teema

 • Puoli vuosisataa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

  Mestaripelimanneja sekä festivaalitunnelmaa vuodelta 1972

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Yle Teema onnittelee puolen vuosisadan ikäistä festivaalia ja esittää synttäreiden kunniaksi kahden mestaripelimannin henkilökuvat sekä ohjelman festivaalista vuodelta 1972.

 • Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa. Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55 Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!