Hyppää pääsisältöön

Teeman Elävä arkisto: Erakot – originelleja yksineläjiä ja ihailun kohteita

Yksinäinen soutuvene on paitsi runollinen myös vertauskuvallinen kuvituskuva.
Yksinäinen soutuvene on paitsi runollinen myös vertauskuvallinen kuvituskuva. Kuva: Yle kuvapalvelu soutuveneet,Yle Elävä arkisto

Ohjelmat erakoista ovat Elävän arkiston kokoelmien suosituimpia sisältöjä. Tälle viikolle valikoimme Yle Teemalle Lappiin sotavuosina kotiutuneen itävaltalaisen Antonin lähikuvan, kittiläläisen Parta Kourulan monologin sekä omavaraisesti yksinäisessä saaressa elävien erakkosisarusten tarinan.

Ohjelmapaketti televisiossa

Tiistaina 7.3. klo 21:55
Perjantaina 10.3. klo 17:00
Sunnuntaina 12.3. klo 10:00

Yksinäisyyden kaipuu ja luonnonrauhan kunnioittaminen ovat suomalaista romantiikkaa parhaimmillaan. Uskallus hypätä arjen oravanpyörästä ja erakoitua yksikseen keskelle metsää on myös keino nousta monen suomalaisen silmissä oman elämänsä sankariksi.

Yleisradiossa kiinnostus "erakkoromantiikkaan" on tunnistettu kauan ja eri erakoiden tarinoita on tallennettu vuosien aikana runsaasti. Nämä originellit ohjelmat originelleista ihmisistä ovat myös olleet Elävän arkiston kokoelmien suosituimpia sisältöjä.

Maaliskuun ensimmäisellä täydellä viikolla Yle Teemalla esitetään kolme erakkotarinaa, jotka esitellään tässä artikkelissa. Lisää erakko-ohjelmia löydät Yle Areenan Suomi Finland 100 -kokonaisuudesta.

Mikä sai itävaltalaisen jämähtämään Euroopan huipulle?

Illan aloittaa poikkeuksellinen ohjelma. Vuonna 1967 kuvatussa henkilötarinassa esitellään Innsbruckista Suomen Lappiin kotiutunut Anton Neumeier. Hän oli tuolloin elänyt erakkona Naltijärvellä Pöyrisjärven erämaissa 36 vuotta.

Vaikka Anton asui yksin omassa valtakunnassaan, ei hän ollut piintynyt erakkoluonne. Itävaltalainen poromies oli varsin puhelias keskustelukumppani, vaikka hänen suomenkieltään onkin hieman vaikeaa korvakuulolla ymmärtää. Antonin kodassa vanha Lappi eli vielä voimakkaana, uskomuksineen kaikkineen. Hänen kotansa olikin alueen ainoa ympärivuotisesti käytetty asumus. Seudun alkuperäisasukkaatkin vetäytyivät talviksi hirsimökkeihinsä Maalikylkeen.

Parta Kourulan monologi

Kittilän pohjoisissa valtionmetsissä vuosikymmenet asunut erakko Eino "Parta" Kourula kertoo elämäntarinansa Jarmo Laineen vuonna 1986 ohjaamassa dokumentissa. Vaikka erakon tilitys on ajoittain katkeraa, jopa lannistunutta, suhtautuu hän itseensä myös hieman ironisesti.

Erakon elämä näyttäytyy varsin askeettisena ja metsässä on huvit vähissä. Ohjelmassa Kourula kuitenkin rakentaa metsään viinapannun, jossa keittää pontikkaa. Kohtaus on ilmeisesti dramatisoitu. Dokumenttiin on myös tallentunut vuonna 1985 Suomessa riehuneen Manta-myrskyn aiheuttamia tuhoja.

Ohjelma on selostamaton ja tarinaa kuljettaa Kourulan monologi.

Yksinäisen saaren erakkosisarukset

Erakkojen tv-illan päättää ainutlaatuinen tarina saarelle erakoituneista sisaruksista. Armas ja Rauha Ukkonen jatkavat sukunsa perintönä yksinäisellä saarella pidettyä karjatilaa. Karja tuo sisaruksille elannon ja on myös henkireikä pitkinä, kylminä talvina, jolloin voi mennä useita viikkoja, kun saarelta ei pääse maihin.

Kirkonkylään on saarelta kuuden kilometrin venematka ja ympärillä pelkkää niittyä ja metsikköä. Vaikka elämä saarella on yksinäistä, ei Rauha ole koskaan kaivannut maailmalle, tai edes lähelle Joutsaan.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa