Hyppää pääsisältöön

Kahlitsematon renessanssi

Waldemar Januszczak
Waldemar Januszczak Kuva: ZCZ Films/BBC Waldemar Januszczak,teeman kulttuuri

Teemalta tuttu taidehistorioitsija Waldemar Januszczak tuulettaa renessanssin taidehistorian myyttejä neliosaisessa sarjassa.
Teema keskiviikkoisin 7.3. alkaen klo 14.00. Areenassa 90 päivää

Osa 1: Jumalia, myyttejä ja öljyväriä. Heti sarjan ensimmäisessä osassa Waldemar haastaa vakiintuneen käsityksen, jonka mukaan renessanssin juuret ovat Italiassa ja vain siellä. Nerokkaita uusia tekniikoita ja ideoita, jotka olivat synnyttämässä renessanssia, oli sellaisilla taiteilijoilla kuin Van Eyck, Van der Weyden, Cranach ja Dürer.

Osa 2: Piiskoja, kuolemaa ja Madonnan kuvia. Toisessa osassa Waldemar matkustaa Italiaan, missä renessanssin on katsottu alkaneen Giotton myötä. Uskonnolliset aiheet olivat Italian taiteelle tärkeitä. Vaikka antiikin taiteesta otettiin esteettisiä vaikutteita, suurin osa 1300–1400-lukujen italialaisesta kuvataiteesta oli uskonnollista, kuten suurin osa Michelangelon, Leonardon, Rafaelin ja Fra Angelicon teoksista.

Osa 3: Silkkiä, seksiä ja syntiä. Kolmas osa keskittyy Venetsian kaupunkiin, jolla on ollut hämmästyttävän suuri vaikutus taidehistoriaan. Luvassa on värien, draaman ja vitaalisuuden juhlaa, kun Waldemar esittelee Bellinin herkkiä sävyjä, Giorgionen salaisuuksia, Tizianon loistokkuutta, Tintoretton dramaattisuutta ja Veronesen mahtavia juhlakuvauksia.

Osa 4: Helvetin näkyjä, käärmeitä ja jättiläisiä. Viimeisessä osassa aiheena on renessanssin yllättävä loppuhuipennus, jossa se syöksyi hulluuteen ja . Sotien, sekasorron ja pimeyden ajan vangitsivat nerokkaasti teoksiinsa muiden muassa Bosch, Arcimboldo, manieristit ja El Greco.

 • Kahlitsematon renessanssi (The Renaissance Unchained), Britannia 2016

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema