Hyppää pääsisältöön

Kahlitsematon renessanssi

Waldemar Januszczak
Waldemar Januszczak Kuva: ZCZ Films/BBC Waldemar Januszczak,teeman kulttuuri

Teemalta tuttu taidehistorioitsija Waldemar Januszczak tuulettaa renessanssin taidehistorian myyttejä neliosaisessa sarjassa.
Teema tiistaisin 7.3. alkaen klo 20.00. Uusinnat torstaisin. Areenassa 90 päivää

Osa 1: Jumalia, myyttejä ja öljyväriä. Heti sarjan ensimmäisessä osassa Waldemar haastaa vakiintuneen käsityksen, jonka mukaan renessanssin juuret ovat Italiassa ja vain siellä. Nerokkaita uusia tekniikoita ja ideoita, jotka olivat synnyttämässä renessanssia, oli sellaisilla taiteilijoilla kuin Van Eyck, Van der Weyden, Cranach ja Dürer.

Osa 2: Piiskoja, kuolemaa ja Madonnan kuvia. Toisessa osassa Waldemar matkustaa Italiaan, missä renessanssin on katsottu alkaneen Giotton myötä. Uskonnolliset aiheet olivat Italian taiteelle tärkeitä. Vaikka antiikin taiteesta otettiin esteettisiä vaikutteita, suurin osa 1300–1400-lukujen italialaisesta kuvataiteesta oli uskonnollista, kuten suurin osa Michelangelon, Leonardon, Rafaelin ja Fra Angelicon teoksista.

Osa 3: Silkkiä, seksiä ja syntiä. Kolmas osa keskittyy Venetsian kaupunkiin, jolla on ollut hämmästyttävän suuri vaikutus taidehistoriaan. Luvassa on värien, draaman ja vitaalisuuden juhlaa, kun Waldemar esittelee Bellinin herkkiä sävyjä, Giorgionen salaisuuksia, Tizianon loistokkuutta, Tintoretton dramaattisuutta ja Veronesen mahtavia juhlakuvauksia.

Osa 4: Helvetin näkyjä, käärmeitä ja jättiläisiä. Viimeisessä osassa aiheena on renessanssin yllättävä loppuhuipennus, jossa se syöksyi hulluuteen ja . Sotien, sekasorron ja pimeyden ajan vangitsivat nerokkaasti teoksiinsa muiden muassa Bosch, Arcimboldo, manieristit ja El Greco.

 • Kahlitsematon renessanssi (The Renaissance Unchained), Britannia 2016

Lisää ohjelmasta

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

 • Teeman alkukevään 2018 elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Yle Teema Uusi Kino - kevään 2018 ohjelmisto

  Uusi Kino - kevään 2018 ohjelmisto

  Uusi Kino vaihtaa vuoden 2018 alusta keskiviikosta tiistai-iltaan Kino Suomen jälkeen. Keväällä on runsaasti ensiesityksiä ja ohjelmisto on perinteisesti monipuolinen. Vuoden alusta lyhytelokuvat tulevat löytymään paremmin Teeman Areena-kanavalta “lyhytelokuvat” otsikon alta.

Yle Teema

 • Sound Trackerin uusi kausi alkaa lauantaina

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Teeman alkukevään elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!