Hyppää pääsisältöön

Kahlitsematon renessanssi

Waldemar Januszczak
Waldemar Januszczak Kuva: ZCZ Films/BBC Waldemar Januszczak,teeman kulttuuri

Teemalta tuttu taidehistorioitsija Waldemar Januszczak tuulettaa renessanssin taidehistorian myyttejä neliosaisessa sarjassa.
Teema tiistaisin 7.3. alkaen klo 20.00. Uusinnat torstaisin. Areenassa 90 päivää

Osa 1: Jumalia, myyttejä ja öljyväriä. Heti sarjan ensimmäisessä osassa Waldemar haastaa vakiintuneen käsityksen, jonka mukaan renessanssin juuret ovat Italiassa ja vain siellä. Nerokkaita uusia tekniikoita ja ideoita, jotka olivat synnyttämässä renessanssia, oli sellaisilla taiteilijoilla kuin Van Eyck, Van der Weyden, Cranach ja Dürer.

Osa 2: Piiskoja, kuolemaa ja Madonnan kuvia. Toisessa osassa Waldemar matkustaa Italiaan, missä renessanssin on katsottu alkaneen Giotton myötä. Uskonnolliset aiheet olivat Italian taiteelle tärkeitä. Vaikka antiikin taiteesta otettiin esteettisiä vaikutteita, suurin osa 1300–1400-lukujen italialaisesta kuvataiteesta oli uskonnollista, kuten suurin osa Michelangelon, Leonardon, Rafaelin ja Fra Angelicon teoksista.

Osa 3: Silkkiä, seksiä ja syntiä. Kolmas osa keskittyy Venetsian kaupunkiin, jolla on ollut hämmästyttävän suuri vaikutus taidehistoriaan. Luvassa on värien, draaman ja vitaalisuuden juhlaa, kun Waldemar esittelee Bellinin herkkiä sävyjä, Giorgionen salaisuuksia, Tizianon loistokkuutta, Tintoretton dramaattisuutta ja Veronesen mahtavia juhlakuvauksia.

Osa 4: Helvetin näkyjä, käärmeitä ja jättiläisiä. Viimeisessä osassa aiheena on renessanssin yllättävä loppuhuipennus, jossa se syöksyi hulluuteen ja . Sotien, sekasorron ja pimeyden ajan vangitsivat nerokkaasti teoksiinsa muiden muassa Bosch, Arcimboldo, manieristit ja El Greco.

 • Kahlitsematon renessanssi (The Renaissance Unchained), Britannia 2016

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

 • Puoli vuosisataa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

  Mestaripelimanneja sekä festivaalitunnelmaa vuodelta 1972

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Yle Teema onnittelee puolen vuosisadan ikäistä festivaalia ja esittää synttäreiden kunniaksi kahden mestaripelimannin henkilökuvat sekä ohjelman festivaalista vuodelta 1972.

 • Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa. Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55 Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!