Hyppää pääsisältöön

Sähköinen yo-koe ja aineistotehtävät – miten suoriutua kunnialla aiempaa laajemmista ja monimuotoisemmista aineistoista?

Kädet kirjoittavat kannettavalla tietokoneella
Kädet kirjoittavat kannettavalla tietokoneella Kuva: Unsplash Abitreenit

Psykologian, yhteiskuntaopin ja ranskan ylioppilaskokeet kirjoitetaan ensimmäistä kertaa tietokoneella keväällä 2017. Reaaliaineissa digitaalisuus tuo kokeisiin laajempia ja monipuolisempia aineistoja. Ylioppilastutkintolautakunta on kuitenkin viestittänyt, että ekoissa kokeissa uudistukset olisivat maltillisia. Jos kokeessa on paljon ainestoa, miten siitä voisi selvitä mahdollisimman tehokkaasti? Kysyimme neuvoja lukion opettajilta ja abeilta.

Huomioithan, että mitään absoluuttisia ohjeita aineistotehtävien tekoon ei ole. Ajattele neuvoa pikemminkin yhtenä tapana, jolla voi päästä yhtä hyvään lopputulokseen kuin toisella tavalla.

1. Säästä aikaa lukemalla tehtävänanto.
Mieti, mitä tehtävässä kysytään, ennen kuin alat kirjoittaa. Jos tehtävänannon ymmärtää väärin ja alkaa syventyä aineistoon, voi mennä paljon aikaa hukkaan. Palaa tehtävänantoon vastauksen eri vaiheissa muistuttaaksesi itseäsi.

2. Vältä sekasortoa järjestämällä ikkunat ruudulla.
Järjestelemiseen on erilaisia tapoja, joista sinun on löydettävä itsellesi sopivin. Yksi tapa on avata ruudulle kaikki tarvitsemasi ikkunat, esimerkiksi aineistosivu ja vastaussivu. Näin vältät pomppimisen eri ikkunoiden ja ohjelmien välillä Abitissa. Joidenkin mielestä usean ikkunan avaaminen samanaikaisesti ruudulle tekee vastaamisesta ahdistavaa tihrustamista. Jos ruutu tuntuu liian pieneltä, avaa vain yksi ikkuna kerralla. (Jos oman koneesi näyttö on epämukavan pieni, selvitä jo ennen kirjoituksia, saisitko lainata lukiostasi isompaa konetta koetilanteeseen.)

3. Jäsentele asiat perinteisesti paperille.
Triviaali ohje, mutta hyvä muistaa. Digikokeissakin jaetaan muistiinpanopaperia.

”Jos tehtävässä on enemmän kuin kaksi aineistoa, joita täytyy verrata keskenään, nousee hiki otsalle. Kuudessa tunnissa pitää kuitenkin kirjoittaa aika monta vastausta.”― Abiturientti Rosa Sikorski Helsingin kuvataidelukiosta

4. Merkkaa olennaiset asiat aineistoon käyttämällä Okularia tai Writeria.
Jos aineisto sisältää pelkkää tekstiä, johon haluat tehdä merkintöjä, helpointa on kopioida teksti Abitti-järjestelmän tekstinkäsittelyohjelmaan Writeriin. Jos taas tehtävän aineisto on pdf-tiedostona, Abitissa on sen lukemiseen tarkoitettu Okular-ohjelma, jolla tiedostoon voi esimerkiksi tehdä yliviivauksia eri väreillä. Merkintöjen tekeminen aineistoon hyödyttää varsinkin pitkien tekstien hahmottamista.

5. Viittaa videoaineistoon ottamalla kuvakaappauksia.
Videoaineistoon viittaaminen omassa vastauksessa voi tuntua ongelmalliselta. Yksi tapa on ottaa videosta kuvakaappauksia, liittää ne omaan vastaukseen ja viitata niihin omassa tekstivastauksessa. Videoon voi viitata myös ilman teknistä kikkailua kuvailemalla videon sisältöä.

6. Selätä vaikea tehtävä aineiston kautta.
Jos kokeeseen valmistautuminen ei ole mennyt nappiin eikä kokeesta tahdo löytyä sopivaa tehtävää, aineistoista yleensä löytyy jotain, mistä alkaa kirjoittaa. Ehkä tehtävässä haettava asia muistuu mieleen vastatessa ja tehtävästä tippuu lopulta hyvätkin pisteet.

7. Keskity oikeisiin asioihin arvioimalla aineistoa.
Ylioppilaskokeessa saattaa olla niin sanottua virikeaineistoa. Sen tarkoituksena on johdattaa kokelas aihepiirin pariin ja helpottaa vastaamista. On hyvä ymmärtää, että tällöin tehtävää ei ole vahvasti sidottu tähän aineistoon eikä ainestossa ole niin sanotusti oikeita asioita, jotka sieltä pitäisi löytää. Tästä syystä virikeaineistoon ei kannata keskittyä liian kauan. Tämä ei ole kuitenkaan yksinkertainen neuvo, sillä entä jos virikkeeksi luulemasi aineisto ei olekaan vain virikettä? Tällöin sen huomiotta jättäminen saattaa kostautua.

8. ?

9. ?

Kohdat seiskasta eteenpäin ovat vielä tyhjiä. Minkä neuvon haluaisit antaa kirjoittajille? Jätä se kommenttiosioon. Lisäämme järkevät vinkit listalle.

Hyödyllisiä linkkejä kokeeseen valmistautuvalle

Käy läpi Digabin esimerkkitehtävät
Muista, että Digabin tehtävät ovat kokeilevia, sillä niillä on osoitettu erilaisia tulevaisuuden tehtävätyyppejä. YTL:n mukaan oikeat yo-kokeet ovat maltillisempia.

Lue ylioppilastutkintolautakunnan tiedotteet
Tylsää? Ehkä, mutta tiedotteista saa käsityksen, miten laajalti koe ja aineistot muuttuvat. Luettuasi tiedät, mihin täytyy varautua ja mihin ei.

yo-kokeet sähköistyvät portaittain
Ylioppilaskokeet digitalisoituvat portaittain syksystä 2016 kevääseen 2019. yo-kokeet sähköistyvät portaittain Kuva: Leo Kosola/Yle sähköiset ylioppilaskokeet

Juttua varten on haastateltu psykologian opettaja Raija Anttilaa, abiturientteja Rosa Sikorskia ja Silvia Kivirantaa sekä yhteiskuntaopin ja historian opettaja Eero Kitusta. Lisäksi neuvoja antoivat useat opettajat suljetussa Psykologian Opettajat ry:n Facebook-ryhmässä.

Muokkaus 7.3.2017: Tarkennettu vinkkiä 2.
Muokkaus 9.3.2017: Lisätty vinkkiin 4 suositus Writer-ohjelmasta ja tarkennettu sitä, missä tilanteessa Okularin käyttö on järkevää.

Kommentit

Artikkelit