Hyppää pääsisältöön

Victoria – nuori kuningatar

Kahdeksanosainen upea draamasarja Victoria kuvaa 1800-luvun alun Britanniaa nuoren kuningattaren silmin.
Nuoren kuningatar Victorian roolissa nähdään Jenna Coleman. Kahdeksanosainen upea draamasarja Victoria kuvaa 1800-luvun alun Britanniaa nuoren kuningattaren silmin. yle tv1

TV1 lauantaisin 23.2. - 13.4.2019 klo 15.40 - 16.55 (1. kausi uusintana, Areenassa vain suorana) ja 20.4. - 25.5. (2. kausi uusintana, Areenassa 10 päivää)

Upea draamasarja Victoria (7) kuvaa, miten impulsiivisesta teinitytöstä kasvaa arvostettu ja pitkäaikainen brittiläisen imperiumin hallitsija, rakastava puoliso ja nykyaikainen uraäiti.

Kahdeksanosainen näyttävä ja koskettava sarja kertoo 1800-luvun alun maailmasta ja Britanniasta nuoren kuningatar Viktorian silmin. Sarja perustuu osin kuningattaren omiin päiväkirjamerkintöihin. Käsikirjoittajana on debyyttinsä television puolella tekevä kirjailija Daisy Goodwin.

Ykkönen esittää uusintana sarjan ensimmäisen ja toisen tuotantokauden. Sarja uusi, kolmas kausi nähdään kesällä 2019.

Päättäväinen nuori nainen

Kensingtonin palatsissa yksinäisen lapsuuden viettänyt Victoria (Jenna Coleman; tuttu sarjoista Doctor Who ja Pemberleyn kartanon tragedia) kruunataan kuningattareksi 18-vuotiaana. Hän on viaton tyttönen, joka vielä leikkii nukeilla ja rakastaa eniten maailmassa lemmikkispanieliaan.

Vain 152 senttiä pitkä Victoria on ehkä lyhyt varreltaan, mutta päättäväistä nuorta naista on turha yrittää ohjailla. Sen saavat karvaasti huomata hänen lukuisat poliittiset vastustajansa. Helposti manipuloitavalle äidilleen häneltä ei rakkautta juuri riitä.

Kahdeksanosainen upea draamasarja Victoria kuvaa 1800-luvun alun Britanniaa nuoren kuningattaren silmin.
Pääministeri lordi Melbourne (Rufus Sewell). Kahdeksanosainen upea draamasarja Victoria kuvaa 1800-luvun alun Britanniaa nuoren kuningattaren silmin. yle tv1
Kahdeksanosainen upea draamasarja Victoria kuvaa 1800-luvun alun Britanniaa nuoren kuningattaren silmin.
Prinssi Albert (Tom Hughes). Kahdeksanosainen upea draamasarja Victoria kuvaa 1800-luvun alun Britanniaa nuoren kuningattaren silmin. Kuva: Gareth Gatrell 2014 yle tv1

Mistä kuningattarelle puoliso?

Onnekseen Victorialla on luotettavia ystävättäriä, jotka hän nostaa hovineidoikseen siirryttyään Buckinghamin palatsiin. Hovineitojensa lisäksi Victoria tukeutuu muutamaan luotettavaan ihmiseen, joista tärkein on pääministeri lordi Melbourne (Rufus Sewell, tuttu sarjoista Taivaan pilarit ja Yhdestoista tunti).

Hyvin pian nuorelle hallitsijalle aletaan etsiä puolisoa Euroopan vapaiden nuorten kruunupäiden joukosta. Ajatus on Victoriasta vastenmielinen, aina siihen saakka kunnes hän tapaa mieheksi varttuneen saksalaisen serkkunsa Albertin (Tom Hughes; The Game, Murtuva maailma, Lain viitta). Ja loppu on historiaa.

Upea näyttelijäkaarti

Victoria-sarjan keskeisissä rooleissa ovat muun muassa Paul Rhys, joka nähdään Sir John Conroyn roolissa. Cumberlandin herttuaa näyttelee Peter Firth ja Kentin herttuatterana nähdään Catherine Flemming.

Sarjan muita henkilöitä ovat Wellingtonin herttua (Peter Bowles), paronitar Lehzen (Daniela Holtz), Neiti Skerrett (Nell Hudson), Charles Elmé Francatelli (Ferdinand Kingsley), Brodie (Tommy Knight), Sir Robert Peel (Nigel Lindsay), Rouva Jenkins (Eve Myles), Prinssi Ernest (David Oakes), Penge (Adrian Schiller) ja kuningas Leopold (Alex Jennings).

Victoria. Tuotanto: ITV/Mammoth Screen & Masterpiece, Britannia 2016. Draamasarjan kaksi tuotantokautta on esitetty Ykkösellä aikaisemmin 2017 - 2018.

Victorian kaksi miestä – Lordi M ja prinssi Albert

Kuningatar Victorian sydän sykki kahdelle miehelle.
Kuningatar Victorian sydän sykki kahdelle miehelle. Yle TV1,victoria

Kuningatar Victorian sydän sykki kahdelle miehelle. Lordi Melbourne oli ensirakkaus, prinssi Albert tunteella valittu puoliso.

Victoria-draamasarjassa kuningattaren läheisiä miehiä näyttelevät komeat Rufus Sewell ja Tom Hughes. Molemmat tekevät rooleissaan vakuuttavaa työtä. Lue näyttelijöiden haastattelu!

Kuningatar Victorian sydän sykki kahdelle miehelle.
Kuningatar Victorian sydän sykki kahdelle miehelle. Kuva: Gareth Gatrell 2014 yle tv1

Lue 10 kiehtovaa faktaa Victoria-sarjasta ja oikeasta kuningattaresta!

Tiesitkö, että kuningatar Viktorian valtaistuin teetettiin erityisesti häntä varten, koska hän oli niin pienikokoinen, pituudeltaan noin 150 cm.

Tiesitkö, että Victoria-sarjan lavastustyöryhmä käytti 325 neliömetriä lehtikultaa päällystäessään huonekaluja, kynttelikköjä ja tauluja. Kuvauksissa poltettiin lisäksi 12 000 kynttilää!

Tiesitkö, että Jenna Colemanin silmät vaihtoivat väriä piilolinssien ansiosta.

Kuningatar Viktoria ja lordi Melbourne ratsastavat syksyisessä metsässä.
Victoria ja lordi Melbourne ratsastamassa. Kuningatar Viktoria ja lordi Melbourne ratsastavat syksyisessä metsässä. Kuva: Yle Kuvapalvelu. victoria
Kuningatar Viktorian kruunaiset.
Victoria kruunataan kuningattareksi. Kuningatar Viktorian kruunaiset. Kuva: Yle Kuvapalvelu. victoria
Lähikuva Jenna Colemanista joka näyttelee Victoriaa.
Jenna Colemanin silmät vaihtoivat väriä piilolinssien ansiosta. Lähikuva Jenna Colemanista joka näyttelee Victoriaa. Kuva: Yle Kuvapalvelu. victoria
Victoria-sarja, palvelusväkeä keittiössä.
Palvelusväkeä Buckinghamin palatsissa. Victoria-sarja, palvelusväkeä keittiössä. Kuva: Yle Kuvapalvelu. victoria

Käsikirjoittaja Daisy Goodwin: "Victoria oli tyypillinen teini"

Victoria-sarja perustuu osin kuningattaren omiin päiväkirjamerkintöihin. Sarjan on käsikirjoittanut debyyttinsä television puolella tekevä kirjailija Daisy Goodwin.

Goodwin poimii otteen kuningatar Victorian päiväkirjasta: ”Kuinka komealta rakas Albert näyttääkään valkoisissa cashmere-housuissaan. Eikä mitään niiden alla.”

Kirjailja muistuttaa, että näin ei kirjoittanut hapannaamainen hallitsija vaan tämä oli rakastuneen tytön tunteenpurkaus. Tytön, joka sattui myös olemaan kuningatar.

”Kun luin läpi Victorian päiväkirjoja, jotka vilisivät huutomerkkejä ja alleviivauksia, ymmärsin että hän oli paljon enemmän kuin kasvot postimerkissä – hän oli tyypillinen teini-ikäinen haaveineen ja tarpeineen.”

”Sukuhistoriansa vuoksi hänestä tuli maailman vaikutusvaltaisin nainen”, käsikirjoittaja Daisy Goodwin sanoo.

Jenna Coleman on kuningatar Viktoria ja hyppii sohvalla ja koira katsoo vieressä.
Jenna Coleman on uutuussarjan nuori kuningatar Viktoria. Jenna Coleman on kuningatar Viktoria ja hyppii sohvalla ja koira katsoo vieressä. Kuva: Yle Kuvapalvelu. victoria
Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.