Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Yhteiskuntaoppi pääkuva

2017 kevät: Yhteiskuntaoppi – YTL:n sensorin vastaukset abien kysymyksiin kokeesta

yhteiskuntaopin sensorin vinkit yo-kokeeseen kuva abitreeneihin
yhteiskuntaopin sensorin vinkit yo-kokeeseen kuva abitreeneihin Kuva: Annukka Palmén-Väisänen/Yle abitreenit

Jäin miettimään, oliko... Lähteekö paljon pisteitä, jos... Miten paljon haittaa, että...

Kevään yhteiskuntaopin koe järjestettiin 24.3.2017. Kokeen jälkeen kokelaat lähettivät meille kysymyksiä, joihin sensori Tom Gullberg vastasi koepäivän iltana.

Täältä löydät kokeen ja sen hyvän vastauksen piirteet.

Kysymykset ja vastaukset

Sensori vastaa: Tehtävässä ei pyydetä arvioimaan tekstiä, vaan tekstiä hyödyntäen arvioimaan sosiaalisen median vaikutusta yhteiskunnalliseen keskusteluun. Blogikirjoittajalla on melko kielteinen näkemys, vaikka toteaakin että sosiaalinen media tarjoaa hienoja välineitä joustavaan ja nopeaan vuorovaikutukseen ja mahdollistaa ihmisten demokraattisen osallistumisen. Tämän mukaan voi vastauksessa esittää sekä myönteisiä (poliittinen järjestäytyminen, verkostoituminen) että kielteisiä seikkoja (esim. vihapuhetta, populismia).
Sensori vastaa: Lakiopin kurssi on kattava. Tällä kertaa tälläisiä tehtäviä, ensi kerralla jotain muuta.
Sensori vastaa: Hvässä vastauksessa löytyy jokaisesta kunnasta jonkunlainen suunnitelma. Ei tarvitse välttämättä olla kovin laaja suunnitelma, ja voi myös kirjoittaa melko yleisellä tasolla. Varmasti saat pisteitä myös jos kirjoitit yleisesti kaikista.
Sensori vastaa: johdonmukainen ja ytimekäs vastaus riittää hyvin jopa korkeisiin pisteisiin.
Sensori vastaa: Kannatta lukea YTL:n hyvän vastauksen piirteet. Kannatti eritellä kuntien erilaiset rakenteet ja tehdä analyyttinen suunnitelma. A- ja b-kohdissa kysyttiin tärkeistä käsitteistä.
Sensori vastaa: Ei tarvinnut kirjoittaa enemmän tekstiä. Hyvän vastauksen kriteereissä löytyy kyllä miten pisteet voi vertailla: 20 pisteen tehtävissä hyvät vastaukset ovat 7–13 pistettä ja kiitettävät 14–20 pistettä, 30 pisteen tehtävissä vastaavasti 11–20 ja 21–30 pistettä.
Sensori vastaa: tarkoitat ehkä d-kohtaa?
Siinä voidaan esittää esim. väestönkehitystä, elinkeinorakennetta tai työttömyyttä sekä kun-nan työpaikkaomavaraisuutta koskevia toimenpide-ehdotuksia.
Sensori vastaa: Tuosta vastauksesta saat jo hyvin paljon pisteitä (toki: 751).
Sensori vastaa: Tehdään kyllä aina yhtä "vaikeita" kokeita. Keväällä toki kijroittajia on enemmän, mutta tasoja ei voi veratta.
Sensori vastaa: Yksi tehtävä koski Suomea, toinen liittyi EU-kurssiin. Varsinkin EU-tehtävässä pitää tietääpaljon muistakin asioista kun "ainoastaan" vaalitavasta.
Sensori vastaa: Ollaan tietoisia siitä, että tälläinen rakenne voi olla hieman hankala; mutta nyt a- ja b-osat selkeästi koski keskeisiä käsitteitä, ja c- ja d-osat olivat essee-kirjoittamiseen sopivia tehtäviä.
Sensori vastaa: Emme vaadi enemmän kun taulukkoon perustuvia suunnitelmia. Mielestämme taulukossa on aivan riittävästi tietoa.
Sensori vastaa: Ytimesti voi vastata, pääasia että (juridiset) piirteet ja erot tulevat
selväksi.
Sensori vastaa: mediakenttä koostui ennen paperilehdistä, radiosta ja televisioista, mutta nyt on ilmennyt myös sosiaalinen media (Internetissä). Vastauksessa voi esim. sanoa, että sosiaalinen media tarjoaa vaikutuskanavan ohi isojen mediayhtiöiden.
Sensori vastaa: Riippuu kunnan rakenteesta; jos työttömyysaste on korkea, päättäjät pitäisi miettiä miten kuntaan saadaan lisää työpaikoja, jne.
Sensori vastaa: Ymmärtääkseni tekniikan kanssa ei ole ollut lainkaan ongelmia. Sähköisistä kokeista voidaan olla eri mieltä, mutta me toteutetaan hallitusohjelmaa, joten päättäjiltä täytyy kysyä miksi kirjoitukset nyt ovat sähköisiä. Toisaalta, oletan että olet aika usein muutenkin tietokoneen ääressä?
Sensori vastaa: Jos näin on, niin lautakunnan henkilökunta tarkistaa jos muutama sana voi tulkita vastaukseksi tai ei. Pyrimme aina olemaan kokelaan puolella.
Sensori vastaa: Tälläisiä tapauksia lautakunnan henkilökunta tarkistaa, jos on tarpeen. Kaikki on varmasti aivan ok, yritetään aina olla kokelaan puolella.
Sensori vastaa: Pisterajoista päätetään vasta toukokuussa, kun sensorit ovat päättääneet pisteytyksistä. Jos haluat tarkistaa pisterajoja uudella pisteytyksillä, voit YTL:n kotisivulla katsoa syksyn 2016 sähköisten kokeiden pisterajoja.
Sensori vastaa: Yleensä paras vastaus on poistettu. Tilanne on nyt uusi kun kirjoitetaan sähköisesti, ja järjestelmä ei ole vielä kovin tuttu. Kerro tästä sinun rehtorille, niin hän voi ottaa yhteyttä YTL:n kansliaan, ja henkilökunta siellä sitten tutkii asiaa.
Sensori vastaa: Riittä aivan hyvin.
Sensori vastaa: Harmi että aika loppui. Varmasti toki myös käsitteiden määrittelystä saat pisteitä, ja olet varmasti a- ja b-kohtaan vastannut hyvin.
Sensori vastaa: Tälläistä pitää edelleenkin tietää. Nämä yritysmuodot ei toki olleet olemassa vielä kivikaudella.
Sensori vastaa: Tehtävässä 3 olisit ilman muuta voinut kertoa myös EU:n nykytilanteesta. Ensisijaisesti YTL kysyy opetussunnitelman mukaista tietoa, mutta niihin tehtävin on aina helpompi vastata jos seuraa uutisia.
Sensori vastaa: Pisterajat lyödään lukkoon tuloksien perusteella vasta toukokuussa. Viime syksyn ensimmäisessä sähköisessä maantieteen kokeessa A-raja oli 33 p.
Sensori vastaa: a-kohdasta voi saada 8 pistettä, joten jos kaikki oli väärin menetät 8 p. Kokonaisuus toki aina ratkaisee, ja pienestä virheestä et menetä monta pistettä.
Sensori vastaa: En oikein ymmärrä millaisia plussapisteitä ennen jaettiin. Ennen jokeri-tehtävästä annettiin maksimissaan 9 pistettä, nykyisellä järjestelmällä 30 pistettä. Pisterajoihin ei tämä sinäänsä vaikuta.
Sensori vastaa: Kaikkea ei pystynyt tietää/neuvoa, mutta taulukon perusteella pystyy kuitenkin vetämään johtopäätöksiä.
Sensori vastaa: Ei sairauksia välttämättä tarvitse mainita lainkaan. Katso lisää YTL:n hyvän vastauksen piirteissä.
Sensori vastaa: Tuo vaikuttaa olevan aivan hyvä vastaus.
Sensori vastaa: Tuskin.
Sensori vastaa: Riippu kokoinaisuudesta. En kuvauksesi perusteella oikein ymmärrä miten olet vastannut.
Sensori vastaa: Ilman muuta - nuo ovat kaikki hyviä esimerkkejä.
Sensori vastaa: Tuo tuskin haittaa - riippuu tietysti kokonaisuudesta.
Sensori vastaa: Kyllä se toki ainakin kiitettävässä vastauksessa pitää mainita - kokonaisuus kuitenkin ratkaisee.
Sensori vastaa: No toivottavasti ei kuitenkaan - jos tietää paljon, on myös helpompi vastata rakenteellisesti.
Sensori vastaa: Täsmällinen lukumäärä ei tässä tapauksessa ole tärkeä. Hyvä että muistutat että vanhoissa kirjoissa löytyy vanhentuneita lukumääriä.
Sensori vastaa: No, tuo ei ole oikein sanottu, mutta pisteytys rippuu kokonaisuudesta - tietysti muutan pisteen menetit varmasti.
Sensori vastaa: No, silloin meni tietysti hieman väärin, jonkun pisteen menetit varmasti - mutta kokonaisuus ratkaisee.
Sensori vastaa: Valitettavasti menetät luultavasti jonkun pisteen, mutta kokonaisuus ratkaisee aina.
Sensori vastaa: Hieman väärin meni, joten menetät varmasti pisteitä - mutta kokonaisuus ratkaisee aina.
Sensori vastaa: Erilaisia. Nämä kunnat eivät ole fiktiivisiä, mutta emme kerro mitkä ne ovat.
Sensori vastaa: nettomuutto=tulo- ja lähtömuuton välinen erotus. Käsitteet on aina hyvä selittää, vaikka syyt ja seurakset ovat tietysti tärkeitä.
Sensori vastaa: Kuulostaa oikein hyvältä vastaukselta.
Sensori vastaa: Kyllä taloudellinen tarkastelukin on välttämätön, mutta vaaditaan varmasti myös juridinen näkökulma. Sensorikokous tekee vielä lopullisen ratkaisun, mutta näin olettaisin.
Sensori vastaa: Jos tutkit taulukkoa, huomaat että muuttotilasto menee juuri niin kuin hyvän vastauksen piirteissä sanotaan. Sensorikokous tarkistaa tietysti vielä tilannetta.
Sensori vastaa: Rakentavia ja analyyttisia, tilastojen valossa. Katso YTL:n hyvän vastauksen kriteereissä.
Sensori vastaa: Jos oot huolissasi, pyydä rehtoria maanantaina soittaa ja tarkistaa YTL:n kansliaan. Tälläiset tekniset seikat eivät voi pilata sinun kirjoituksia.
Sensori vastaa: Lukioita on pitkälti yli 300. Tekniset ongelmat on varmasti ilmoitettu YTL:n kansliaan, mutta sensorit eivät ole siellä töyssä. Saamme kyllä tietää ongelmistä jälkikäteen.
Sensori vastaa: Kokonaisuus ratkaisee, vaikeata on tuon kuvauksen perusteella kertoa montako pisteitä menetät.
Sensori vastaa: On se melko tärkeä osa vastauksesta, joten hieman pisteitä menetit valitettavasti.
Sensori vastaa: On tietysti parempi jos ymmärtää tehtävän oikein. Sinun kuvauksen mukaan on hieman vaikeata tietää mitä ja miten kirjoitit, mutta kokonaisuus ratkaisee. Tuhat sanaa ei ole ainakiin liian lyhyt vastaus, mutta määrä ei sinäänsä tietenkään tarkoita että vastaus olisi hyvä.
Sensori vastaa: Katso hyvän vastauksen piirteet, niin saat realistisen kuvan siitä, mitä piti olla vastauksessa. 200 sanaa voi riittää aivan hyvin tässä tapauksessa.
Sensori vastaa: Katso hyvän vastauksen kriteereitä, niin saat realistisen kuvan siitä mitä vaaditaan. 200 sanaa voi olla aivan sopiva pituus, ei kannata kirjoittaa liian pitkiä vastauksia lakitehtävissä.
Sensori vastaa: Määrä ei kaada tai ratkaise, vaan sisällön laatu.
Sensori vastaa: Niistä lautakunta päättää vasta toukokuussa, tulosten perusteella.
Sensori vastaa: Niistä lautakunta päättää vastaa toukokuussa.
Sensori vastaa: Sensorikokous päättää linjasta. Hyvän vastauksen piirteissä taitaa olla pieni virhe, tarkistetetaan sitä, mutta se ei haita arvostelua.
Sensori vastaa: Tuo "ympäripyöreä" vastauskin vaikuttaa aivan hyvältä. Sensori ratkaisee myöhemmin jos vastaus on täydellinen.
Sensori vastaa: Olen kai siihenkin kysymykseen vastannut.
Sensori vastaa: Juuri lakitiedossa pitää tiettyä tietoa hallita, se vaatimus ei muutu digiloikan myötä. Muissa tehtävissä vaaditaan kyllä soveltamista.
Sensori vastaa: Ei haita, varsinkin kun tuo on myös tutkijoiden kesken kyseenalainen johtopäätös.
 • 2019 syksy: yhteiskuntaoppi

  Yhteiskuntaopin yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

Abitreenit

Oppimateriaalit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit

Seuraa Abitreenejä Instagramissa: @abitreenit