Hyppää pääsisältöön

Espanjan Armada

Espanjan suuri armada purjehtii
Espanjan suuri armada purjehtii Kuva: BBC teeman historia

Vuonna 1588 Englannin valtakunnan kohtalo oli vaakalaudalla. Espanja oli lähettänyt valtavan sotalaivaston valloittamaan Englantia, jolla ei pitänyt olla mitään mahdollisuuksia.
Teema tiistaisin 14.–28.3. klo 21.00. Areenassa 14 päivää

Kun Elisabet I nousi Englannin valtaistuimelle vuonna 1558, hän torjui Espanjan kuninkaan Filip II:n kosinnan. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin Filip lähetti valtavan sotajoukon syrjäyttämään Elisabetin ja palauttamaan Englannin katolisen kirkon piiriin. Filipin sotaretki muutti kummankin maan tulevaisuuden.

Kolmeosaisessa historiasarjassa kerrotaan yksityiskohtaisesti muutamista päivistä ja viikoista, joina kaksi iäkästä hallitsijaa kävi historiallista taistelua Euroopan ja länsimaiden tulevaisuudesta. Sarja perustuu yli 3 000 asiakirjan aineistoon, jossa on mukana myös kuningas Filipin omakätisesti kirjoittamia dokumentteja.

Dokumentti on osin dramatisoitu, ja kuningatar Elisabetin roolissa nähdään loistava Anita Dobson. Upeat digitaaliset efektit luovat kesän 1588 tapahtumista ja taisteluista ennennäkemättömän vaikuttavan kuvan. Sarjan juontaa historioitsija ja merenkävijä Dan Snow.

 • Espanjan Armada (Armada: The Untold Story), Britannia 2015. Tuotanto BBC

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema