Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Hyvää naistenpäivää! Runsaasti naisten tekemää ja tähdittämää draamaa nyt Areenassa

Juulia Salonen Tiinan roolissa 1991.
Juulia Salonen esitti Tiinaa. Juulia Salonen Tiinan roolissa 1991. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle Kuvapalvelu Tiina,televisiosarjat,nuortensarjat,1991 (musiikkialbumi),juulia salonen

Kovaa maata, Tiina, Pesärikko – muun muassa nämä ja moni muu naisten tekemä ja tähdittämä kotimainen draama on nyt katsottavissa Areenassa. Oikein hyvää naistenpäivää siis kaikille!

Kansainvälinen naistenpäivä ei alkujaan tarkoittanut päivää, jolloin ostettiin kukkia ja availtiin ovia. Sosialistinen naisliike aloitti perinteen vuonna 1911 osana taistelua naisten oikeuksien puolesta.

Lisää naistenpäivän historiasta Elävässä arkistossa.

Edelleenkin yli sata vuotta tuon taistelun alkamisen jälkeen olemme tilanteessa, jossa Suomessa ei ole palkkatasa-arvoa, jossa nainen työelämän huipulla on harvinaisuus ja jossa naisroolit tv:ssä ja elokuvissa ovat usein kapeita ja miesten miehille luomia.

Siksi Areenassa on nyt naistenvuoro. Katsottavana on laadukasta kotimaista naisten tekemää ja tähdittämää draamaa, jossa tilaa on kaikenlaisille naisille.


Kaksi hyvin vahvaa ja toisistaan hyvin erilaista naiskuvaa kertoo vuonna 1994 ensiesitetty draamasarja Kovaa maata. Siinä Seijan (Anitta Niemi) ja Pentin (Risto Tuorila) elämä muuttuu konkurssin myötä. Koti on jätettävä ja turvaa tarjoaa Pentin äiti Ruusa, jota esittää alkuvuonna 2017 kuollut Maija-Liisa Majanlahti. Tässä sarjassa myös tomaatit aiheuttavat yllättävää dramatiikkaa. Sarjan ovat käsikirjoittaneet Eve ja Heikki Hietamies ja ohjannut Tapio Suominen.

Katso koko Kovaa maata -sarja Areenassa.

Vuoroin vieraissa on draamakomediasarja pari- ja salasuhteista. Tiina Lymin esittämä Elina on naimisissa Eero Ahon esittämän Tonin kanssa. Toni ei oikein tajua, vaan tokaiseekin vaimolleen, että "me oltais ihan onnellisia, jos sinä et olisi niin onneton". Elinan vanhemmat Anneli (Marja Packalén) ja Antti (Risto Tuorila) ovat eron partaalla. Vaikeudet suhteissa saavat aikaan hyvin erilaisia reaktioita äidissä ja tyttäressä, mutta tuovat heitä myös lähemmäs toisiaan. Sarjan ovat käsikirjoittaneet Anna-Leena Härkönen ja Pekka Milonoff. Milonoff on myös ohjannut sarjan.

Vuoroin vieraissa -sarjan katseluoikeus päättyi 5.4.2017 tekijänoikeudellisista syistä.


Tv-elokuva Aliisa on ennen kaikkea mestarinäyttelijän huippusuoritus. Selviytymistarina 1960-luvun Helsingissä jäi Siiri Angerkosken viimeiseksi roolityöksi. Sairauden laihduttama Angerkoski piirsi viimeisessä roolissaan koskettavan kuvan köyhän eläkeläisen arjesta. Aliisa valmistui vuonna 1970. Angerkoski kuoli vuotta myöhemmin ja sai Aliisan roolistaan Jussin postuumisti vuonna 1971. Lue lisää Aulikki Oksasen käsikirjoittaman ja Jukka Sipilän ohjaaman elokuvan taustoista Elävästä arkistosta.

Minttu Mustakallion esittämä Armi karkaa kotoa mennäkseen naimisiin vanhemman miehen kanssa. Uudessa kodissa tahdin määrää leskianoppi Laimi (Ritva Oksanen). Tärkeintä on se, että kaikki näyttää kylältä katsoen komealta ja oikealta.

Hillitte ittes, sillä mitä ne kylälläkin puhuu!― Pesärikko-sarja perustuu pohjalaiseen ylpeyteen ja kulissien säilyttämiseen.

Pesärikko-sarja perustuu Orvokki Aution romaanitrilogiaan (Viistotaival, Kotipesä ja Merkki päällä). Sarjan on käsikirjoittanut Marjut Komulainen ja ohjannut Timo Bergholm.

Koko kolmiosainen Pesärikko Areenassa.


Kun vanhempi nainen tulee raskaaksi, ovat yksityisasiatkin yllättäen kaikkien asioita. Tuija Piepposen esittämä Elli tulee raskaaksi kohdattuaan naapurin nuorenmiehen saunassa. Komedia käsittelee mielenkiintoisia aiheita itsemääräämisoikeudesta soveliaisuuden käsitteeseen hauskasti. Ellin on käsikirjoittanut Mervi Pynnönen ja ohjannut Titta von Martens.

Feministi-Canthia koko vuodelle, ei vain naistenpäivään

Minna Canth on ainoa suomalaisnainen, joka on saanut oman virallisen liputuspäivän. Minna Canthin ja tasa-arvon päivää vietetään 19.3. Canth oli aikakauden kahleita vastustava taistelija, kauppias ja leski, joka 34-vuotiaana luuli olevansa liian vanha aloittamaan mitään uutta, mutta siitä vasta alkoi kirjailijanura. Lisää tietoa Canthista Elävässä arkistossa.

Jos panisit hevoset hyppimään pilttuissaan on dramatisoitu dokumentti Canthin elämästä vuodelta 1994. Marjatta Cronvallin käsikirjoittamassa ja ohjaamassa teoksessa pääosassa on Eriikka Magnusson.

Canthin kenties tunnetuimpaan teokseen Anna Liisaan perustuva samanniminen elokuva on vuodelta 1988. Se on todellisiin tapahtumiin perustuva kohtalontarina nuoren tytön elämästä. Raskasta syyllisyyttä kantava Anna Liisa käy sisäistä kamppailua ympäristön paineiden keskellä. Lopulta vaihtoehdoksi jää vain totuuden kohtaaminen ja sovitus. Nimikkoroolissa on nuori Anna-Leena Härkönen. Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Tuija-Maija Niskanen ja Marjatta Lohikoski. Niskanen vastaa myös ohjauksesta.

Uusia ja vanhoja, seikkailunhaluisia ja rohkeita


Anni Polvan kirjasarjaan perustuva Tiina-sarja kertoo 1950-luvulla maalta kaupunkiin muuttavasta tytöstä, joka asettuu rohkeasti heikompien puolelle aikana, joka on täynnä eriarvoisuutta. Tuo aika on myös täynnä sukupuoleen liittyviä odotuksia, joita Tiina ei pelkää rikkoa. Marjut Komulaisen ohjaamassa ja käsikirjoittaneessa kuusiosaisessa sarjassa pääosassa on Juulia Salonen.

Koko sarja Areenassa.

Iris Klewe -sarja perustuu Anni Swanin Iris rukka -romaaniin. Iris on lahjakas taiteilijan alku, joka asuu maalla sukulaistensa luona. Hänen äitinsä on kuollut ja viulisti-isä on maailmalla. Taiteellinen tyttö tempaistaan Helsinkiin enon perheeseen ja elämä täyttyy juhlista, uusista ystävistä ja pitsin virkkauksesta. Sopeutuminen ei ole helppoa, mutta onneksi koulu luo uskoa Iriksen lahjakkuuteen. Pääosassa Piitu Uski. Käsikirjoittanut Marjut Komulainen ja ohjannut Maija-Liisa Sutinen.

Iris Klewe -sarja on pysyvästi katsottavana Areenassa.

Siskokset Reetta ja Ronja ajautuvat seikkailuihin ihan keskellä arkea eikä tytöiltä puutu ideoita päivien piristämiseksi. He asuvat äidin, isän ja 18-vuotiaan isoveljen kanssa kauniilla puutaloalueella. Leikkikavereina ja välillä vastustajinakin ovat naapurin Jone ja Teemu. Kymmenosaisen sarjan pääosissa nähdään Asta Friman ja Maija Toriseva. Käsikirjoittanut ja ohjannut Hanna Bergholm.

Koko Reetta ja Ronja -sarja Areenassa.

Muokattu 5.4.2017, kun Vuoroin vieraissa -sarjan katseluoikeus päättyi.

Lisää ohjelmasta

Kommentit