Hyppää pääsisältöön

Maija Vilkkumaa: "En osannut edes unelmoida, että pääsisin kirjoittamaan musikaalia"

Maiva Vilkkumaa katsoo toimittajaa.
Maiva Vilkkumaa katsoo toimittajaa. Kuva: Yle/Inka Hannonen Maija Vilkkumaa,yle draama

Suffragetti on nimitys naisaktivisteista, jotka vaativat 1900-luvun Britanniassa äänioikeutta. Maija Vilkkumaan säveltämä ja käsikirjoittama raikas Mä halusin olla suffragetti -kesämusikaali kuullaan Yle Radio Suomessa ja Yle Areenassa heinäkuussa 2017. Tekeillä on moderni musikaalikomedia 2010-luvun Suomesta. Se kertoo kahdesta ystävyksestä, heidän perustamastaan uusfeministisestä järjestöstä, rakkaudesta, aktivismista, elämänvalintojen vaikeudesta, sukupolvien välisestä kuilusta, nykyajasta, yksinäisyydestä ja ennen kaikkea ystävyydestä ja naurun parantavasta voimasta.

Maija Vilkkumaa on aina pitänyt musikaaleista. Kun Ylen tuottaja Erja Manto ja dramaturgi Juha-Pekka Hotinen kysyivät Vilkkumaata mukaan radiomusikaaliprojektiin, hän tiesi heti vastauksen. "Ajatus kuulosti aluksi samalla tosi hurjalta, mutta samalla sanoin totta kai, ennen kuin tiesin edes, mistä on kysymys."

Nauravainen ryhmäkuva äänistudiossa.
Radiomusikaalin työryhmää: Mika Kurvinen, Anna-Maija Tuokko, Anna-Riikka Rajanen, Erkki Saarela, Vuokko Hovatta, Maija Vilkkumaa ja Juha Pulli. Nauravainen ryhmäkuva äänistudiossa. yledraama
‘’Sellaisia, jotka kaikista mieluiten ottaisi – ihan kuin karkkikaupassa olisi!’’― Maija Vilkkumaa

Kyseessä on Vilkkumaan ensimmäinen musikaali, johon hän suhtautuu jännittyneen innokkaasti. Hän kokee olevansa lievästi epämukavuusalueellaan uuden haasteen edessä. Urakka jännittää Vilkkumaata, koska osia on 20, mutta hän on saanut siihen asiantuntevaa dramaturgista apua. Tuotantotiimi ja näyttelijävalinnat saavat Maijan ilahtumaan: ‘’Sellaisia, jotka kaikista mieluiten ottais – ihan kuin karkkikaupassa olisi!’’

Jo ennen kuin koko musikaalista oli tietoa, Vilkkumaa oli muotoillut sanoja ja säveltä tyttöpoppimaiseen kappaleeseen, joka jää takuulla soimaan päähän: "Kappale ei ollut artistikuvaani sopiva. En nähnyt sitä itseni esittämänä ja olin jotenkin unohtanut sen. Kun tämä projekti alkoi, siitä oli taas helppo saada kiinni."

Tietokoneruutujen takana nainen pitelee päätään suu auki.
Tietokoneruutujen takana nainen pitelee päätään suu auki. yle draama
Kolme henkeä istuu pöydän äärellä lukien.
Kolme henkeä istuu pöydän äärellä lukien. Kuva: Yle/Inka Hannonen yle draama

Vilkkumaa sanoo, että musikaali on tyyliltään kohotettua realismia, ja tarinassa voi periaatteessa tapahtua mitä vaan. Kirjoittaessaan Vilkkumaa on huomannut, että hän ammentaa materiaalia esimerkiksi tv-sarjasta 30 Rock, jonka absurdeista tilanteista hän nauttii: "Olin rakentanut tietynlaista maailmaa ja tyylilajia jo monta vuotta, ja siksi ne löytyivät musikaaliin nopeasti ja helposti." Vilkkumaa kertoo musikaalin rakentuvan erilaisista tämän päivän pop-aineksista: "On mahtava ajatus, kun ei tarvitse pitäytyä missään genressä." Maija kiteyttää, että kyseessä on moderni pop-musikaali.

Musikaalilaulut ovat eklektisiä. Biisit ovat saaneet vaikutteita koko pop-musiikin historiasta, ja ne suodattuvat henkilöiden iän, persoonien ja maailmankuvien läpi. Samuli Sirviö on mukana tuottaja-sovittajana, ja hänen kanssa kokonaisuudesta hiotaan modernia poppia.

Neljä henkeä istuu pöydän äärellä.
Neljä henkeä istuu pöydän äärellä. Kuva: Yle/Inka Hannonen yle draama
Kahden henkilön välistä kuvattu nainen pöydän äärellä.
Kahden henkilön välistä kuvattu nainen pöydän äärellä. Kuva: Yle/Inka Hannonen yle draama

‘’Käsikirjoittaminen on ylipäänsä ollut aina kiehtova laji, olen pyrkinyt opiskelemaan sitä ja lukemaan oppaita’’, Vilkkumaa kertoo. Kuunnelma ei muotona ollut Maijalle kovin tuttu, mutta kokemusta radiosta välineenä on kertynyt. Käsikirjoittajana hän joutuu välillä miettimään, mitä kuunnelmassa pystyy toteuttamaan ja mitä ei. Matkan varrella hän on oppinut ohjaaja Mika Kurviselta, miten äänisuunnittelun avulla voi välittää kuulijalle yllättävän paljon informaatiota, liikkua ajassa, syventää sisällön ymmärtämistä ja luoda mielikuvia. Maija pääsee myös mikrofonin eteen, pikkurooleja on luvassa käsikirjoittajallekin.

Mä halusin olla suffragetti -musikaali on tämän kesän kohokohta Yle Radio Suomessa sekä Yle Areenassa heinäkuun joka arkipäivä 3.7. alkaen!

Ihmiset istuvat pöydän ympärillä, pöydällä papereita ja kannettavia tietokoneita.
Radiomusikaalin ensimmäiset lukuharjoitukset meneillään. Ihmiset istuvat pöydän ympärillä, pöydällä papereita ja kannettavia tietokoneita. suffragetti-musikaali
Kommentit