Hyppää pääsisältöön

Historia: Espanjan sisällissota

Harvinaiset valokuvat Espanjan sisällissodasta kertovat koskettavia tarinoita piirityksen kauhuista.
Harvinaiset valokuvat Espanjan sisällissodasta kertovat koskettavia tarinoita. Harvinaiset valokuvat Espanjan sisällissodasta kertovat koskettavia tarinoita piirityksen kauhuista. yle tv1

TV1 maanantaina 13.3.2017 klo 19.00 - 19.55, uusinta sunnuntaina 19.3. klo 15.05
Katsottavissa Yle Areenassa

Harvinaiset valokuvat Espanjan sisällissodasta kertovat koskettavia tarinoita piirityksen kauhuista, hajonneista perheistä, lasten viattomista leikeistä ja sotilaiden urheudesta.

Vuonna 1938 olivat naisten ja lasten itkuiset kasvot täyttäneet yli kahden vuoden ajan lehtien etusivut ja uutisfilmit.

Heistä oli tullut sijaiskärsijöitä sisällissodassa, joka jakoi Espanjan kansan kahtia. Kenraali Francon joukot taistelivat vallassa olevia tasavaltalaisia vastaan kolmen vuoden sodassa.

Kuvat koskettivat erästä miestä ja muistuttivat häntä siitä, että hänen pitäisi ehdottomasti olla Espanjassa. Tämä mies oli ranskalainen Joseph Kessel, 30-luvun huomattavimpia uutistoimittajia ja kirjailija.

Kun Paris-Soir -lehden johtaja Pierre Lazareff tarjosi tilaisuutta lähteä, Kessel ei epäröinyt. Kesselin työparina oli valokuvaaja Jean Moral, jonka tehtävänä oli muuttaa raportit kuviksi.

Dokumentti kertoo kahden toimittajan kymmenen päivää kestäneestä matkasta, jolta taltioitui tavallisten espanjalaisten ja sotilaiden elämää kohtalokkaassa vaiheessa.

Inside The Spanish Civil War. Ohjaus: Patrick Jeudy. Tuotanto: ZED, Ranska, 2015.

  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.