Hyppää pääsisältöön

Päivitä mielikuvasi Haippiringistä – totuus Axl Smithin oikeusjuttuun liittyvästä WhatsApp-ryhmästä ei ole sellainen kuin on luultu

Kasmir ja Hank Solo ovat kertoneet oman näkökulmansa tapauksesta julkisesti.

Kasmir Blockfesteillä. // Kuva: Katariina Salmi / YleX

Yleinen mielipide paljon puhutun WhatsApp-ryhmä Haippiringin toiminnasta tuntuu menevän jotakuinkin näin: Axl Smith kuvasi seksivideota kotonaan, lähetti ne Haippirinkiin, jossa videoita kommentoitiin ja katseltiin naureskellen kaveriporukan kesken.

Tämä mielikuva ei kuitenkaan pidä paikkansa.

Axl Smithin salakatselukeissi on saanut poikkeukselliset mittasuhteet. Mediassa on levinnyt väärää tietoa Haippirinkiin lähetetyn kuva- ja videomateriaalin määrästä. Lisäksi Helsingin käräjäoikeus on lähettänyt tuomiosta medialle ainakin kahta erilaista versiota. Tuomiossa on ollut esillä uhrien nimiä, vaikka niiden pitäisi olla salattuja.

Tuntuuko koko tapaus sekavalta? YleX käy kohta kohdalta läpi tärkeimmät faktat.

Entinen juontaja ja mediapersoona Axl Smith sai 28. helmikuuta Helsingin käräjäoikeudelta tuomion 30 salakatselusta, neljästä kunnianloukkauksesta ja kahdesta yksityiselämää loukkaavasta  tiedon levittämisestä. Smith tuomittiin yli 150 000 euron korvauksiin sekä vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Tuomiosta käy ilmi, että Smith on lähettänyt Haippirinki-ryhmään vain yhden salaa otetun kuvan alastomasta naisesta sekä yhden salaa kännykällä kuvatun seksivideon. Vaikka Axl Smith on siis kuvannut useampia videoita kotonaan, hän on lähettänyt ryhmään vain nämä kaksi tiedostoa.

Useassa mediassa julkaistiin kuitenkin viime viikolla väärää tietoa siitä, että ryhmässä olisi julkaistu lukuisia videoita. Tämä ei tuomion mukaan kuitenkaan pidä paikkaansa: videoita ja kuvia on ollut vain yksi kumpaakin, molemmat Axl Smithin lähettämänä.

Myös YleX:n aihetta käsitelleessä kommentissa puhuttiin alunperin virheellisesti videoista monikossa. YleX korjasi kommentin virheet ja julkaisi siitä oikaisun.

Mitä merkitystä Haippirinkiin lähetettyjen videoiden määrällä on?

Videoiden virheellisesti kerrotulla määrällä on merkitystä varsinkin siinä mielikuvassa, millainen ryhmä Haippirinki on ollut. Värikkäästi nimetty ryhmä muotoutui monen mielessä seksivideoringiksi. Tämä väärä mielikuva on koskenut myös Kasmiria ja Hank Soloa, joiden nimet nousivat esille tuomiossa: molemmat artistit olivat sen mukaan osana WhatsApp-ryhmä Haippirinkiä.

Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa Kasmir korostaa, että WhatsApp-ryhmä on perustettu työtarkoitukseen. Se, että tuomion mukaan ryhmään on lähetetty vain nämä kaksi laitonta tiedostoa, tukee Kasmirin kertomaa.

Tuomion mukaan Axl Smith on kuitenkin esitellyt muutamaa muutakin salaa kuvattua videota kännykällä bändin jäsenille WhatsApp-ryhmän ulkopuolella.

Mikä Kasmirin ja Hank Solon rooli koko kuviossa on ollut?

Hank Solo on aikaisemmin pidättäytynyt kommentoimasta tapausta, mutta vahvistaa nyt YleX:lle, että hän on ollut WhatsApp-ryhmässä nimeltä Haippirinki mukana vain työnsä vuoksi. Hank Solo kertoo, että on vastaanottanut Axl Smithin lähettämän kuvan ja videon tahtomattaan, paheksunut niiden sisältöä kasvotusten ja pyytänyt viestinnän lopettamista. Hank Solo on antanut tapauksesta laajan haastattelun Helsingin Sanomille, jossa avaa lisää omaa näkökulmaansa.

Kasmir kieltäytyi antamasta aiheesta kommentteja YleX:lle, mutta myös hän on kertonut Helsingin Sanomille omasta roolistaan tapauksessa.

HS:n artikkelissa Kasmir kertoo, että hän oli yksi Smithin salaa kuvaamista henkilöistä. Haippiringissä jaettu, tuomiossa mainittu video on juuri tämä, jolla näkyy Kasmir ja toinen salakuvauksen uhreista. HS:n artikkelissa Kasmir kertoo, että hän oli sanonut Smithille, että tämän tulee poistaa video kännykästään.

Artikkelissa kerrotaan, että Kasmir ei kertonut asiasta poliisille, koska hän ei halunnut, että asiaa repostellaan ylimääräisten ihmisten kesken. Lisäksi Kasmir halusi suojella videolla esiintynyttä naista. Kolmas vaikuttanut seikka oli se, että Smith oli Kasmirin ystävä.

HS kertoo, että Kasmir ilmoitti oikeudelle kirjallisesti, ettei hänellä ole Smithille rangaistus- tai korvausvaatimuksia, vaikka hän ei hyväksy Smithin toimintaa.

Median lisäksi myös Helsingin käräjäoikeus on tehnyt virheitä

Miten uutisointi aiheesta on voinut mennä näin sekavaksi? Osa sotkusta johtuu siitä, että Helsingin käräjäoikeus on lähettänyt julkisuuteen Axl Smithin tuomiosta ainakin kahta erilaista versiota, joista on tullut ilmi eri tietoja. Tuomiossa on ollut esillä uhrien nimiä, vaikka niiden pitäisi olla salattuja. Viisi asianomistajaa on jättänyt lakimiehen välityksellä tutkintapyynnön käräjäoikeuden virheestä.

Yksi asianomistaja, jonka nimi oli jäänyt esille tuomioon, on Kasmir. Artisti ei ennen Helsingin Sanomien haastattelua ole puhunut asiasta julkisuudessa.

Helsingin käräjäoikeus lähetti jo 28. helmikuuta tiedotusvälineille tiedotteen, jossa se pyysi, ettei media käyttäisi tuomiossa näkyviä asianomistajien nimiä tapauksen uutisoinnin yhteydessä. Viihdesivusto Stara uutisoi aiheesta kuitenkin jo lauantaina 4. maaliskuuta.

Toinen ero käräjäoikeuden lähettämien tuomioiden välillä liittyy siihen, kuka kommentoi ja mitä WhatsApp-ryhmä Haippiringissä.

YleX:n ensin vastaanottamassa versiossa ei käynyt ilmi, kuka oli kirjoittanut tietyt tuomiossa julkaistut viestit WhatsApp-ryhmään. Päivitetystä versiosta käy ilmi, että osa tuomiossa julkaisuista viesteistä on Kasmirin lähettämiä. Näitä viestejä on käsitelty myös julkisuudessa, ja Kasmir on pyytänyt kommenttejaan anteeksi Facebookissa.

Osa WhatsApp-ryhmän lähettäjiä koskevista tiedoista oli siis ensin tuomiossa piilotettuna, mutta uudemmassa versiossa lähettäjä oli esillä. YleX ei ole saanut käräjäoikeudelta vastausta siihen, miksi tämä päivitys tehtiin ja miksi siitä ei tiedotettu.

Stara uutisoi Kasmirista rikoksen uhrina jo viikonloppuna, miksi YleX kirjoittaa aiheesta vasta nyt?

Arkaluonteisten rikosten uhrien nimiä ei voi julkaista ilman näiden omaa suostumusta, sellaisessakaan tapauksessa, jossa kyseessä on julkisuuden henkilö. YleX:n toimituksessa ei tiedetty Kasmirin olleen salaa kuvatulla videolla ennen viikonloppua. Asian valjettua aiheesta ei uutisoitu ennen kuin Kasmir itse toi sen esille Helsingin Sanomien haastattelussa. 

Miksi YleX jätti soittamatta Kasmiria?

Yle Uutiset kertoi lauantaina 4. maaliskuuta, että Kasmirin musiikkia ei tuolla hetkellä soiteta YleX:llä. YleX:n musiikkipäällikkö Tapio Hakanen korostaa, että kyse ei ollut kannanotosta vaan siitä, että tavoitteena oli taata YleX:n toimittajille ja juontajille työrauha.

- Keskustelu tapauksen ympärillä on tulehtunutta. Asia herätti yleisössä niin paljon suuria tunteita, että se olisi vienyt fokusta pois toimittajien ja juontajien työltä. Tällä päätöksellä otimme etäisyyttä asiaan, Hakanen sanoo.

Kyse ei ollut moraalisesta hyllytyspäätöksestä. Tällä hetkellä YleX:llä ei ole syytä olla soittamatta Kasmirin musiikkia.

- Tulemme soittamaan sitä tulevaisuudessa. Toivottavasti se, että Kasmirin musiikki soi, nousee esille uusien tosiasioiden valossa. Että se mielikuva, joka ihmisille on artistista syntynyt, korjautuisi, Hakanen sanoo.