Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Filippiinien kuoleman kadut

Filippiineillä presidentti Rodrigo Duterten on antanut poliisille avoimen valtakirjan huumeidenkäyttäjien surmaamiseksi.
Edna Sabato itkee naamioituneiden asemiesten surmaamaa poikaansa. Filippiineillä presidentti Rodrigo Duterten on antanut poliisille avoimen valtakirjan huumeidenkäyttäjien surmaamiseksi. yle tv1

TV1 torstaina 16.3.2017 klo 21.50 - 22.45, uusinta keskiviikkona 22.3. klo 22.55
Katsottavissa Yle Areenassa

Presidentti Rodrigo Duterte astui virkaansa viime heinäkuun alussa, ja käsky oli selvä. Menkää ja tappakaa. Duterte sanoi, että jos joku poliisi joutuu syytteeseen huumerikollisen tai sellaiseksi epäillyn surmaamisesta, niin hän puuttuu asiaan. Poliisi on toiminut niin kuin on käsketty.

Yhtään oikeusjuttua ei ole nostettu poliiseja vastaan. Yli 7000 huumekauppiasta, käyttäjää tai sellaiseksi epäiltyä on surmattu Filippiinien kaduille. Poliisit ovat ampuneet yli 2500, epämääräiset kuolemanpartiot kaksi kertaa niin paljon. Ilman ensimmäistäkään oikeudenkäyntiä.

Väkivalta ei ratkaise huumeongelmaa

Pastori Roberto Reyes on tuohtunut. "Meidän pitää nousta vastustamaan, tämä on vastoin kaikkea inhimillisyyttä, kansainvälistä lakia, viidettä käskyä, kaikkea. Mutta ainoa mitä kuulemme presidenttimme suusta on tapa, tapa, tapa."

"Filippiinien huumeongelma on todellinen, mutta ratkaisu ei voi olla se, että poliiseista tehdään murhaajia", pastori Reyes sanoo.

Filippiineillä presidentti Rodrigo Duterten on antanut poliisille avoimen valtakirjan huumeidenkäyttäjien surmaamiseksi.
Nuori poika on juuri jäänyt kiinni marijuanan käytöstä poliisin ratsiassa. Se on hengenvaarallista, sillä kuolemanpartiot ovat surmanneet tuhansia huumeiden käyttäjiä. Filippiineillä presidentti Rodrigo Duterten on antanut poliisille avoimen valtakirjan huumeidenkäyttäjien surmaamiseksi. yle tv1

Pojan ruumisarkku eteisessä

Jennifer Idao suree naamioituneiden miesten surmaamaa poikaansa. Pojan ruumisarkku on kodin eteisessä, hautajaisia varten ei ole vielä saatu kasaan tarpeeksi rahaa.

"Poikani käytti ajoittain huumeita, mutta se ei tarkoita, että hänet saa tappaa kuin koiran", Jennifer sanoo. "Miksi ei lähetetä vieroitukseen, vankilaan, miksi tapetaan suoraan kaduille", hän kysyy poikansa ruumiin äärellä.

Dutertellä jo pormestarina kovat otteet

Rodrigo Duterte oli yli kaksi vuosikymmentä Davaon pormestari. Pormestarina on nyt hänen tyttärensä. Varapormestarina Duterten poika. Davaolla Duterte on suosittu, häntä pidetään toiminnan miehenä. Davaolla Duterte harjoitteli jo kovaotteista huumepolitiikkaansa – tapattamalla huumekauppiaita, käyttäjiä ja sellaisiksi epäiltyjä.

Poliisi ampui Duterten pormestariaikana Clarisa Alian kolme poikaa. Clarisa sanoo, että pojat olivat satunnaisia huumeidenkäyttäjiä, eivät koskaan kauppiaita. Vieläkin, kun uutiset kertovat satunnaisista tappamisista hän kertoo, miten omien poikien kuolema palaa mieleen.

Clarisa käy kerran kuussa sunnuntaisin hautausmaalla viemässä kynttilöitä poikiensa haudalle. On käynyt jo viidentoista vuoden ajan.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Pertti Pesonen. Kuvaus: Antonio Marquez. Tuotanto: Yle Asia, 2017.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.