Hyppää pääsisältöön

William Dobson, barokin unohdettu nero

Waldemar Januszczak
Waldemar Januszczak Waldemar Januszczak,William Dobson,teeman historia

Waldemar Januszczak esittelee meille unohdetun englantilaisen 1600-luvun muotokuvamaalarin, William Dobsonin, jonka voidaan väittää olleen ensimmäinen suuri brittiläinen taidemaalari.
Teema tiistaina 4.4. klo 20.00. Areenassa 90 päivää

Waldemar Januszczakin mielestä yksi Britannian kaikkien aikojen suurimmista taiteilijoista on unohdettu aivan suotta. Harvojen tuntema 1600-luvun muotokuvamaalari William Dobson (1611–1646) oli hänen mielestään ensimmäinen brittiläinen maalari, jota voidaan sanoa neroksi.

Dobsonin elämä sijoittuu myrskyisään aikakauteen Britannian historiassa. 1600-luvun alkuvuosikymmenten myllerrykset huipentuivat vallankumoukseen ja Englannin sisällissotaan. Kuningas Kaarle I:n hovimaalarina Dobson seurasi dramaattisia tapahtumia läheltä. Kun kapinallinen parlamentti otti Lontoon hallintaansa, hovi asettui Oxfordiin, missä Dobson maalasi muotokuvia rojalisteista, kuninkaalle uskollisista sankareista ja kavaljeereista. Nämä ovat Januszczakin mukaan ensimmäisiä aidosti brittiläisiä taideteoksia.

Kuitenkin Dobsonin loistava ura loppui lyhyeen. Rojalistit menettivät Oxfordin, jolloin Dobson palasi Lontooseen, missä hän kuoli vain 35 vuoden iässä köyhänä, työttömänä ja alkoholisoituneena.

Nyt Waldemar Januszczak tahtoo palauttaa Dobsonin maineen: “Hänen kuvansa pitäisi olla seteleissä ja hänen nimensä pitäisi olla huulillamme.”

 • William Dobson, barokin unohdettu nero (William Dobson, the Lost Genius of Baroque), Britannia 2011.
Kommentit
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema