Hyppää pääsisältöön

Ed Sheeran on maailman isoin miesartisti, koska hän on kuin kuka tahansa meistä

Ed Sheeran on taitava tarinankertoja, jonka mies & kitara -romantiikka puree niin naisiin kuin miehiinkin.

Ed Sheeran // Kuva: Promo

Ed Sheeranin viime perjantaina julkaistun Divide-albumin listasijoitukset puhuvat puolestaan: levy peittosi hiljattain ympäri maailmaa albumilistojen ykkössijoilla keikkuneen The Weekdnin Starboy-albumin Spotifyn striimausennätykset mennen tullen. Kaikki Dividen deluxe-version kuusitoista kappaletta nousivat maailmanlaajuisen Spotify-listauksen top 36:teen ja Sheeranin kotikentällä Briteissä ja Irlannissa kärkeen ei mahtunut ketään muuta hänen ohitseen.

Meriittilistaa voisi jatkaa vielä pitkään, mutta tiivistetysti Sheeran on tämän hetken maailman striimatuin artisti ja Dividen ennustetaan myös menevän arvostetun amerikkalaisen Billboard-listauksen TOP200-listan kärkeen.

On virkistävää, että tuotettujen pop-tähtien, EDM:n ja räpin valtakaudella listoja pitää hallussaan perinteisellä mies ja kitara -meiningillä maailmanmaineeseen noussut brittimies.

Mutta miten Sheeran sen oikein tekee?

- Helvetin hyvä biisintekijä, kiteyttää YleX:ssä Uuden Ed Sheeranin aamuvuoro - spesiaalilähetyksessä maanantaina vieraillut Sheeran-fani Ellinoora.

Ellinoora ja YleX:n musiikkitoimittaja Anne Lainto kuuntelivat maanantaina Uuden musiikin aamuvuoron lähetyksessä koko Divide-albumin läpi analysoiden samalla Ed Sheeranin uraa ja uutta musiikkia. Voit kuunnella koko Uuden Ed Sheeranin aamuvuoron lähetyksen täältä.

- Sheeranin biisit kuulostavat henkilökohtaisilta, mutta loppupeleissä ne ovat yleismaailmallisia. Se on taito, Ellinoora täydentää vielä analyysiaan “inhmilliseltä kuulostavasta maailmantähdestä”.

Ja tässä piilee Sheeranin salaisuus.

26-vuotias Ed Sheeran on kuin tahtomattaan maailman isoin miesartisti. Musiikkia, jota hän tekee, voisi yhtä hyvin kuulla englantilaisen pikkupitäjän pubin trubaduurinurkassa, kuin jättimäisellä Wembleyn stadionilla Lontoossa. Sheeran on sekä supertähti että aivan tavallinen mies. Tai niin tavallinen, kuin maailman suosituin miesartisti vain voi olla.

Kitaran kanssa lauletut tarinat ovat osa ikiaikaisinta musiikkiperinnettä, jonka Sheeran taitaa erinomaisesti. Hänen biisinkirjoitustaitojaan on ylistetty yhdeksi tämän hetken maailman parhaista, ja tästä syystä hänet tahtoi tuoreimmalle albumilleen mukaan muun muassa Justin Bieber.

- Ed Sheeran kertoo tarinan neljässä minuutissa ja saa sen muotoiltua hyväksi biisiksi, kuvailee YleX:n YouTubesta tuttu toimittaja Tommi Manninen - Sheeranin kahdesti livenä nähnyt superfani.

Manninen ylistää myös Sheeranin liveä, jossa yksi ihminen, kitara ja looppipedaali saavat aikaan samanlaisen soundimaailman kuin levyllä.

Kiusatusta superstarojen kanssa hengailevaksi tähdeksi

Ed Sheeranin tarinassa on perinteistä ryysyistä rikkauksiin -romantiikkaa. Sheeran on puhunut julkisuudessa useaan otteeseen siitä, kuin lapsena häntä kiusattiin punaisesta tukastaan, isoista silmälaseistaan ja änkytyksestään. Ulkopuolisuuden kokemukset lapsena ovat paitsi inspiroineet häntä laulunkirjoittajana, tehneet hänestä sympaattisemman. Sheeran on myös kertonut ottaneensa uransa alkuvaiheessa muun muassa Twitter-palautteesta itseensä kuin kuka tahansa meistä.

Sheeran oli jo tähti kotimaassaan Briteissä, kun Yhdysvaltojen menestyneimpiin naisartisteihin lukeutuva Taylor Swift buukkasi hänet lämmittelijäkseen The Red Tour -kiertueelleen vuonna 2013. Silti Sheeran kertoo tuoreessa Rolling Stone -lehden haastattelussa olleensa omasta mielestään tuolloin lähinnä “nolo parikymppinen brittipoika supertähtien joukossa”.

- Usein heräsin aamulla katsoen ympärilleni ja ihmetellen, miten ihmeessä tämä oikein tapahtui, Sheeran kertoo Rolling Stonessa.

Vaikka muutamat mediat tulkitsivat tämän merkiksi siitä, että Sheeranilla olisi ollut vispilänkauppaa ainakin jonkun Swiftin superstaraystäväjoukkoon kuuluvan naisen kanssa, ei Sheeran vaikuta olevan kiinnostunut elämästä pintaliitopiireissä.

Divide-levyn avaavassa Eraser-biisissä hän päinvastoin valittelee julkisuuden mukanaan tuomia kiroja ja rahan pilaamia ystävyyssuhteita. Haastatteluissa Sheeran vaikuttaa kaipaavan lähinnä normaalia elämää ja supermallityttöystävän sijaan hän ryhtyi seurustelemaan vuonna 2015 lukiosta saakka tuntemansa Cherryn kanssa, jonka kanssa tapasi uudestaan erään keikkansa jälkeen New Yorkissa.

Sheeranin kohdalla superstarojen kanssa hengailu vaikuttaa olevan aitoa kaveruutta. Sheeranin hyviä ystävyksiä Taylor Swiftin lisäksi ovat muun muassa Justin Bieber ja brittigrimen nuori tähti Stormzy. Bieberin kanssa Sheeran kirjoitti Purpose-levyltä löytyvän Love yourself -hitin ja Stormzy puolestaan nousi tämän vuoden Brit Awardseissa Sheeranin kanssa lavalle esittämään kaksikon yhteisversion Sheeranin uuden levyn hitistä Shape Of You.

Hiljattaisessa Vicen yhteishaastattelussa Sheeran ja Stormzy istuvat sohvilla puhumassa bromancestaan kuin ketkä tahansa meistä. Stormzy mussuttaa croissanttia ja Sheeran muun muassa pudottaa tämän älypuhelimen kulholliseen vettä, todistaakseen sen vedenpitävyyden.

Jalat maassa -charmi puree

Osa Ed Sheeranin aseista riisuvasta charmista johtuu varmasti hänen brittiläisyydestään. Stereotyyppiseen amerikkalaiseen pinnallisuuten verrattuna brittiläisyys on helpommin lähestyttävää ja maadoittunutta. Ed Sheeran  esimerkiksi esiintyi tämän vuoden Grammy-gaalassa punainen tukka sekaisin, kuten aina yllään farkut ja tuiki tavallinen t-paita. Samassa gaalassa niin ikään brittiläinen Adele keskeytti kiroillen pieleen menneen George Michael -tribuuttinsa - suorasta tv-lähetyksestä huolimatta.

Tatuointeihin verhotusta kropasta huolimatta Sheeranin karisma perustuu naapurinpoikamaisuuteen, ei pahan pojan imagoon. Edin nimikin on kuin nallekarhu, Teddy. Ja onhan tähden Instagram-tili nimeltään “teddysphotos”.

Poptähti Katy Perryn hiljattain BBC:n Radio 1:lle antamassa haastattelussa, johon Sheeran sattumalta paukkasi kesken lähetyksen mukaan, Perry sanoi kaikkien rakastavan Sheerania, koska kukaan ei pelkää häntä ja tämän takia kaikki haluavat deittailla häntä.

Sheeran saa anteeksi  jopa ällöttävän siirappiset laulunsa rakkaudesta. _X-_abumin Grammy-palkittu superhitti Thinking Out Loud on suosituin häävalssikappale ja esimerkiksi Divide-albumin How Would You Feel (Pean) ja Perfect ovat niin hunajaisia rakkaudentunnustuksia, etteivät ne kiiltokuvamaisen poptähden esittäminä tuntuisi yhtä aidoilta. Sheeran edustaa kuitenkin tavallista miestä, joka osaa ja uskaltaa puhua tunteistaan ja osoittaa samalla muille, että miehetkin voivat kirjoittaa rakkaudesta ja olla tunteellisia. Sheeranin fanikuntaan kuuluukin paljon sekä miehiä että naisia.

Uutta levyä tehdessään Sheeran oli rakastunut ja se kuuluu. Supersiirapin ja lällyjen rakkausbiisien ohella Sheeran kuitenkin avautuu myös omista demoneistaan ja käsittelee suhdemaailman konflikteja, usein hauskasti ja oivaltavasti. Hykerryttävä esimerkki tästä on esimerkiksi New Man -kappale, jossa piruillaan entisen tyttöystävän uudesta poikaystävästä, joka nypityttää kulmakarvansa ja valkaisee peräaukkoaan.

Sapelista haava poskeen

Sheeran myös ryyppää ja sekoilee kuin kuka tahansa. Hänen poskessaan komeilee tätä nykyä arpi, joka syntyi Yorkin prinsessa Beatricen järjestämissä juhlissa Sheeranin, Beatricen ja James Bluntin leikittyä vanhalla seremoniamiekalla. Kyseessä olivat toki yläluokan juhlat, mutta sinällään tapaus on kuin minkä tahansa kotibileillan hölmöilykohtauksesta.

Sheeran töppäilee, tulee yllättäen mukaan Katy Perryn radiohaastattelun tai hyppää lennosta studioon kesken Ellen Degeneresin show’n yllättääkseen faninsa tai lavalle esiintymään heidän kanssaan. Kaikki tämä on omiaan luomaan kuvaa spontaanista, hauskasta ja sydämellisestä ihmisestä, josta musiikki on tehnyt megatähden, mutta joka ei pyri huikentelemaan.

- Tämän levyn jälkeen mietin sitä, että artistin ei tarvitse aina uudistua. Ehkä tärkeintä on vain se, että osaat laminoida sen, että koko maailma tietää sen, kuka sä olet ja mitä sun musa on, Ellinoora pohtii Uuden Ed Sheeranin Aamuvuoron lähetyksen päätteeksi Sheeranin kolmatta levyä.

- Ja Ed Sheeran voi oikeasti sanoa, että hän on tehnyt se, koska hänen levyään kuunteli perjantaina koko maailma.

Lue myös:

Ellinoora: Ed Sheeran suhtautuu aikuismaisemmin asioihin Divide-levyllään