Hyppää pääsisältöön

Katja Kettu Meksikossa: Ihmiset ovat ärtyneitä ukko-Trumpin muuripuheista – Professori: Trump voi silti olla maalle parasta aikoihin.

katja kettu, kirjailija, uusi kirja, muisti, wsoy, musiikkitalo
Katja Kettu katja kettu, kirjailija, uusi kirja, muisti, wsoy, musiikkitalo Kuva: Yle / Anu Heikkinen katja kettu, kirjailija, uusi kirja, muisti, wsoy

Kirjailija Katja Kettu oli Meksikossa lomailemassa ja kirjoittamassa seuraavaa romaaniaan. Loman aikaan Donald Trump astui virkaansa Yhdysvalloissa ja muuri, ”el muro”, oli kaikkien huulilla. Meksikolaisen professorin Tarik Zeraouin mukaan Trump voi muuripuheistaan huolimatta olla hyvä asia maalle.

Kirjailija Katja Kettu kahlaa kainaloitaan myöten rehevällä meksikolaisella viidakkosaarella ja pitelee kannettavaansa korkealla päänsä päällä. Hän ajattelee, että jos hän selviää retkeltä kommelluksitta pois, niin tietokone jää majapaikkaan seuraavina päivänä. Meksikon perukoille hänet vei halu löytää hiljaisia ja autioita poukamia, joissa kirjoittaa rauhassa.

- Siirryin kirjoittamaan lopulta käsin. Ei tarvinnut jännittää koneen kastumisen puolesta eikä etsiä verkkoa. Uuden koneen käyttöjärjestelmä vaatii toimivan verkkoyhteyden ja eihän sitä Meksikon joka kolkasta löydy.

Siitä, mitä hän punaiseen muistikirjaansa käsin kirjoitti, Kettu ei vielä halua kovin paljon kertoa.

- Olen taikauskoinen, ja koska nyt on hyvä kirjoituspaine päällä, niin ei kannata tyhjentää pankkia puhumalla kirjasta liikaa.

Olen paljon miettinyt, mikä tekee ihmisestä ihmisen. Milloin ihminen on olemassa?

Katja Ketun viimeisimmät romaanit Yöperhonen (2015) ja Kätilö (2011) ovat olleet menestyksiä. Kätilö on saanut useita palkintoja ja siitä on tehty mainetta niittänyt elokuva. Yöperhosen käännösoikeudet on myyty moniin maihin. Tuleva kirja on edellisten menestysromaanien lailla historiallinen romaani. Se kertoo suomalaisista siirtolaisista Amerikassa. Kattavana teemana siinä on muisti.

- Isoäitini kuoli Alzheimerin tautiin jonkin aikaa sitten ja olen paljon miettinyt, mikä tekee ihmisestä ihmisen. Milloin ihminen on olemassa? Isoäitini ei lopulta tuntenut minua eikä itseänsäkään. Se tuntui tosi riipaisevalta. Vaikka ehdimme jutella paljon ennen hänen sairastumistaan, silti jäi monia kysymyksiä.

Isoäitini ei lopulta tuntenut minua eikä itseänsäkään. Se tuntui tosi riipaisevalta.

Kiinnostavaa Katja Ketun mukaan muistissa on sen hajanaisuus. Muistiin jää väistämättä aukkoja varsinkin lapsuudessa ja ihminen alkaa täydentää niitä sepittelemällä ja kuvittelemalla.

- Olen yrittänyt jututtaa vanhempia sukulaisia ja kysellä heiltä kaikenlaisia yksityiskohtia menneisyydestä. Joidenkin mielestä ne voivat olla tyhjänpäiväisiä jaarituksia, mutta minulle ne ovat aarrearkku. Ne todistavat, että ihmisen mieli, tarpeet ja pyrkimys henkilökohtaiseen hyvyyteen eivät muutu mihinkään.

Ihmiset eivät tiedä, pitäisikö ukko-Trumpin puheille itkeäkö vai nauraa

Samaan aikaan kun Katja Kettu lomaili ja kirjoitti Meksikossa uutta kirjaansa, olivat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkaanastujaiset. Trumpin puheet rakentaa muuri Meksikon rajalle aiheuttivat närkästystä ja hämmennystä ihmisten keskuudessa.

- Ihmiset eivät tiedä, pitäisikö ukko-Trumpin puheille nauraa vai itkeä. Tämän aisti kaikkialla, televisiolähetyksissä ja tavallisten ihmisten puheissa.

Ketun havaintojen mukaan meksikolaisten asenteet ovat hyvin kahtiajakautuneita. Toisten mielestä meksikolaisten pitäisi olla vain nöyriä ja ahkeria työntekijöitä, eikä ”tökkiä karhua”. Toisten mielestä ihmiset eivät voi olla enää hiljaa: miten meksikolaisten selkänahasta voisi vielä enemmän repiä.

- Siellä on jo kuusipäiväinen työviikko ja monet ovat lopen kyllästyneet siihen, että Yhdysvallat pitää Meksikoa ja koko latinalaista Amerikkaa takapihanaan ja leikkikenttänään.

Entä jos Ruotsi vetäisi muurin Tornioon ja sieltä sanottaisiin, ettei Suomesta tule sinne mitään hyvää.

Ketun mukaan turismista eniten hyötyvät meksikolaiset kannattavat hyssyttelevää linjaa. He haluavat korostaa ystävyyttä eivätkä ristiriitoja. Äänekkäimmät äänenpainot kuullaan kaupungeissa. Meksiko Cityssä on ollut monia mielenosoituksia, ja varsinkin yliopistoväen keskuudessa Trumpin arvostelu on kiihkeää.

- Otetaan helppo vertaus. Entä jos Ruotsi vetäisi muurin Tornioon ja sieltä sanottaisiin, ettei Suomesta tule sinne mitään hyvää. Eikö se olisi rasistista ja nöyryyttävää?

Trump voi olla parasta Meksikolle aikoihin!

KulttuuriCocktail pyysi myös meksikolaista Lähi-idän ja Euroopan tutkimuksen professoria Tarik Zeraouita arvioimaan maansa tilannetta. Hänen erikoistumisalaansa ovat ulkopolitiikkaan, identiteettiin ja muuttoliikkeisiin liittyvät kysymykset.

Zeraoui yllättää. Hän ei lähde mukaan yleiseen vaikerrukseen Trumpista ja muurisuunnitelmista. Hänen mukaansa Trumpin muuriaikeita kyllä pidetään Meksikossa pääsääntöisesti naurettavina, mutta hänen mukaansa ihmisten pitäisi nähdä tilanteen tuomat mahdollisuudet.

- Trumpin valinta voi olla paras asia Meksikolle aikoihin. Meksikon talous on ollut viime vuosikymmeninä aivan liian riippuvainen Yhdysvaltain taloudesta. Nyt Meksikolla olisi mahdollisuudet paljon monipuolisempaan ulkomaankauppaan muun muassa Kiinan, Brasilian, Chilen ja Argentiinan kanssa.

Zeraouin mukaan Meksikon ja Yhdysvaltojen suhteet eivät olisi muuttuneet mihinkään, jos Hillary Clinton olisi valittu presidentiksi. Hänen mielestään Meksikon ”roikkuminen yhdysvaltalaisessa onnellisuusvaunussa” on estänyt meksikolaisia välittämästä oman maan ongelmista, kuten epätasa-arvosta, korruptiosta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta. Nyt katse on pakko kääntää myös oman maan tilanteeseen.

Meksikon ja Yhdysvaltojen suhteet eivät olisi muuttuneet mihinkään, jos Hillary Clinton olisi valittu presidentiksi.

Tarik Zeraoui asui Suomessa yli kymmenen vuotta muutamia vuosia sitten ja hän vertaa Meksikon ja Yhdysvaltain viha-rakkaussuhdetta Suomen ja Venäjän suhteisiin. Sekä Meksikolla että Suomella on ollut sotia naapurimaan kanssa ja molemmat ovat menettäneet maa-alueitaan kyljessä olevalle supervallalle.

Suomen suhde Venäjään muuttui, kun Suomi liittyi Euroopan unioniin. Zeraoui näkee Meksikolla nyt samanlaisen mahdollisuuden katsoa eri suuntaan.

- Toivottavasti Meksiko on menossa takaisin kotiin - Latinalaista Amerikkaa kohti.

Isoin huolen aihe sekä Katja Ketun että Tarik Zeraouin mielestä on se, jos kansallismielisyys Meksikossa kasvaa liiaksi Trumpin vanavedessä. Zeraoui muistuttaa, että Meksiko on kuitenkin vastaanottanut paljon apua tarvitsevia pakolaisia ja pitänyt perinteisesti ovet avoinna.

- Ensi vuoden presidentinvaalit tulevat osaltaan näyttämään mihin suuntaan Meksiko on menossa.

Lisätty linkkejä 22.3.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuricocktail