Hyppää pääsisältöön

Maagisen hyvä pohjoismainen jousitriolevy

Erinomainen nykymusiikkikokoonpano, kolmen jousisoittimen Trio Aristos tekee maagisen hyvää työtä pohjoismaisen nykymusiikin parissa levyllään ”Nordsending”. Otsikko viittaa pohjolan vitsauksiin, joita arktiset noidat riesaksemme lähettävät. Vaikka ajatus noitarumpujen magiasta on houkutteleva, levy tekee vaikutuksen ennemminkin musiikkinsa ja sen esittämisen kautta – etenkin kun levyn säveltäjät Per Nørgårdista Kaija Saariahoon pikemminkin vieroksuvat pohjoismaista leimaa.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Bent Sørensenin Gondole on viisiosainen teos erilaisista gondoleista: ensimmäinen osa on valssaava gondoli, toinen uneksiva, kolmas pukeutunut kukkaisasuun, neljäs rakkauden ja viimeinen pahuuden gondoli. Etäisesti italialaista renessanssia sivuavat hetket maalailevat Venetsian kanaalimaisemia, ja kolmannessa osassa piipahtaa lainaus The Wings of Spring -teoksesta, jonka Sørensen sävelsi trion sellistille Jakob Kullbergille jokin aikaa sitten. Siinä Kullberg pitää selloa poikittain jalkojensa päällä, näppäilee kieliä ja laulaa popahtavan melodian. Se käy sopivasti poikkiteloin Gondole-teoksen persoonallisessa 2000-lukulaisessa ilmaisussa.

Tanskalainen Bent Sørensen tuntuu väistävän 1900-lukulaista modernismia luoden tuoreen kuuloista, perinteisiä parametreja väistävää jousikudosta. Hänen maanmiehensä ja edellisen sukupolven edustaja, vuonna 1932 syntynyt Per Nørgård on ehkä hivenen enemmän kiinni perinteessä mutta luo silti jäljittelemätöntä musiikkia. Jousitrio Strings viehättää hitaasti kiepsahtelevassa metrisyydessään, aivan kuin mekaanisten tanssijoiden poljento kiepsahtelisi epäkeskosti hitaasta vielä hitaampaan sitten yhtäkkiä eteenpäin nykäisten. Viulun ja sellon duolle sävelletyssä Tjampuanissa kaksi soitinta kietoutuvat toisiinsa erottamattomasti, ja esittäjien, viulisti Szymon Krzeszowiecin sekä sellisti Kullbergin virtuoosisuus on esillä täydessä loistossaan.

Olen aiemminkin pitänyt Kaija Saariahon Cloud Triosta, joka sai innoituksensa Alppien pilvimuodostelmista. Trio Aristosin esittämänä sen värikäs ilmaisumaailma kukkii poikkeuksellisen kauniisti, ja todella hyvin esille pääsee se, kuinka erilaisin tavoin jousella voi tuottaa kielestä sointeja. Sanoisin myös, että Nørgårdin sävelryöpsähtelyjen välissä Saariahon pilviteos henkii syvää viisautta.

”Nordsending”. - Bent Sørensen: Gondole. Per Nørgård: Strings; Tjampuan; Pastorale. Kaija Saariaho: Cloud Trio. Henrik Hellstenius: Rift. - Trio Aristos. (Bis, BIS-2269)

Kuuntele Uudet levyt 10.3.2017, toimittajana Ville Komppa.