Hyppää pääsisältöön

Onko Porissa Suomen paras kannattajakatsomo? Jos tiedät paremman, ilmoita se mukaan dokumenttiin!

Hurjaa menoa seisomakatsomossa
Hurjaa menoa seisomakatsomossa ässien fanit seisomakatsomossa

Porin Isomäen Areenan seisomakatsomo on Suomen suurimpia ja tarjoaa lätkäfaneille ainutlaatuiset puitteet. Porin seisomakatsomo ei ole mikään piippuhylly, vaan se on hallin parhaalla paikalla. Puoli seitsemän toimittaja Tero Karhu lähti Poriin vaikuttumaan Ässien kannattajien tunnelmasta. Miten on, päihittääkö sinun kotihallisi tai -kenttäsi Porin tunnelman? Osallistu Urheilu-Suomi dokumenttisarjan tekoon!

Talviauringon viimeiset säteet hyväilevät Isomäen Areenaa, joka toivottaa punaisine valotauluineen ja Ässä-logoineen ihmiset tervetulleeksi perjantai-illan lätkämatsiin. Kahvin, pullan ja makkaran tutut tuoksut vievät muistot lapsuuteen, jolloin ottelua merkityksellisempää oli miettiä tarkoin, mitä isän antamalla vitosella pitäisi ostaa.

Nyt ei olla kuitenkaan muistelemassa menneitä, vaan selvittämässä, miksi porilaisesta kiekkotunnelmasta puhutaan näinä päivinä niin ylistävään sävyyn.

Seisomakatsomo hallin parhaalla paikalla

Porin jäähallin erikoisuus rävähtää silmille punaisen betonin muodossa heti pääkatsomon aulassa. Ylätasanteelta aukeava näkymä valtavaan seisomakatsomoon hallin parhailla paikoilla on todella kaunis. Kannattajia tähän upeaan betonirakennelmaan mahtuu yli kaksi tuhatta, mikä tekee siitä tiettävästi suurimman jäähallin seisomakatsomon koko maassa.

Vahvasti kaupallisessa urheilubisneksessä ei nykypäivänä ole tavallista, että parhaat paikat ovat seisomapaikkoja ja vielä fanien käytössä. Perinteiset seisomakatsomot ovat katoavaa kansanperinnettä ja ne ovat usein saaneet väistyä niin Suomessa kuin maailmallakin istumapaikkojen tieltä. Porissa on kuitenkin toisin.

Porin jäähallin seisomakatsomo tyhjänä
Porin jäähallin seisomakatsomo tyhjänä Isomäki Areena,Ässät (Jääkiekon Miesten Liiga)

– Seisomakatsomo on Isomäki Areenan sydän. Sen vaikutus tunnelmaan ja ottelutapahtumaan on kiistaton. Tottakai me olemme vuosien varrella tutkineet asiaa ja tehneet laskelmia, mutta iso kuva on koko ajan ollut, että seisomakatsomo säilyy ja mahdollisimman isona, perustelee Ässien markkinointipäällikkö Jaakko Ruusunen

Tunnelmaa kuin kyläkokouksessa

Ottelun lähestyessä alkaa seisomakatsomo olla täynnä. Ihmiset hakevat paikkaansa betoniportailla ja vaihtavat kuulumisia tuttujen kanssa. Ässien kanttajaryhmä Pataljoona virittelee äänijänteitään ja hakee rytmejä rummullaan. Tunnelma on intiimi ja muistuttaa enemmän kyläkokousta kuin meininkiä modernin urheilutapahtuman paraatipaikoilla. Lopulta ilmassa väreilevä odotus purkautuu. Kotijoukkue saapuu kaukaloon ja ihmiset räjähtävät laulamaan Ässien kannatuslaulua intohimolla ja syvältä sisältä kumpuavalla äänellä.

Porin seisomakatsomossa tunnelma on käsinkosketeltava, puhdas ja raaka. Se kuuluu ehdottomasti suomalaisen urheilun ykköskenttään.

Päihittääkö oma katsomosi Porin?

Mutta onko Porin katsomo sittenkään Suomen ykkönen? Mikä on sinun suosikkistadionisi, -hallisi tai -kenttäsi? Missä fanikatsomossa on Suomen paras tunnelma? Kenen joukoissa sinä seisot?

Tule tekemään kanssamme suomalaista urheiluhistoriaa. Me haluamme nähdä ja näyttää, millaista on fanitus 100-vuotiaassa Suomessa. Lähetä tähän osoitteeseen kuva tai video itsestäsi, joukostasi tai kerhostasi fanittamassa omaa jengiänne. Parhaat kuvat ja videot päätyvät syksyllä 2017 tulevaan Ylen Urheilu-Suomi -dokumenttisarjaan. Lue lisää: yle.fi/urheilusuomi

Katso oheiselta videolta, millainen tunnelma Porin seisomakatsomossa on. Teron oppaana on intohimoinen Ässä-fani Leena Virtanen.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän