Hyppää pääsisältöön

Ville Leinonen - hitauden ja rauhallisuuden etsijä

Lasse Wikman, Ville Leinonen ja Josper Knutas Levylautakunnassa
Lasse Wikman, Ville Leinonen ja Josper Knutas Levylautakunnassa Kuva: Yle/Tarja Närhi Ville Leinonen,Lasse Wikman,Levylautakunta,josper knutas

Paljon elokuvallisia biisejä ja karismaattisia solisteja saatiin kuulla Levylautakunnassa, jossa uutta musiikkia arvioivat artisti Ville Leinonen ja iskelmäsanoittaja Lasse Wikman sekä toimittaja Josper Knutas.

Pisteet ja kommentteja

1. Maarit/Severi Pyysalo/Kauko Röyhkä: Pieni kahvila 27 pistettä

(Severi Pyysalo - Kauko Röyhkä)

Ville: Olipa täyteläinen jazz-soundi. Bändi oli iso, mutta solisti täytti tilan rauhallaan. Rakastan tuota hitautta ja rauhallisuutta laulussa, tämä solisti on läsnäololla siunattu. Tarinassa hienosti pieni kohtaaminen, josta kuitenkin aisti, että se on se kaikista tärkein kohtaaminen. 9 p
Lasse: Hyvin sofistikoitunut biisi, jossa aikuinen nainen kertoi tarinaansa. Se oli täynnä hienoja kuvia. Minulle tarina oli isompi kuin melodia. 8 p
Josper: Maarit on solistina täydellinen ja nyt parhaimmillaan. Hänen tulkinnastaan kuulee sen kuljetun matkan, tekstin tulkinta ihan omalla tasollaan. Soitossa mielenkiintoisia ääniä ja instrumentteja. 10 p

2. Saijaa Saijaa: Kultahampaat 24 pistettä

(Saijaa Saijaa)

Ville: Maailmantuhon kello käy nyt pienillä lukemilla ja se kuvastuu tänään selvästi tällaisessa indiemusiikissa. Tekstissä hienoja ohjeita siihen, kun iso räjähdys tulee ja pitää paeta turvapaikkaan. Mielenkiintoinen. 9 p
Lasse: Hypnoottinen biisi. Mielenkiintoinen tarina, mutta jäi musan alle. En kuullut tekstiä tarkasti. Kultahampaan kuulin ja sehän kosketti, koska mulla on suussa juuri sellainen! 6 p
Josper: Onneksi malttoivat lopettaa ajoissa, juuri sopivan mittainen biisi. Tämä henki tekijöiltä itseluottamusta ja huutaa albumikokonaisuutta. Herätti kiinnostuksen. 9 p

3. The Mavericks: Easy as it seems 22 pistettä

(Raul Malo - Alan Miller - Eddie Perez)

Ville: Mielettömän hieno sointi, rakennettu isolla soundilla. Mutta missä oli se biisi, melodia puuttui. Aulajazzia liian isolla orkesterilla. 5 p
Lasse: Tässä oli kuvana hämyinen baari. Hyvä svengi, laulajan ääni soljui tarinassa. Lajissaan hyvä, mutta mun tajuntaa ei räjäyttänyt. Tämä sopis muuten tanssijumppaan, jossa käyn! 8 p
Josper: Tällainen musiikki jakoi ennnen mielipiteitä fanaattisesti, joko rakastat tai inhoat. Minulle tämä oli hillitön svengipaketti, mielenkiintoinen keitos 50-luvun jälkiswingistä. Sävellys kyllä monotoninen. 9 p

3. Anna Kokkonen: Mitä rakkaus on 22 pistettä

(Anna Kokkonen)

Ville: Tässä lauloi enkeli! Siinä oli enkelimäisen hahmon lupaus suojelusta. Hyvä teksti, antoi helpotusta. Iso orkesteri ja paljon oikeita soittimia, siitä myös pidin. Tyyliltään kuitenkin aika turvallista poppia. 7 p
Lasse: Teksti utuinen, täynnä kielikuvia, lajissaan aika hyvä. Tällaisia positiivisia tarinoita tarvitaan. Kertsi olisi voinut tärähtää vielä isommaksi. Melodiassaa kansainvälisyyttä. Mukavaa rauhoittumismusiikkia. 7 p
Josper: 'Muistaako sydämesi vielä, mitä rakkaus on?' Tämä lause herätti minut kuuntelemaan. Käyttöiskelmää sieltä paremmasta päästä. 7 p

4. Hans On The Bass: The Game Is On 21 pistettä

(Klaus Suhonen)

Ville: Siinä oli kaikki hyvät Bondin leffateeman piirteet. Suuria dramaattisia Hollywood-tunnelmia, ja sellaisesta tykkään. 7 p
Lasse: Onpa tänään elokuvallisia biisejä. Tämä oli estradimusaa Bondin maailmasta. Hyvin tehtyä, mutta ei jätä jälkeä sieluun. En lähtisi varta vasten baariin kuuntelemaan. 6 p
Josper: Tuottaja on selvästi käskenyt laulajan ajatella koko ajan Shirley Basseyn laulutapaa. Oli loistava miksaus ja eloisa sovitus. Nautinto kuulla tällaista bändiä, josta erottaa kaikki soittimet. 8 p

5. Maija Vilkkumaa: Mä en oo sun ainoo 17 pistettä

(Maija Vilkkumaa)

Ville: Rauhaton äänimassa, olen järkyttynyt. Sellaista 2010-luvun pubinnurkkamusiikkia. Biisissä hyvin arkinen tilanne, kaikki meni pieleen ja silti kaadettiin lasiin kuplivaa. 4 p
Lasse: Tässä taisi olla kiellettyä rakkautta. Oli tekstissä vähän liikaa kaikenlaisia kuvia, kun kuvattiin päähenkilön mielentilaa. Laulajasta pidin. Aika vahvasti tämän päivän tyyliä. 7 p
Josper: Sävellyksen etenemisestä tuli Vilkkumaa mieleen. Pateettista rokkia. Alkoi kuin tulisi värisuora, mutta sitten käteen jäi vain seiskapari. 6 p

 • Matkailua, retroilua, outoja mutkia ja kummallinen vaskinen esine

  Avaruusromun heinäkuussa matkaillaan ja retroillaan.

  Avaruusromun heinäkuun toiveuusinnat tarjoavat matkailua, retroilua ja omituisella tavalla viihdyttävää kesämusiikkia. Trumpetisti Jon Hassell kutsuu elektronis-inhimillistä musiikkiaan futuristis-primitiiviseksi. Thomas Köner matkusti ympäri maapallon ja äänitti koko matkan. Ramp-yhtyeen miehet olivat mukana tuomassa Berliinin 1970-luvun kosmista musiikkia takaisin 2000-luvulle. Alan veteraani Steve Roach ihastui Roger Arrickin suunnittelemaan ja rakentamaan analogiseen syntesoijaan ja palasi sen myötä omaan menneisyyteensä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Mene metsään! Avaruusromua 25.6.2017

  Metsässä olo rauhoittaa, ja myös musiikki.

  Metsässä oleskelu laskee verenpainetta, vähentää lihasjännitystä ja alentaa sydämen sykettä. Metsässä olo rauhoittaa. Sanotaan, että jo muutama minuutti metsässä vaikuttaa meihin, mutta metsän hyödyt ja vaikutukset tulevat parhaiten esiin, jos metsässä viihtyy pitempään. Stressi helpottaa. Olo paranee. Amerikkalainen Robert Scott Thompson on tehnyt metsäistä musiikkia. Steve Roach ja Robert Logan lähestyvät asiaa biologian ja ihmisen luontosuhteen kautta. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Levyjä soittava kone ja muita ihmeitä. Avaruusromua 18.6.2017

  Voiko levysotinta oikeasti käyttää soittimena?

  Levysoitin. Pyörivällä levylautasella, äänivarrella ja äänirasialla varustettu soitin, jolla soitetaan vinyylilevyjä. Sehän on sanamukaisesti soitin. Mutta entä kun sitä aletaan oikeasti käyttää soittimena? Siis ei normaaliin vinyylilevyjen soittamiseen, vaan instrumenttina. Sveitsiläinen Strotter Inst on soittanut levysoitinta jo yli 20 vuotta. Hän ei ole tiskijukka. Hän ei juurikaan soita äänilevyjä, vaan levysoitinta. Avaruusromussa myös musiikkia 8-bittisestä maailmasta, aikamatka syntesoijalla ja kolme mikrotonaalista tuubaa. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua