Hyppää pääsisältöön

Lenita Susanna Laineelle: “Kyllä sinullakin pitäisi olla salasuhde"

Lenita Airisto Puoli seitsemän -ohjelmassa maaliskuussa 2017
Lenita Airisto Puoli seitsemän -ohjelmassa maaliskuussa 2017 Lenita Airisto,Puoli seitsemän

Kun Lenita Airisto astuu sisälle Yleisradion Mediataloon, ei tapahtuma jää keneltäkään huomaamatta. Äänekäs nauru täyttää aulan, ja Yle-uutisten valokuvaaja rientää paikalle ottamaan 80-vuotiaasta Suomen Neidosta kuvia arkistoon. Ohi kulkeva toimittaja haluaa tuplaselfien, ja sanoo: “Lenita, kiitos että olet olemassa.”

Suomen Neito Amerikassa

Lenita Airisto tuli suomalaisten tietoisuuteen, kun hänet valittiin Suomen Neidoksi vuonna 1954, edeltäjinään Armi Kuusela ja Teija Sopanen. Palkintoon kuului matka Yhdysvaltoihin Miss Universum -kisoihin. Lenita myi business-luokan lentokoneen paluulippunsa, ja matkusteli siitä saaduilla rahoilla puoli vuotta pitkin poikin Amerikkaa. Rohkea teko 17-vuotiaalta.


Sehän on pakko… ärsyttää

Lenita aloitti tv-uransa Suomen ensimmäisen tv-kanavan TES-tv:n kuuluttajana 50-luvulla. “Siellä oli pelkkiä teekkareita, kaikki älypäitä. Jos et sä osaannut heittää läppää oikealla tavalla, niin oli parempi pitää suunsa kiinni. Ja kun olin kuuluttaja, niin piti pitää suu auki, ja se hioi tätä minun ulosantia.”

Ärsyttäminen on ollut myös tapa saada sanomansa kuuluville: “Kaikki mun aikalaiset, jotka on miellyttäneet, niin nehän on täysin unholassa. Tämä meidän elämä on näyttämö, ja jos sä astut sille näyttämölle, niin paras että sä suoridut kunnialla, tai muuten sä joudut statistiksi.”

Lenita Airisto kertoi Puoli seitsemän -ohjelmassa uudesta omaelämäkerrastaan
Lenita Airisto kertoi Puoli seitsemän -ohjelmassa uudesta omaelämäkerrastaan Lenita Airisto,Puoli seitsemän
Kerron kaikista elämäni miehistä

Lenita julkaisi maaliskuun alussa elämäkerran “Elämäni ja isänmaani”. Muotilehden tyyliin taitetussa kirjassa on huimat 1200 valokuvaa, jotka kirjailija skannasi itse digitaaliseen muotoon. Urakkaan kului kokonainen vuosi. Kirjassa peilataan satavuotiaan Suomen ja 80-vuotiaan Lenitan elämää eri vuosikymmenillä. Omat lukunsa ovat saaneet myös Suomen Neidon miehet, muun muassa Vesku ja Max.

Neljänkymmenen vuoden suhde

Vuosikymmeniä kestänyt suhde Suomen tunnetuimpaan diplomaattiin, YK:n pääsihteeriksikin ehdolla olleeseen Max Jakobsoniin on ollut Lenitan kirjan kohutuimpia lukuja. Tietysti mekin kysyimme siitä ohjelmassa. Lenitan vastaus Susannalle oli täyttä Lenitaa: “Toivoisin sullekin tällaista suhdetta. Sellaista joka koko ajan tuottaa energiaa, haastaa ja muuttuu koko ajan.”

Look at me!

Ohjelman lopuksi kysyimme Lenitalta neljää elämänohjetta nuorisolle. “Look at me! Kaikki on mahdollista.”

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän