Hyppää pääsisältöön

Medicit, Firenzen valtiaat

Lorenzo de' Medici (näyttelijä Daniel Sharman) seisoo kuvan etualalla ilmeisesti linnan sisätiloissa.
Daniel Sharman on Lorenzo de' Medici Lorenzo de' Medici (näyttelijä Daniel Sharman) seisoo kuvan etualalla ilmeisesti linnan sisätiloissa. Kuva: Fabio Lovino / Beta Film GmbH Medici,Daniel Sharman,historiallinen draama,medicit, firenzen valtiaat

Upea historiallinen draamasarja renessanssiajan Italian mahtisuvusta saa päätöksensä kolmannen kauden myötä.
Teema keskiviikosta perjantaihin 22.4.2020 alkaen klo 20. Koko sarja Areenassa 24.4. alkaen

Komea aikalaisdraamasarja kuvaa renessanssiajan mahtavinta pankkiirisukua, joka vaikutti syvästi yhteiskuntaan ja politiikkaan Firenzessä, Roomassa ja laajemminkin Toscanan maakunnassa.

Draamasarja perustuu todellisuuteen mutta ottaa juonellisia vapauksia, joiden avulla luodaan kiintoisa taustatarina Medicien vastoinkäymisille ja menestykselle.

1400-luvulla Eurooppa koostui hajanaisista ruhtinaskunnista, eikä nykyinen Italia ollut poikkeus. Nyt aateliston ehdoton valta-asema alkoi hitaasti murtua, ja uusi keskiluokka nosti hiljalleen päätään. Muutos teki kipeää tuon ajan yhteiskunnassa, ja rahvaan nouseminen omille jaloilleen oli kova paikka aatelisille.

Giovanni de'Medici (Dustin Hoffman) sarjassa Medicit, Firenzen valtiaat
Dustin Hoffman on Giovanni de'Medici Giovanni de'Medici (Dustin Hoffman) sarjassa Medicit, Firenzen valtiaat teeman sarjat

Yksi kivi aatelisten kengässä oli Giovanni de’Medicin perustaman pankkiiriliikkeen menestys. Kuinka Medicit pystyivät saavuttamaan niin paljon – pääsemään jopa itse paavin pankkiiriksi?

Pankkiirisuvun historia on myös renessanssin ja taiteen historiaa, sillä Medicit olivat anteliaita taiteen tukijoita. Heitä on kiittäminen monista renessanssiarkkitehtuurin ja taiteen helmistä, kuten Firenzen tuomiokirkosta, jonka kupoli on lähes ihme vieläkin. Tavoittelivatko Medicit taiteen tukemisella vain maallista kunniaa itselleen, vai oliko kyse pyyteettömästä halusta ylistää jumalan suuruutta?

Sarjaa on kuvattu mahdollisimman paljon autenttisilla kuvauspaikoilla Firenzessä ja Toscanassa, ja studio-osuuksissa on tavoiteltu aitoa ajankuvaa.

Kolmannen, viimeisen kauden alussa Medicin perhettä kohdannut tragedia on jättänyt parantumattoman arven rauhaa rakastavaan Lorenzoon, jota ajaa nyt halu kostaa veljensä Giulianon raaka murha. Lorenzo ei saata antaa anteeksi herran huoneessa tehtyä häpeällistä tekoa. Oliko itse Jumala sen takana vaiko vain hänen nimissään juonittelevat ihmiset?

Lorenzo on rangaissut salamurhaan osallistuneita raskaalla kädellä. Enää yksi tekijöistä, paavin suojatti Girolamo Riario, on vapaalla jalalla. Riario yrittää kaikin keinoin tuhota Medicin maineen, sillä hän havittelee itse nousevansa Firenzen herraksi.

Pian Lorenzoa lähenee toinenkin uhka vahvan saarnamiehen, dominikaanimunkki Girolamo Savonarolan hahmossa. Giulianon murhasta syntynyt uskonkriisi uhkaa myös Lorenzon ja Claricen avioliittoa, sillä harras usko ja leppymätön viha ovat myrkkyä toisilleen.

Medicin perhe kuitenkin kasvaa ja uusi sukupolvi kasvaa ottaakseen aikanaan harteilleen suvun taakan. Sarjan päätöskausi kertoo, miten Lorenzo Medicin haaveiden lopulta käy tässä vaarallisessa maailmassa.

  • Medicit, Firenzen valtiaat (I Medici/Medici: Masters of Florence), Italia/Britannia 2016–2019. Musiikki: Paolo Buonvino. Tunnuskappaleen esittäjä: Skin (Ann Deborah Dyer)

Artikkelia muokattu: tieto kolmannesta kaudesta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa