Hyppää pääsisältöön

Sorrutko sinäkin epäselvään mutinaan? Näillä ohjeilla opit paremmaksi puhujaksi

Osaatko pitää hyvän puheen?
Takerrutko mikrofoniin kylmänhikisin käsin vai itsevarmoin ottein? Osaatko pitää hyvän puheen? Kuva: Yle / Inkeri Alatalo Puoli seitsemän,puhe

Kenen tahansa on mahdollista oppia kelvolliseksi puhujaksi – tärkeintä on oppia sietämään pientä jännitystä ja muistaa hengittää. Ylen selkouutisten toimittaja Petteri Löppönen antaa kuusi vinkkiä selkeämpään puheilmaisuun.

1. Puhu riittävän hitaasti

Liian nopea puhe puuroutuu kuulijan korvissa helposti, eivätkä sanat erotu toisistaan. Jos puheen tahti muistuttaa maratoonarin askellusta, ei kuulija ehdi hahmottaa ääneen lausuttuja ajatuksia. Vasta sitten kun puheessa on selvästi toiselle jo tuttuja asioita, voi puheen rytmikin olla nopeampaa.

Usein puhuja ei itse tiedosta kiihtyvää puherytmiään. Puheen hidastaminen voi kuulostaa omaan korvaan hassulta, mutta kuulijalle muutos on miellyttävä. Muista myös hengittää lauseiden välillä! Omaa puhetta voi videoida vaikka kännykän kameralla, näin puheen tahdista voi muodostaa lahjomattoman mielipiteen ja tarvittaessa tehdä korjausliikkeitä.

2. Älä nielaise sanoja

Sanojen selkeä artikulaatio on olennainen asia varsinkin silloin, kun puhutaan kieltä tai puhetta tavallista huonommin ymmärtävälle. Kun puhut riittävän hitaasti, nielaisemisetkin jäävät vähemmälle, koska ehdit sanomaan sanat loppuun asti.

3. Painota puhe oikein

Virheet intonaatiossa ja puheen painoittamisessa voivat pahimmassa tapauksessa antaa sanoille uuden ja ei-toivotun merkityksen. Hyvä esimerkki tästä on Pertti Jarlan Fingerpori-sarjakuvan "Elias Tapani Karhu"-strippi. Kun sanat painottaa toisin, virke kuulostaa joltain aivan muulta kuin nimeltä.

4. Lopeta jaarittelu

Puhe tehoaa kuulijaan parhaiten, kun se on selkeä. Mieti, mitkä yksityiskohdat ovat puheellesi oleellisia? Mistä voisit karsia? Polveilevaa ja haahuilevaa puhetta ei jaksa kuunnella kauan ilman, että sormet hakeutuvat kännykän ruudulle. Mieti, mikä on puheesi teesi ja punainen lanka ja seuraa sitä.

5. Käytä ymmärrettävää kieltä

Mieti, kuka puhettasi kuuntelee. Esimerkiksi perhejuhlissa käytetään luonnollisesti erilaista kieltä kuin insinöörien vuosikokouksessa. Pidä huoli siitä, että puheesi on tarpeeksi yksinkertaista ja käyttämäsi termit selkeitä. Käytä kaikille tuttua, yleistajuista ja helppoa kieltä. Jos kaikelta selkeältä ääntämiseltä, hengittämiseltä ja intonaation tarkkailultasi ehdit, niin seuraa myös yleisön reaktioita: meneekö viestisi perille? Korjaa tapaasi puhua, jos se tuntuu tarpeelliselta.

6. Ole kiinnostunut yleisöstäsi

Älä puhu onnesi ohi. Jos puhujaa ei kiinnosta olla läsnä tilaisuudessa ja kertoa asiaansa, huomaa kuulija sen heti. Puheesta on helppo kuulla, jos puhujan kiinnostus puheen pitämiseen on pyöreä nolla. Ole läsnä, kiinnostu kuulijoistasi ja kiinnitä huomiota myös kehonkieleesi.

Tutustu Yle Uutisten selkouutisiin:

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän