Hyppää pääsisältöön

Suomenkielisen kirjallisuuden tuntematon pelastaja Matti Pohto ei saa omaa liputuspäivää

Suomen lippu
Suomen lippu Suomen lippu,KulttuuriCocktail

Sisäministeriö on päättänyt, että tuhansien kirjojen kokoelman 1800-luvulla kerännyt Matti Pohto ei saa omaa liputuspäivää. Ministeriön mukaan uusia liputuspäiviä ei ylipäätään oteta kalenteriin tällä haavaa. Pohdolle esitettiin liputuspäivää kirjailija Juha Hurmeen johdolla vuonna 2014.

Matti Pohto (1817–1857) oli köyhä kulkuri Ylistarosta. Kierrellessään maata hän innostui keräämään kirjoja ja muita painotuotteita. Lopulta Pohdon kokoelma käsitti jopa 5000 nidettä.

Suomenkielisen kirjallisuuden tärkein ja laajin kokoelma oli tuhoutunut Turun palossa vuonna 1827. Palaneiden kirjojen tilalle etsittiin korvaavia kappaleita vuosikausien ajan. Kun kävi ilmi, että kansanmies Pohdolta löytyy kasoittain kaivattuja opuksia, keruutyö helpottui huomattavasti.

Kirjailija, teatteriohjaaja Juha Hurmeen johdolla Kansalliskirjasto, Suomen kirjastoseura, Yle Radio 1:n Kultakuume ja Yle TV1:n Strada esittivät Matti Pohdolle liputuspäivää. Hakemus jätettiin sisäministeri Päivi Räsäselle 25.4.2014:

"Liputuspäivä voisi olla esimerkiksi Turun palon alkamispäivä 4. syyskuuta. Kyseistä päivää kutsuttaisiin samalla ”köyhän sankarin päiväksi” tai ”suomalaisen rahvaan päiväksi”, koska tavallisen kansan kulttuuriponnistuksia niin harvoin näkyvästi muistetaan."

Sisäministeriö vastasi 20. helmikuuta 2017 päivätyssä kirjeessään, että “[h]arkittuaan asiaa sisäministeriö ilmoittaa, että esityksenne uudeksi liputuspäiväksi ei tässä vaiheessa johda toimenpiteisiin liputuspäivän vakiinnuttamisen tai virallistamisen osalta.”

Syynä päätökseen ovat viime vuosien uudet liputuspäivät, Jean Sibeliuksen syntymäpäivä 8.12. ja Eurooppa-päivä 9.5. sekä suositus liputtaa lapsen oikeuksien päivänä 20.11. Toisin sanoen vuosittaisia liputuspäiviä on sisäministeriön mielestä jo niin monta, että uusia ei voida tällä haavaa nimetä.

Samalla sisäministeriö muistuttaa, että Suomessa on liputusvapaus. “Yksityiset kansalaiset, kunnat ja muut yhteisöt voivat liputtaa aina kun se nähdään aiheelliseksi.”

KulttuuCocktail kehottaa suomalaisia liputtamaan Matti Pohdon kunniaksi esimerkiksi 4. syyskuuta.

Kommentit