Hyppää pääsisältöön

Yle Teema ja Yle Fem löytyvät yhteiseltä kanavapaikalta 24.4. alkaen

Teema & Fem
Teema & Fem teema & fem

Ylen hallintoneuvosto päätti viime syksynä televisiouudistuksesta, jonka tavoitteena on viedä julkisen palvelun televisiotoiminta tulevaisuuteen. Suomalaisten mediankäyttö muuttuu ja Ylen tehtävä on vastata tähän ja olla myös tienraivaajana suomalaisen television uudistumisessa. Yhtenä askeleena tähän suuntaan Yle Teema ja Yle Fem jakavat television kanavapaikan 5, mikä tarkoittaa muutoksia molempien kanavien ohjelmakaavioihin. Kanavapaikan nimi on Yle Teema & Fem. Molemmat säilyttävät oman identiteettinsä - Yle Teema kulttuurikanavana ja Yle Fem Suomen ruotsinkieliselle yleisölle suunnattuna ja pohjoismaisena kanavana.

Yle Teema jatkaa televisiossa, vahvistuu Yle Areenassa

Teema on jatkossakin dokumenteille, elokuville ja musiikille omistautunut teemallinen kulttuurikanava.

Teeman ohjelmistoa nähdään televisiossa kaikkina iltapäivinä ja viitenä iltana viikossa. Teeman iltaohjelmisto tarjoillaan televisiossa tiistaista lauantaihin klo 20 alkaen. Teeman illat keskittyvät ensilähetyksiin ja uusinnat siirtyvät iltapäiviin.

Teeman ohjelmat tiistaista lauantaihin klo 20 - 21 tekstitetään ruotsiksi ja syksyllä alkaa Teeman ja Femin yhteinen ja kaksikielinen kulttuuriohjelma.

Teeman tarjonta Areenassa

Teeman uusi Areena-kanava aukeaa huhtikuussa. Teeman ohjelmisto löytyy sieltä kootusti. Tulevaisuudessa Teeman sisältöjä julkaistaan yhä useammin Areenassa jo tv-lähetyspäivän aamuna. Kanavan ohjelmisto tulee olemaan samalla tavalla kuratoitu ja käsin poimittu kuin televisiossakin. Samalla Areenassa on mahdollista poimia mukaan myös muuta kiinnostavaa ja teemamaista sisältöä.

Tuttuja sisältöjä uusilla ohjelmapaikoilla

RSO Musiikkitalossa -ohjelma uudistuu. Teeman uusimuotoinen ohjelma nähdään jatkossa joka viikko sunnuntai-iltapäivisin. Siinä esitetään yksittäisiä teoksia tai osia konserteista. Kaikki RSO:n konsertit nähdään juonnettuina ja toimitettuina suorina lähetyksinä Yle Areenassa.

Kino Klassikko siirtyy sunnuntaista torstaille alkaen klo 21 ja uusi ohjelmapaikka tarjoaa mahdollisuuden näyttää myös alla 16 vuotiailta kiellettyjä elokuvia. Musiikkidokumentit siirtyvät sunnuntaista lauantai-iltaan, avaamaan entistä pidemmät Teemalauantait. Yle Liven konserttitarjontaa nähdään sunnuntain sijasta perjantaina. Tiededokumentteja on tarjoilla tiistaisin ja lauantaisin.

Yle Fem päivittäin alkaen klo 17.25

Yle Fem esittää ohjelmia aamupäivisin ja iltaisin klo 17.25-20. Sunnuntaisin ja maanantaisin Yle Fem esittää ohjelmia koko illan.

Pohjoismaiset draamasarjat, dekkarit, elokuvat ja dokumentit esitetään sunnuntaisin ja maanantaisin jolloin Yle Fem lähettää ohjelmia koko illan. Pohjoismaiset draamasarjat esitetään sunnuntaisin klo 21. Suosittu Efter Nio pitää ohjelmapaikkansa maanantaisin klo 21 jonka jälkeen nähdään nordic noiria klo 22.
Dokumenttielokuvat esitetään maanantaisin klo 20 ja sunnuntaisin klo 22. Kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina esitetään pohjoismainen elokuva klo 22.

Arki-iltaisin klo 19 esitetään ajankohtais- ja kulttuuriohjelmia kuten Spotlight tiistaisin, Sportmagasinet keskiviikkoisin ja kotimaisia lyhytdokumenttielokuvia perjantaisin.

TV-nytt ja BUU-klubben jatkavat omilla ohjelmapaikoillaan.

Yle Fem saa myös oman kanavansa Yle Areenassa.

Parhaita paloja uuden alun kunniaksi

Kulttuuricocktailin (ti klo 20.30) uusi neliosainen dokumenttisarja etsii omaa tietään kulkevia kotimaisia kulttuurintekijöitä valtavirtojen ulkopuolelta.

Medicit, Firenzen valtiaat (keskiviikkoisin ja torstaisin klo 20 alkaen 26.4.) on uusi, komea sarja renessanssiajan mahtavimmasta pankkiirisuvusta, joka vaikutti syvästi yhteiskuntaan ja politiikkaan Firenzessä, Roomassa ja laajemminkin Toscanan maakunnassa. Italialaissarjassa mukana mm. Dustin Hoffman.

Toukokuussa alkaa Batmanin (perjantaisin klo 20 alkaen 26.5.) alkuperäinen toinen kausi vuodelta 1967.

Kino Klassikon Kurosawa-kokonaisuudessa esitetään televisiossa kaksi Akira Kurosawan elokuvaa Seitsemän samuraita (to 27.4. klo 21) ja Kagemusha - varjokenraali (to 4.5. klo 21). Seitsemän samurain yhteydessä kuusi muuta Kurosawa-elokuvaa julkaistaan Teeman Areena-kanavalla koko kesäksi.

Ville Haapasalo seikkailee tällä kertaa Altai 30 päivässä -matkailuohjelmassa (keskiviikkoisin klo 21 alkaen 26.4.) Kaakkois-Venäjällä, neljän maan rajalla Altai-vuoristossa.

Ensimmäisen viikon Teemalauantai on omistettu Rolling Stonesille. Silloin nähdään uusi dokumenttielokuva The Rolling Stonesin kiertueesta Latinalaisessa Amerikassa helmi–maaliskuussa 2016 sekä konserttielokuva Havannasta, jossa yhtye esiintyi vuosi sitten yli 1,2 miljoonalle katsojalle.

Lentävän lähdön dekkarisarjoille Yle Femillä tarjoaa islantilainen Case (maanantaisin klo 22 alkaen 24.4.), joka on saanut hienon vastaanoton Yhdysvalloissa. Sarjassa liikutaan Reykjavikin alamaailmassa ja hirtetyn ballerinan lähipiirissä.

Pohjoismaisista draamasarjoista on vuorossa Ehdottomasti kielletty (sunnuntaisin klo 21 alkaen 30.4.), joka kertoo kirjailija ja kuvittaja Kerstin Thorvallista –naisesta, joka ottaa itselleen oikeuksia välittämättä yhteiskunnan tavoista. Miten nainen voi uhmata yhteiskunnan moraalisääntöjä ja normeja ja silti päätyä koko Ruotsin rakastamaksi?

Työelämän uudet kuviot -sarja (perjantaisin klo 18.30 alkaen 28.4.) kertoo, miltä työelämä näyttää tulevaisuudessa ja käsittelee ilmiöitä kuten itsensä työllistämistä, pätkätöitä, high tech -toimistoja ja tavoitettavuutta 24/7.

Tanskalaissarjassa Isä, äiti ja lapset (sunnuntaisin klo 20 alkaen 30.4.) tutustumme tanskalaisperheeseen, jolla ei ole tv:tä, radiota tai edes jääkaappia. Perheenjäsenet käyttävät kenkiä harvoin ja valmistavat vaatteidensa kankaat omien lampaiden villasta. He kutsuvat itseään luolaperheeksi.

Yle Teema och Yle Fem på samma kanalplats från 24.4

Yles förvaltningsråd fattade hösten 2016 beslut om en förnyelse av Yles tv-helhet. Målet med förnyelsen är att se till att tv:n är livskraftig också i framtiden. Finländarnas medievanor förändras och Yles uppgift är att se till att tv:n utvecklas och förnyas för att möta de nya mediebehoven. Ett av besluten är att Yle Fem och Yle Teema delar kanalplats 5. Kanalplatsen heter Yle Teema & Fem. Bägge behåller sin egen identitet - Yle Teema som kulturkanal, och Yle Fem som kanalen för de svenskspråkiga i Finland och nordisk kanal. Kanalerna delar på bästa tittartid vilket innebär förändringar i båda kanalernas programtablåer.

Yle Fem alla dagar med start 17.25

Yle Fem sänder alla förmiddagar och kvällar med start kl. 17.25 fram till kl. 20. Söndag och måndag sänder Yle Fem hela kvällen. Inga program försvinner från Yle Fems tablå på grund av förändringen, men många får ny sändningstid.

Tv-nytt (kl. 17.55 och 19.30) och BUU-klubben (kl. 18.00) finns kvar där de är nu. Däremot blir kl. 19.00 på vardagar en ny tid för aktualitets- och kulturprogram; måndagar Närbild, tisdagar Spotlight, onsdagar Sportmagasinet, torsdagar Obs debatt och fredagar inhemska kortdokumentärer.

Nordiska dramaserier, nordisk krim, filmer och dokumentärer har sina platser söndagar och måndagar då Yle Fem sänder hela kvällen. Efter Nio sänds som nu måndagar kl. 21. De populäraste programmen från SVT kommer också att sändas på Yle Fem.

De populära nordiska kriminalserierna i Yle Fem sänds måndagar kl. 22 och de nordiska dramaserierna flyttar till söndagar kl. 21.
Dokumentärfilmerna sänds måndagar kl. 20 och söndagar kl. 22. Första söndagen i månaden sänds en nordisk film kl. 22.

Programmen från tisdag till lördag kl. 20 - 21 är tänkta för både Yle Fems och Yle Teemas publik och textas till bägge språk. Målet är att allt fler program textas till svenska.

Till hösten presenterar Teema och Fem tillsammans ett nytt, tvåspråkigt kulturkoncept på kanalplatsen.

Innehållet på Arenan stärks

Både Yle Fem och Yle Teema stärks på Yle Arenan där de går lätt att hitta som kanaler med start i april. Bägge kanaler kommer småningom att erbjuda mera Arenaunikt innehål.

Yle Teema bjuder på bekant innehåll på nya tider

Teema är också i fortsättningen en kulturkanal med fokus på dokumentärer, filmer och musik. Teemas program sänds i tv varje eftermiddag och fem kvällar i veckan. Teemas kvällsprogram sänds i tv tisdag till lördag med start kl. 20. Kvällarna på Teema fokuserar på premiärer och repriser flyttas till eftermiddagarna.

Programmet RSO Musiikkitalossa förnyas och det nya programmet sänds i fortsättningen varje söndagseftermiddag på Teema. Alla RSO-konserter sänds direkt på Yle Areena.

Kino Klassikko flyttar från söndag till torsdag och den nya programplatsen gör det möjligt att visa också filmer med åldersgränsen 16. Musikdokumentärerna flyttar från söndag till lördag kväll och inleder de förlängda Teema-lördagarna. Yle Live-konserter sänds fredagar istället för söndagar. Vetenskapsdokumentärer sänds tisdagar och lördagar.

Teemas nya Areenakanal startar i april och tablån finns där i sin helhet. I framtiden publiceras Teemas innehåll på Areena redan samma morgon som tv-sändningen. Tablån kurateras och innehållet handplockas på samma sätt som i tv. Samtidigt kan man på Areena också plocka annat intressant, Teema-aktigt innehåll.

Plock ur tablån

Yle Fem rivstartar krimvåren med den isländska serien Case (må 24.4 kl. 22.00) där vi rör oss i Reykjaviks undre värld. När en ung ballerina hittas hängd på nationalteaterns scen, tyder allt först på självmord. Snart blir fallet mer komplicerat och utreds från tre olika håll. Serien har fått mycket positiva recensioner i USA och Storbritannien.

Fem fenomen i arbetslivet (fre 28.4 kl. 18.30) är en serie om hur arbetslivet kommer att se ut i framtiden med fenomen som självsysselsättning, snuttjobb, hightech- och mobilkontor och tillgänglighet 24/7.

I den danska serien Far, mor och barn (sö 30.4 kl. 20) lär vi känna en dansk familj som inte har någon TV, ingen radio, inget kylskåp, sällan använder skor och tillverkar tyget till sina kläder av ullen från sina får. En grottfamilj, kallar de sig själva.

Den svenska dramaserien Det mest förbjudna (sö 30.4 kl. 21.00) handlar om författaren, modetecknaren och illustratören Kerstin Thorvall. Det är en berättelse om en kvinna som tar plats, och inte ber om ursäkt för det eller som hon själv beskriver sig “Stygg dotter, otrogen hustru, dålig mor, motvillig farmor”. Serien fick strålande recensioner i Sverige.

Den nya dokumentärserien i Kulttuuricocktail (ti 25.4 kl. 20.30) presenterar inhemska kulturaktörer som har valt sin egen bana. Med svensk text.

Medici, släkten som styrde Florens (onsdagar och torsdagar, start 26.4 kl 20.00), är en serie om renässansens mäktigaste bankirsläkt som påverkade samhället och politiken i Florens, Rom och landskapet Toscana överlag. I den italienska serien ser vi bl.a. Dustin Hoffman. Med svensk text.

I maj startar den ursprungliga Batmanseriens (fre kl. 20, start 26.5) andra säsong från 1967. Med svensk text.

I reseprogrammet Altaj på 30 dagar (onsdagar kl. 21, start 26.4)är Ville Haapasalo på äventyr i Sydostasien, vid gränsen till fyra länder i Altajbergen.

Den första Teemalördagen (29.4) ägnas Rolling Stones. Teema visar en ny dokumentärfilm om gruppens turné i Latinamerika i februari–mars 2016 och en konsertfilm från Havanna, där Rolling Stones för ett år sedan gav en konsert för 1,2 miljoner åskådare.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua