Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Pienet taistelijat

Lainan, Micon, Jessen, Axun ja Aishan perheiden elämää varjostaa lapsen vakava sairaus.
Lainan harvinaista leukemiaa on hoidettu kantasolusiirroilla. Lainan, Micon, Jessen, Axun ja Aishan perheiden elämää varjostaa lapsen vakava sairaus. yle tv1

TV1 maanantaina 20.3.2017 klo 21.30 - 22.30, uusinta lauantaina 25.3. klo 12.35
Katsottavissa Yle Areenassa

Aisha, Axu, Jesse, Laina ja Mico sairastavat syöpää. Heidän taistelunsa vakavaa sairautta vastaan heijastuu koko perheeseen. Sairaus on tuonut pelkoa ja epätietoisuutta, mutta on opettanut myös nauttimaan arjen pienistä asioista.

Suomessa syöpään sairastuu vuosittain noin 150 lasta. Vaikka nykyisin suurin osa lasten syöpätapauksista pystytään parantamaan, jokainen tapaus on liikaa. Sairauden myötä epätietoisuus ja pelko jäävät pitkäksi ajaksi perheen arkeen.

Pienet taistelijat -dokumentissa seurataan viiden lapsen ja heidän perheensä taistelua vakavaa sairautta vastaan.

Axu on sitkeä

Axulla on parantumaton aivokasvain. Kasvain löytyi kun Axun äiti, Erja alkoi ihmetellä lapsensa heikentynyttä tasapainoa. Äidin vaistoa ja tarmokkuutta vaadittiin ennen kuin Axu pääsi asianmukaisiin tutkimuksiin ja kasvain löydettiin.

Vaikka perheeltä vedettiin näin matto jalkojen alta, Axun sitkeys ja ilo on kantanut vaikeiden hetkien yli.

Lainan, Micon, Jessen, Axun ja Aishan perheiden elämää varjostaa lapsen vakava sairaus.
Micolla on todettu akuutti lymfaattinen leukemia. Lainan, Micon, Jessen, Axun ja Aishan perheiden elämää varjostaa lapsen vakava sairaus. yle tv1

Sairaus paljastui silmistä

Jessen sairaus paljastui karsastavista silmistä vain kahdeksan kuukauden iässä. Jesse sairastaa retinoblastoomaa eli silmän verkkokalvon syöpää.

Aishan ja Micon sairauksien oireet olivat samankaltaiset. Pitkittyneet ja toistuvat vilustumisen oireet sekä pienet mustelmat jaloissa. Äidit huolestuivat lapsistaan ja tutkimusten tuloksina molempien sairastelun syyksi paljastui akuutti lymfaattinen leukemia eli ALL. Aisha on selvinnyt jo hoidon loppumiseen asti, mutta Micon sairaus on vasta havaittu.

Mistä löytyy sopiva luovuttaja?

Lainalla oli samankaltaisia oireita kuin Aishalla ja Micolla. Perhe ehti jo huokaista helpotuksesta kun selvisi ettei Laina sairasta ALL leukemiaa. Helpotus vaihtui kuitenkin pian pelkoon.

Lainalta löytyi hyvin harvinainen ja ALL leukemiaa pahempi leukemia. Lainan hoidot alkoivat heti rankoilla kantasolusiirroilla ja perhe joutui odottamaan sopivaa luovuttajaa muutaman piinaavan kuukauden.

Dokumentin on ohjannut Marja Kurikka. Tuotanto: Yle, 2016.