Hyppää pääsisältöön

Filippiinien huumesota - Kun poliisi tappaa

kuvassa poliisin ampumia ihmisiä.
Poliisin sillan alle ampumia manilalaisia. Poliisin mukaan kaikki olivat huumekauppiaita, jotka vastustivat pidätystä. kuvassa poliisin ampumia ihmisiä. Kuva: yle/antonio marquez Filippiinit,Ulkolinja (Tv),huumesota

Se, että kuolee omilla kotinurkillaan poliisin ampumana, on Filippiineillä normaalia. Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte on antanut virkakunnalleen luvan tappaa - jopa rohkaissut siihen. Puolessa vuodessa poliisi on surmannut yli 2500 huumekauppiasta, huumeiden käyttäjää tai sellaiseksi epäiltyä. Ja erilaiset palkkatappajat noin 5500 lisää. Palkkatappajistakin osa on todistajalausuntojen mukaan naamioituneita poliiseja.

Tapaan Manilassa huumekauppiaan. Hän pelkää henkensä edestä. Syystäkin. Monia hänen tuntemiaan huumekauppiaita, myös katujen grammamiehiä, on ammuttu. Naamioituneet miehet tulevat ja ampuvat. Usein ammutaan sivullisiakin.

Eräs huumekauppiaan tuttava antautui viranomaisille. Hän tunnusti käyttäneensä ja myös myyneensä huumeita. Vähän myöhemmin hänen ruumiinsa löytyi junaradan varresta.

nainen itkee kuollutta poikaansa
Cecilia Manois suree tuntemattomien asemiesten ampumaa poikaansa. nainen itkee kuollutta poikaansa Kuva: Yle/ pertti pesonen Filippiinit

Kun tuomioita jakavat naamioituneet kuolemanpartiot niin on selvää, että myös täysin osattomia kuolee.

Cecilia Manoisin poika lähti illalla hakemaan kotiinsa maitoa. Neljä laukausta päätti vastavalmistuneen sairaanhoitajan elämän. Kotiin jäi äiti ja halvaantunut isä, jota poika oli luvannut hoitaa.

Hänen äitinsä ei edes viitsi ilmoittaa tapahtuneesta poliisille. Hän ei usko, että poliisia kiinnostaa köyhästä perheestä lähtöisin olevan nuorukaisen kuolema.

Mies näyttää kurkunkatkaisuliikettä
Mies näyttää kameralle, mitä Manilassa tehdään huumeidenkäyttäjille. Henki pois. Mies näyttää kurkunkatkaisuliikettä Kuva: Yle/ pertti pesonen Filippiinit

Roberto Reyes on manilalainen pappi ja ihmisoikeusaktivisti. Hän on tuohtunut.

"Meidän pitää nousta vastustamaan. Tämä on vastoin kaikkea inhimillisyyttä, kansainvälistä lakia, viidettä käskyä, kaikkea. Hiljaisuus tappaa", sanoo Reyes. "Ainoa mitä kuulemme presidenttimme suusta on tapa, tapa, tapa."

Suosittu presidentti

Presidentti Rodrigo Duterte on sanonut sekä Yhdysvaltain presidenttiä että paavia huoranpenikaksi, käskenyt ihmisoikeuksien kunnioituksesta muistuttanutta Euroopan Unionia painua v…..n, uhannut tappaa Filippiinien ihmisoikeusaktivisteja jos he valittavat huumeidenkäyttäjien murhista, ja niin edelleen.

Silti presidentti on hyvin suosittu. Mies tulee kertomaan, kuinka huumeidenkäyttäjät on parempi tappaa kuin kuntouttaa, koska eihän sitä koskaan tiedä, jos kuntoutus epäonnistuu. Mielipidemittausten mukaan 80 prosenttia filippiiniläisistä tukee presidenttiä.

Presidentti Rodrigo Duterte on sanonut sekä Yhdysvaltain presidenttiä että paavia huoranpenikaksi

Tapaamme Filippiineillä hyvin suositun tyttöbändin, joka on esiintynyt ilmaiseksi Duterten kampanjatilaisuuksissa. Bändin keulakuva Mocha Uson sanoo, että Duterte on ainoa, joka pystyy puhdistamaan Filippiinien kadut.

Syyttömät oheisvahinkoja

On mahdotonta sanoa kuinka usein poliisi tai kuolemanpartiot tappavat ihmisiä, jotka oikeasti ovat huumeidenkäyttäjiä tai kauppiaita. Mahdotonta siksi, koska tapauksia ei viedä oikeuteen asti. Kuinka paljon tapetaan myös muista syistä? Hankalia naapureita, velallisia, ketä tahansa.

Se tiedetään, että uhreista 99 prosenttia on köyhiä. Presidentti Dutertekin on myöntänyt, että hänen huumesodassaan kuolee myös ihmisiä, jotka eivät ole koskaan käyttäneet huumeita. Presidentti kutsuu heitä oheisvahingoiksi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International julkaisi helmikuun alussa raportin, jonka mukaan poliisi on surmanut Filippiineillä ihmisiä täysin summittaisesti. Poliisi on ryöstänyt ja ampunut ihmisiä. Lisäksi poliisille maksetaan bonuksia tappamisista. Pidätyksistä bonuksia ei saa, siksi poliisi mielummin tappaa kuin pidättää.

Tammikuun Filippiinejä vavisutti skandaali, kun huumesotaa johtanut poliisiyksikkö jäi kiinni eteläkorealaisen liikemiehen sieppauksesta ja murhasta.

Presidentti hajotti koko yksikön. Mutta maaliskuussa skandaali oli jo unohtunut, ja Duterte nimesi uuden, entistä vahvemman poliisiorganisaation jatkamaan huumesotaa. Se tietää lisää kuolleita, lisää uhreja.

Ulkolinja: Filippiinien kuoleman kadut Yle TV1 16.3. klo 21.50.
Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 16.3. alkaen toistaiseksi.

Kommentit