Hyppää pääsisältöön

Händelin Irlannin-matkasta ei juuri heru kuunneltavaa

Tutkija, cembalisti ja kapellimestari Bridget Cunningham on tehnyt Signum-yhtiölle teemalevyjä, jotka seuraavat Händelin matkoja. Yleensä levyt ovat yhdistäneet käypäistä musiikkia ja huolellista tutkimustyötä tavalla, joka selventää muusikkojen kosmopoliittisuutta barokin Euroopassa. Sarjan uusimman levyn aiheena on Händelin yhdeksän kuukautta kestänyt oleskelu Irlannissa vuonna 1741. Kuulija odottaa mehukkaita kohtaamisia irlantilaisen kansanmusiikin kanssa - ja saa kuullakseen kuivaa cembalonräminää.

Handel in Ireland
Handel in Ireland Uudet levyt

Vuonna 1741 Händel oli mennyt pois muodista Lontoossa, joten hän katsoi parhaaksi muuttaa hetkeksi Dubliniin, koska syrjäseutu oli muodista jäljessä ja Händeliä arvostettiin siellä vielä. Lisäksi Irlantia piinasi nälänhätä, mitä eliitti yritti helpottaa hyväntekeväisyyskonsertein, joten toimeliaalle muusikolle riitti myönteistä julkisuutta.

Händel integroitui Dublinin musiikkielämään helposti ja nopeasti, mutta ainakaan tämän levyn perusteella Irlanti ei kuulu hänen musiikissaan yhtään mitenkään. Olletikin siksi Bridget Cunningham on joutunut valitsemaan ohjelmistoksi jäykän g-molli-sarjan, laimeita cembalosovituksia Händelin alkusoitoista ja aarioista, sekä muiden Irlannissa piipahtaneiden säveltäjien vielä laimeampia sävellyksiä. Lopussa sentään on kaksi Cunninghamin omaa cembalosovitusta irlantilaisista kansanmelodioista, ja vaikka hän lisäksi rämpäyttää sympaattisesti jopa paikallista harppua, ei tempusta ole lunastamaan kuulijoiden odotuksia.

Cunningham ei soita hassummin, ja cembalohelinä tuntuu läheisen äänityksen ansiosta myös lämpimältä. Silti kuuntelussa on takakireää tynnyrimäisyyttä, mikä osaltaan saattaa johtua cembalon virityksestä, koska tunne vaihtelee sävellajien mukana.

Lievän pettymyksen kruunaa levyn räikeä kansitaide kömpelöine fontteineen. Toivottavasti levy on Signum-yhtiöltä vain normaalia laadunvaihtelua, koska yleensä Signum on edustanut kunniakasta brittilaatua, ja viettää vieläpä 20-vuotisjuhlavuottaan.

"Handel in Ireland, vol. 1", säv. Händel, Geminiani, Roseingrave, Carter ja trad. - Bridget Cunningham, cembalo. (Signum, SIGCD478)

Kuuntele Uudet levyt 17.3.2017, toimittajana Kare Eskola.

  • Aika klassista

    Anne Teikari kertoo ohjelmistaan

    Melko klassista, suht klassista, aikamoista. Uudessa nykyklassisen musiikin ohjelmassani Aika klassista halusin tutkia niitä paikkoja ja tilanteita, joita nykyklassinen musiikki pitää sisällään ja luo ympärilleen. Halusin tietää, mitä ihmiset, jotka tekevät nykyklassista musiikkia, ajattelevat työskentelystään.

  • Kapellimestari Hannu Lintu ottaa mallia koirastaan – Taiteilija koronakeväänä 2020

    Muusikoiden ajatuksia koronakeväänä 2020.

    Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu viettää koronakevättä kotonaan Helsingissä muun muassa kirjojen parissa. Suomen kirjasäätiö on valinnut kirjallisuuden harrastajana tunnetun kapellimestarin ”diktaattoriksi”, joka valitsee vuoden 2020 kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajan. Kolmijäsenisen valintalautakunnan nimeämät 3-6 ehdokasta julkistetaan marraskuun alussa. Kenelle niistä Lintu antaa Finlandia-palkinnon, selviää 25. marraskuuta.