Hyppää pääsisältöön

Händelin Irlannin-matkasta ei juuri heru kuunneltavaa

Tutkija, cembalisti ja kapellimestari Bridget Cunningham on tehnyt Signum-yhtiölle teemalevyjä, jotka seuraavat Händelin matkoja. Yleensä levyt ovat yhdistäneet käypäistä musiikkia ja huolellista tutkimustyötä tavalla, joka selventää muusikkojen kosmopoliittisuutta barokin Euroopassa. Sarjan uusimman levyn aiheena on Händelin yhdeksän kuukautta kestänyt oleskelu Irlannissa vuonna 1741. Kuulija odottaa mehukkaita kohtaamisia irlantilaisen kansanmusiikin kanssa - ja saa kuullakseen kuivaa cembalonräminää.

Handel in Ireland
Handel in Ireland Uudet levyt

Vuonna 1741 Händel oli mennyt pois muodista Lontoossa, joten hän katsoi parhaaksi muuttaa hetkeksi Dubliniin, koska syrjäseutu oli muodista jäljessä ja Händeliä arvostettiin siellä vielä. Lisäksi Irlantia piinasi nälänhätä, mitä eliitti yritti helpottaa hyväntekeväisyyskonsertein, joten toimeliaalle muusikolle riitti myönteistä julkisuutta.

Händel integroitui Dublinin musiikkielämään helposti ja nopeasti, mutta ainakaan tämän levyn perusteella Irlanti ei kuulu hänen musiikissaan yhtään mitenkään. Olletikin siksi Bridget Cunningham on joutunut valitsemaan ohjelmistoksi jäykän g-molli-sarjan, laimeita cembalosovituksia Händelin alkusoitoista ja aarioista, sekä muiden Irlannissa piipahtaneiden säveltäjien vielä laimeampia sävellyksiä. Lopussa sentään on kaksi Cunninghamin omaa cembalosovitusta irlantilaisista kansanmelodioista, ja vaikka hän lisäksi rämpäyttää sympaattisesti jopa paikallista harppua, ei tempusta ole lunastamaan kuulijoiden odotuksia.

Cunningham ei soita hassummin, ja cembalohelinä tuntuu läheisen äänityksen ansiosta myös lämpimältä. Silti kuuntelussa on takakireää tynnyrimäisyyttä, mikä osaltaan saattaa johtua cembalon virityksestä, koska tunne vaihtelee sävellajien mukana.

Lievän pettymyksen kruunaa levyn räikeä kansitaide kömpelöine fontteineen. Toivottavasti levy on Signum-yhtiöltä vain normaalia laadunvaihtelua, koska yleensä Signum on edustanut kunniakasta brittilaatua, ja viettää vieläpä 20-vuotisjuhlavuottaan.

"Handel in Ireland, vol. 1", säv. Händel, Geminiani, Roseingrave, Carter ja trad. - Bridget Cunningham, cembalo. (Signum, SIGCD478)

Kuuntele Uudet levyt 17.3.2017, toimittajana Kare Eskola.

  • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

    KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

    Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

  • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

    Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

    Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

  • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

    Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

    Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

  • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

    Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

    Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.