Hyppää pääsisältöön

Kipusisko: Hyvä kuolema kaikille

Piirretty sairaanhoitaja.
Piirretty sairaanhoitaja. Syke (tv-sarja),kipusisko

Jokainen oikein kurjan kuoleman nähnyt toivoo, että juuri sitä loppua olisi voitu helpottaa enemmän. On silti siunaus, etten joudu kirjoittamaan eutanasialakia tai myöhemmin eutanasiasta päättämään.

Hoitajat ja lääkärit sitoutuvat edistämään ja säilyttämään terveyttä sekä vähentämään kärsimystä. Lääkäreiden eettisissä ohjeissa sanotaan, että lääkärin tulee kaikessa toiminnassaan kunnioittaa ihmisyyttä ja elämää.

Ehkä eettisiin ohjeisiin pitää lisätä sanoja: kaikkien terveydenhuollossa tulisi kunnioittaa myös kuolemaa elämän ja ihmisyyden erottamattomana osana. Kansalaisaloite eutanasian, hyvän kuoleman, sallimiseksi on saanut taakseen niin vaikutusvaltaisia ihmisiä, että lain hyväksyminen lienee enää ajan kysymys.

Ei kukaan halua kuolla terveyskeskuksen vuodeosastolla, kiireisten ja saattohoitoon kouluttamattomien hoitajien riesana, samassa huoneessa kolmen vieraan kanssa.

Jokainen oikein kurjan kuoleman nähnyt toivoo, että juuri sitä loppua olisi voitu helpottaa ja nopeuttaa vielä enemmän. On silti siunattua, että en joudu olemaan se, joka vaativan eutanasialain kirjoittaa tai se, joka myöhemmin päättää siitä työssään. Vaikka eutanasia sallittaisiin suunnilleen sellaisena kuin se kansalaisaloitteeseen on kirjattu, elävässä elämässä pitää aina käyttää harkintaa.

Pystyn nimeämään useita terveydenhuollon ammattilaisia, joiden en haluaisi työskentelevän ainakaan eutanasian kanssa. Toivon, että laissa rajataan eutanasia vain erikoissairaanhoitoon tai saattohoitoon erikoistuneeseen, laadukkaaseen yksikköön. Ei kukaan halua kuolla terveyskeskuksen vuodeosastolla, kiireisten ja saattohoitoon kouluttamattomien hoitajien riesana, samassa huoneessa kolmen – tai useamman – vieraan kanssa. Entäpä hoitokodissa toteutettu eutanasia? Jos on totta, että joissakin hoitokodeissa saa puhtaan vaipan vain kahdesti vuorokaudessa, tulee mieleen, että sellaisessa paikassa myös eutanasian ympärille syntyisi liuta tarpeettoman houkuttelevia säästökohteita.

Kivusta tai kauhistuttavista harhoista ei osata ehkä enää kertoa sanoin. Ei silloin osaa tehdä enää asiallista eutanasia-anomustakaan.

Pohjimmiltaan eutanasia herättää suunnattoman paljon tunteita siihen nähden, kuinka moni kuoleva siitä lopulta saisi avun. Eutanasia tulee mitä todennäköisimmin olemaan saatavilla vain, jos potilas itse sitä tietoisesti ja toistuvasti pyytää. Hänen pitää olla oikeustoimikelpoinen ja kognitiivisesti kyvykäs, niin sanotusti järjissään.

Valtaosa kuolevista ihmisistä ei ole riittävän hyvissä sielun voimissa voidakseen pyytää ja saada eutanasiaa. Kun aivot luhistuvat muistisairauteen, ihminen lopulta unohtaa miten nielaistaan. Hän kuolee keuhkokuumeeseen vedettyään ruokaa tai juomaa henkitorveen. Sitä ennen toimintakyky on jo romahtanut ja maailma muuttunut käsittämättömäksi. Kivusta tai kauhistuttavista harhoista ei osata ehkä enää kertoa sanoin. Ei silloin osaa tehdä enää asiallista eutanasia-anomustakaan.

On hyvä, jos viimeiseksi lohduksemme luvataan mahdollisuus eutanasiaan. Mutta yhdenvertaisuuden vuoksi saattohoidon kehittäminen on yhtä tärkeää. Lainsäädännön ja rahoituksen täytyy nykyistä vahvemmin taata hyvä, ihmisarvoinen lähtö myös sille enemmistölle, joka ei tule eutanasiaa saamaan tai edes tahtomaan.

Kipusisko

Nainen makaa sairaalasängyssä happiviiksissä silmät kiinni.
Nainen makaa sairaalasängyssä happiviiksissä silmät kiinni. Syke (tv-sarja),s4 ep09
Nainen makaa sairaalasängyssä, hoitaja ja lääkäri vierellään.
Nainen makaa sairaalasängyssä, hoitaja ja lääkäri vierellään. Syke (tv-sarja),s4 ep09

Katso Sykkeen jakso, jossa käsitellään eutanasiaa.

Artikkeliin päivitetty linkki 19.3.2018.

Kommentit