Hyppää pääsisältöön

Makeaa mystistä kuorominimalismia mahan täydeltä

Joku vuosi sitten Voces8 oli taitava ja uskottava brittiläinen lauluyhtye, jolta sujui sekä renessanssipolyfonia että varovainen modernismi. Sittemmin kahdeksikko on ampaissut omaan suuntaansa ja alkanut tehdä new age -henkisiä levyjä, joissa yhdistyvät henkistynyt kuorominimalismi, katedraalikaiku, lievä pop-kompressointi ja pehmeän fokuksen taidevalokuvakannet. Juuri sellainen on myös Voces8:n uutuus "Winter".

Voces8 / Winter
Voces8 / Winter Uudet levyt

Otsikosta huolimatta levyllä on tuskin lainkaan tekemistä talven kanssa. Voces8 ei visko räntää naamalle, vaan kietoo kuulijansa hempeisiin harmonioihin. Ohjelmistoon kuuluu Vasksin ja Pärtin pehmeän pään musiikkia, muodikasta Ola Gjeiloa, muutama talviklassikko, pari Simeonin kiitosvirttä sekä tuoretta brittitunnelmointia.

Voces8-yhtyeen ilmaisu on siistiä ja laveaa, ja aluksi sointuisan helppoa levyä kuuntelee mielikseen. Ennakoitavat lisäsävelsoinnut, lässyttävä ääntämys, jokaisen fraasin mukasyvällinen meditointi, kaikki synnit anteeksi antava kaiku ja ohjelmiston yleinen vetelyys alkavat kuitenkin ärsyttää. Levy täyttää korvakäytävät vähitellen tahmaisella hunajalla, joka turruttaa kuulon ja tunteet.

Sinänsä levy on tehty taitavasti ja tunnelma pysyy koherenttina. On kunniaksi Deccan äänitiimille, että muutamassa kappaleessa katedraalikaikuun on saatu saumatta ympättyä myös soittimia. Mutta onhan se nyt hirvittävää musiikillista itsepetosta kuvata talvea tasakoosteisella new age -hempeilyllä. Voces8 on valinnut tyylinsä ja menestyy, mutta sillä tyylillä ei ole juurikaan tekemistä taiteen kanssa.

"Winter", säv. Arnalds & Arnarson, Sandström, Dale, Pott, Pärt, Vasks, Alexander & Wilson, Gjeilo, Rahmaninov, Bingham ja trad. - Voces8. (Decca, 4830968)

Kuuntele Uudet levyt 17.3.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.