Hyppää pääsisältöön

Näin ilmiannat Facebookin valeuutisia - ja mitä sitten tapahtuu?

Facebookin logo, Facebookista otettu valintavaihtoehto Se on valeuutinen
Facebookin logo, Facebookista otettu valintavaihtoehto Se on valeuutinen Kuva: YLE / kuvankäsittely Annukka Palmen-Väisänen Facebook,faktantarkistus,yle oppiminen, uskontotesti

Maailman vaikutusvaltaisimmaksi mediaksi kutsuttu Facebook on luvannut karsia valeuutisia. Facebook tarjoaa myös suomeksi täppää Se on valeuutinen. Kysyimme Facebookilta, johtaako valeuutisen ilmiantaminen mihinkään. Selkeätä vastausta ei saatu. Niinpä teimme pienen testin.

Facebookissa voi ilmiantaa periaatteessa kaikkea sisältöä: Julkaisu, kuva, video, profiili, sivu, tapahtuma – ja niin edelleen.

Painike julkaisujen ilmiantoon löytyy alasvetovalikosta – jos sen löytää hailakan kolmion alta:

Facebookin julkaisun pudotusvalikon nuoli
Facebookin julkaisun pudotusvalikon nuoli Kuva: YLE / kuvakaappaus Yle Oppiminen,Facebook,valikko

Tähän valikkoon ilmestyi englanniksi täppä Se on väärennetty uutinen (It’s a false news story) jo vuoden 2015 alussa. Sittemmin kohta on muuttunut muotoon Se on valeuutinen (It's a fake news story).

Paljonko valeuutisia sitten ilmiannetaan? Kysyimme asiaa Facebookista. Viestintäosasto ei kuitenkaan kertonut mitään lukuja, ei edes suuntaa antavasti.

USA:ssa valeuutistäppä on klikkauksen verran lähempänä

Ei olisi ihme, jos ilmiantojen määrä olisi jäänyt pieneksi. Suomessa valeuutispainike on hankalassa paikassa kolmen klikkauksen takana:

Näin ilmiannat valeuutisen
Näin ilmiannat valeuutisen

Yhdysvalloissa on toisin. Jos valitsee kieleksi English (US), ketju lyhenee askeleella:

Facebookin ilmiantovalikkoa, kielenä English US
Facebookin ilmiantovalikkoa, kielenä English US Kuva: Facebook / kuvankäsittely YLE Yle Oppiminen,Facebook

Jakotekstissä olevaa valeuutista ei voi ilmiantaa

Valeuutistäppä tulee Facebookissa vastaan vähän miten sattuu. Valeuutiseksi voi klikata vaikkapa Kansalaisneuvonnan tiedotteen koulujen yhteishaun alkamisesta. Tai sarjakuvapiirtäjän päivittäin julkaiseman sarjakuvastripin.

Yksityisen käyttäjän julkaisuihin täppä näyttäisi ilmestyvän aina, jos hän jakaa jonkin julkaisun.

Valeuutiseksi voi klikata vaikka tiedon yhteishaun alkamisesta.

Harhaanjohtavaa sisältöä voi putkahtaa julkaisujen lisäksi myös jakoteksteihin. Intialainen näyttelijä haksahti jakamaan Suomessa asuvan luontokuvaajan valokuvaa tekstillä, jolla ei ollut mitään tekemistä kuvan kanssa. Tästä julkaisusta ei löytynyt valeuutis-täppää, koska kyse oli kuvan jakamisesta. Videoita koskee sama ongelma.

USA:ssa valeuutiset voi “liputtaa”

Jos vaihtaa Facebookissa kieleksi amerikanenglannin, Fake news -valinta tuo ylimmäksi vaihtoehdon Merkitse julkaisu valeuutiseksi:

Julkaisun merkitseminen valeuutiseksi Facebookissa, kieli englanti (US)
Julkaisun merkitseminen valeuutiseksi Facebookissa, kieli englanti (US) Kuva: YLE / kuvakaappaus Yle Oppiminen,Facebook,faktantarkistus

Suomeksi tällaista vaihtoehtoa ei tällä hetkellä ole. Valeuutisen bongaaja saa tyytyä näihin vaihtoehtoihin:

 • Estä ...
 • Piilota kaikki: ...
 • En tykkääkään sivusta ...
 • Lähetä viesti henkilölle ...

Viimeisessä vaihtoehdossa on kuvaileva lisä:

Facebookin ilmiantovalikon viimeinen vaihtoehto, kieli suomi
Facebookin ilmiantovalikon viimeinen vaihtoehto, kieli suomi Kuva: Facebook / kuvankäsittely YLE Yle Oppiminen,Facebook,faktantarkistus

Valeuutisesta tulikin nyt väärennös. Käsitteiden rajat ovatkin Facebookissa hämäriä: Miten eroavat valeuutinen (fake news), kyseenalainen julkaisu (disputed story), huijaus (hoax) ja väärennös (false)?

Facebookin uusin suosikki-ilmaus on autenttinen sisältö - joka sekin on tulkinnanvarainen.

Miten Facebook reagoi?

Saako Facebookin jotenkin reagoimaan, kun ilmiantaa valeuutisen? Entä jos uutinen on suomeksi? Kysyimme näitä yrityksen viestintäosastolta. Vastaukseksi tuli vain linkkejä toimitusjohtaja Zuckerbergin postauksiin aiheesta (uusin niistä) ja Facebookin tiedotteisiin (uusin niistä).

Ei auttanut kuin tehdä kokeeksi oma testi.

Näin testasimme valeuutisen ilmiantoa

Perustimme testiä varten Facebook-sivun Eläintarhaeläinten ystävät.
Julkaisimme sivulla pilke silmäkulmassa tehdyn feikkiuutisen "EU kieltää eläintarhojen eläinten käytön vaalikampanjoiden kuvissa".

Yle Oppimisen testisivu Facebookissa: Ilmianna valeuutinen
Yle Oppimisen testisivu Facebookissa: Ilmianna valeuutinen Kuva: YLE / kuvakaappaus Yle Oppiminen,Facebook,faktantarkistus

Pyysimme Yle Oppimisen Facebook-sivujen käyttäjiä ilmiantamaan tämän julkaisun valeuutiseksi.

Koska suomeksi ei ole tarjolla vaihtoehtoa Merkitse julkaisu valeuutiseksi, pyysimme testaajia valitsemaan lopuksi Lähetä viesti henkilölle Eläintarhaeläinten ystävät.

Julkaisumme ilmiannettiin yli 60 kertaa

Saimme valeuutisellemme kahdessa vuorokaudessa 65 ilmiantoa. Testimme osoitti, kuinka mutkikas ilmiannon polku on: Kun yksityinen Facebookin käyttäjä jakoi meidän julkaisuamme, ilmianto saattoikin päätyä hänelle - ei suinkaan meidän valeuutisellemme.

Vastuu julkaisun poistamisesta jää yksinomaan sen julkaisijalle.

Facebookin Zuckerberg lupaa postauksessaan, että ilmiantojen määrä vaikuttaa:

– Jos monet ihmiset ilmiantavat julkaisun, lähetämme sen ulkopuolisille faktantarkastusjärjestöille.

Näin saattaa olla USA:ssa – mutta Suomessa 65 ilmiantoakaan ei auta. Suomeksi valeuutista ei voi “liputtaa” eli saattaa Facebookille tiedoksi, joten ilmianto jää vain epäillyn valeuutisen julkaisijan korviin.

Meidän testisivullemme tuli 65 tällaista viestiä:

Facebookin valeuutisen ilmiannosta julkaisijalle tuleva teksti
Facebookin valeuutisen ilmiannosta julkaisijalle tuleva teksti Kuva: YLE Yle Oppiminen,Facebook,faktantarkistus

Vastuu valeuutisemme poistamisesta jäi yksinomaan julkaisijalle – eli sivun ylläpitäjille.

Testasimme myös valeuutisen "liputtamista" kielivalinnalla English (US). Facebook ei reagoinut tähänkään. Suomesta käsin Facebookia ei siis saa hereille valeuutisepäilyllä.

Facebookin käyttäjä voi seurata omia ilmiantojaan - vai voiko?

Periaatteessa myös ilmiantajan pitäisi itse pystyä seuraamaan ilmiantonsa tilaa Facebookissa. Se tapahtuu Tuen postilaatikossa eli tukikansiossa (Support Inbox), joka löytyy omista asetuksista.

Oman tukikansion näkee vain jokainen itse. Facebook jättää kuitenkin takaportin auki: “Sinulla voi olla mahdollisuus tarkistaa ilmiantosi tila tukikansiossasi”.

Testasin oman tukikansioni toimimista: “Liputin” testisivuilla julkaisemamme valeuutisen kielivalinnalla English (US). Tukikansiooni ei ilmestynyt tästä mitään merkintää.

Marked as Fake News Facebookin valikossa
Marked as Fake News Facebookin valikossa Kuva: YLE / kuvakaappaus Yle Oppiminen,Facebook,ilmianto

Yhteisönormit eivät tunne valeuutista

Tukikansiossa näyttää olevan kyse vain Facebookin yhteisönormien rikkomisesta. Niihin kuuluvat esimerkiksi väkivalta, vihapuhe, huumeet, alastomuus tai roskapostitus. Jos näistä rikkeistä on kyse, Facebookin ilmiantovalikoiden syövereistä löytyy kyllä kohta Lähetä Facebookiin tarkistettavaksi (Submit to Facebook for review).

Facebookin yhteisönormien tarkoituksena on tehdä palvelusta turvallinen paikka. Valeuutisia ei yhteisönormeissa erikseen mainita.

Ainakin osa Facebookille "liputetusta" sisällöstä päätyy kyllä oikeiden ihmisten arvioitavaksi. Amerikkalainen radiokanava NPR jututti Facebookin työntekijöitä ja testasi vihapuheen ilmiantoa. Nettijutun mukaan yhteen arvioon on aikaa vain 10 sekuntia ja arvioista puuttuu johdonmukaisuus.

Käyttöehdot kieltävät harhaanjohtavan toiminnan

Facebook muistuttaa myös, että sisällön ilmiantaminen ei välttämättä johda sen poistamiseen. “Saatat nähdä Facebookissa jotakin, josta et pidä, mutta joka ei ole Facebookin käyttöehtojen vastaista.”

Käyttöehdoissa kielletään palvelun käyttäminen harhaanjohtavaan toimintaan, mutta sanaa valeuutinen ei sieltäkään löydy.

Toistaiseksi Facebook reagoi valeuutisiin vasta USA:ssa

Yksi Facebookin keinoista valeuutisten suitsimiseen on yhteistyö tunnettujen faktantarkistuspalvelujen kanssa. Tähän Mark Zuckerberg edellä viittasi.

USA:ssa alkoi tapahtua maaliskuun 2017 alussa. Joidenkin julkaisujen päällä näkyy punainen kyseenalaisesta uutisesta kertova neliö: Disputed by... (faktan tarkastanut yhteisö tai järjestö).

Faktantarkistajien varoituskuvake amerikkalaisella Facebook-sivulla
Faktantarkistajien varoituskuvake amerikkalaisella Facebook-sivulla Kuva: Gizmondo / kuvakaappaus / YLE Yle Oppiminen,Facebook,faktantarkistus
Suomen osalta meillä ei ole faktantarkastuksesta uutta kerrottavaa.― Facebook

Facebook kommentoi meille faktantarkastuksen tilannetta näin:

– Olemme julkistaneet yhteistyön ulkopuolisten faktantarkistajien kanssa USA:ssa, Saksassa ja Ranskassa. Suomen osalta meillä ei ole uutta kerrottavaa tästä.

Ainakin toistaiseksi Facebookin valeuutisten suitsiminen jää siis Suomessa uutisen julkaisijan vastuulle. Valeuutisen ilmiantaminen on puolestaan niin työlästä, että se vaatii Facebookin käyttäjiltä aikamoista antaumusta.

Lisäykset 15.8.17:

Jutussa kerrottiin, että kielivalinnalla English (US) valeuutis-täppä löytyy nopeammin ja julkaisun voi merkitä valeuutiseksi. Nämä toiminnot on sittemmin poistettu - ainakin, jos käyttää Facebookia suomalaisesta IP-osoitteesta.

Facebook otti kesällä 2017 käyttöön uuden toiminnon aiheeseen liittyvät artikkelit. Mahdollisen valeuutisen kohdalla näkyy linkkejä muihin aiheesta kirjoitettuihin uutisiin tai artikkeleihin - jo ennen uutisen avaamista. Toiminto näkyy vain Yhdysvalloissa, Saksassa, Ranskassa ja Hollannissa.

Muokkaukset:
15.3.17: GIF-animaation kuvat numeroitu.
15.8.17: Lisäykset tekstin loppuun.

Mediataidot

Kommentit
 • Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

  Rokote-epäröinti kasvaa myös Suomessa.

  Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

Media- ja digitaidot