Hyppää pääsisältöön

Prisma: Ruokavaliolla pitkää ikää?

Ruokakriitikko Giles Goren tutustuu kolmeen radikaaliin ruokavalioon.
Ruokakriitikko Giles Coren (vas.) tapaa Kentuckyssa paleodieettiä noudattavan Derek Nancen. Ruokakriitikko Giles Goren tutustuu kolmeen radikaaliin ruokavalioon. Kuva: BBC 2015 doc martin yle tv1

TV1 keskiviikkona 22.3.2017 klo 19.00 - 19.55, lauantaina 25.3. klo 14.05 ja tiistaina 28.3. klo 23.45
Yle Areenassa 7 päivän ajan

Maailmalla on ihmisiä, jotka uskovat tietävänsä pitkän iän salaisuuden. Voiko ruokavalioilla pidentää elinikää? Onko ruokavalioilla tieteellistä pohjaa?

Ruokakriitikko Giles Goren kokeilee asiantuntijoiden ohjaamana kolmea äärimmäistä ruokavaliota. Hän testaa kalorien rajoitusta, paleoruokavaliota ja fruitarismia.

Gilen on kiinnostunut ruokavalion ja pitkän iän salaisuudesta, sillä hänen isoisoisänsä eli peräti 93-vuotiaaksi. Isoisä kuoli 76-vuotiaana ja Gilesin isä vain 69-vuotiaana.

Miten Gilesin kokeet onnistuvat? Minkälaisen tuomion hän niistä antaa?

Mitä maailman vanhimmat ihmiset todella syövät? Giles Goren tapaa Arizonan Phoenixissa Bernando LaPallon, joka oli vuonna 2015 maailman vanhimpia ihmisiä. Kuvaushetkellä 113-vuotiaan miehen ruokavalioon kuuluu hedelmiä, kalaa ja kasviksia – eikä juurikaan lihaa.

Eat To Live Forever With With Giles Goren. Tuotanto: BBC, Britannia, 2015.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.