Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Erdoğan, Turkin itsevaltias

Erdogan nousi Turkissa valtaan lupaamalla kitkeä korruptiota ja tiivistää EU-suhteet.
Uusi dokumentti selvittää, miten presidentti Recep Tayyip Erdoğan on muuttanut poliittista linjaansa. Erdogan nousi Turkissa valtaan lupaamalla kitkeä korruptiota ja tiivistää EU-suhteet. yle tv1

TV1 torstaina 23.3.2017 klo 21.50 - 22.50, uusinta keskiviikkona 29.3. klo 22.55
Katsottavissa Yle Areenassa

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja koko Turkin kansa katsoivat vuonna 2016 suoraa tv-lähetystä, jossa seurattiin maan historian viidettä sotilasvallankaappausta. Joukko sotilaita avasi strategisista asemista tulen kohti siviilejä, joita presidentti oli pyytänyt osoittamaan mieltään. Verinen yö vaati 265 kuolonuhria. Erdoğan itse yritettiin murhata hotellissa, jossa hän oli lomalla.

Kansan pelastama presidentti oli jo parissa tunnissa jalkeilla. Hän syytti kaikesta USA:ssa toimivaa salaperäistä "rinnakkaisvaltiota". Erdoğan esitti pelastavansa Turkin kaappaajien käsistä. Tuliko hän samalla romuttaneeksi demokratian toteuttamalla tilanteen turvin unelmansa vallasta?

Erdoğan nousi Turkissa valtaan, kun hän lupasi kitkeä korruptiota ja tiivistää suhteet EU:hun. Kävikin päinvastoin, sillä nyt vaiennetaan kriitikoita kovin ottein ja EU-suhteet ovat viilentyneet.

Emmy- ja BAFTA-palkitun ohjaajan Gilles Cayatten ja toimittaja Guillaume Perrierin uudessa dokumentissa valaistaan Erdoğanin persoonaa ja hänen toimintaansa maan johtajana. Miten nykyaikaisena pidetystä valtionpäämiehestä tuli pelottava itsevaltias? Haastateltavana on muun muassa oppositiojohtaja Fethullah Gülen.

Erdogan, l'ivresse du pouvoir. Erdogan, The Making of A Sultan. Tuotanto: Java Films, Ranska, 2016.