Hyppää pääsisältöön

Ylen tv-lähetykset alkoivat 60 vuotta sitten

Kolme miestä ja kameroita 1950-luvun lopun studiossa
Studiossa 1950-luvun lopulla Jukka Virtanen, Pentti Pesari ja kuvaaja Erkki Kajasto. Kolme miestä ja kameroita 1950-luvun lopun studiossa Kuva: Yle/ Erkki Imberg erkki kajasto

Yleisradion ensimmäinen tv-lähetys tehtiin kuusikymmentä vuotta sitten 14.3.1957. Television säännöllinen ohjelmatoiminta alkoi tammikuussa 1958.

Ylen tv-kokeilut ja testaukset alkoivat vuonna 1956. Ensimmäinen tv-lähetys maaliskuussa 1957 lähti eetteriin Radiotalon kuunnelmastudioon rakennetusta tv-studiosta, jossa kalustona oli mm. studiokamera, kiintokuvakamera ja 16 mm:n filmintoistokanava. Lähetyksen ohjasi ja kuulutti Saara Palmgren, kameran takana oli Pentti Valkeala ja studion tv-tekniikasta vastasivat teekkarit Pentti Pesari ja Jorma Manninen.

Ohjelmat 16 mm filmejä tai studiokeskusteluja

Suomen ensimmäisten tv-lähetysten takana olivat teekkarit. Syksyllä 1954 Radioinsinööriseura perusti Televisiokerhon kanssa yhteistyössä Teknillisen Korkeakoulun ja radioalan teekkareiden kanssa. Ensimmäinen tv-lähetys tehtiinkin 24.5.1955 Teknillisen Korkeakoulun radiolaboratoriosta. Radioteollisuus oli myös innolla mukana. Näin kehittyi vähitellen TES-TV.

Ylen koelähetykset jatkuivat vuonna 1957 toukokuun loppupuolelle ja kevään aikana lähetettiin ohjelmaa noin 30 tuntia. Ohjelmat olivat pääasiassa 16 mm filmejä tai studiokeskusteluja. Ohjelmaa lähetettiin kolmena päivänä viikossa.

Ensimmäinen tv-lähetin oli sijoitettu Stadionin torniin. Lähetykset näkyivät noin 50 km säteellä Helsingin ympäristössä.

Itsenäisyyspäivän puhe tv:ssä vuodesta 1958 asti

Koetoimintaa jatkettiin syksyllä. Tv-lähetysten määrä oli syksyllä 121 tuntia, missä on mukana Mainos-TV:n seitsemän tunnin osuus. Television ohjelma- ja tuotantohenkilöstön määrä Yleisradiossa oli vuoden 1957 lopulla 40 henkilöä.

Merkittävin tapahtuma oli Tasavallan presidentin Itsenäisyyspäivän vastaanoton lähetys presidentin linnasta. Ylen varsinainen tv-ohjelmatoiminta alkoikin juuri Tasavallan presidentti Urho Kekkosen uudenvuodenpuheella 1.1.1958. Ohjelma jatkuu edelleenkin. Televisiolähetykset olivat yleisön keskuudessa hyvin suosittuja ja televisiot yleistyivät nopeasti. Television jakeluverkkoa rakennettiin ripeästi koko maan kattavaksi, ja lähes 100 prosentin peitto saavutettiin vuonna 1968.

Tv-vastaanottimia oli vuoden 1957 lopulla noin tuhat. Tv-lupa otettiin käyttöön vuoden 1958 alussa ja vuoden lopussa lupia oli noin 7 800. Televisio-ohjelmat kiinnostivat suuresti heti alusta alkaen. 1960-luvun loppuun mennessä jo miljoona suomalaista taloutta oli hankkinut tv-luvan ja 1970- luvulla lähes jokaisessa suomalaisessa kodissa oli tv-vastaanotin.