Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Twitter – osallistu rohkeasti

Digitreeniartikkelin pääkuva. Tekstit Twitter, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa pikkulintu.
Digitreeniartikkelin pääkuva. Tekstit Twitter, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa pikkulintu. Kuva: Yle. Valokuva: Raine Martikainen. Digitreenit,Twitter

Twitterissä pääset helposti julkiseen keskusteluun vaikka asiantuntijoiden ja silmäätekevien kanssa. Sen käyttämisessä on omat niksinsä, mutta näillä vinkeillä pääset pikaisesti twiittien ihmeelliseen maailmaan.

Huomaa: Tätä artikkelia ei päivitetä eli sen tiedot ovat vuodelta 2017.

Twitterillä on yli 300 miljoonaa aktiivista käyttäjää. Suurin osa Twitterin käyttäjistä on mobiilikäyttäjiä, mutta Twitteriä voi käyttää myös tietokoneella.

Rekisteröinti ja käyttöönotto

Twitter-tilin perustaminen onnistuu verkkosivuilla tai lataamalla sovellus verkkokaupasta.

Tilin perustamisen yhteydessä sinulta kysytään kiinnostuksen kohteita, joita voit valita napauttamalla. Näin palvelu osaa ehdottaa sinulle sopivia tilejä seurattavaksi.

Nämä toimenpiteet takaavat, että uudella tilillä on heti elämää ja pääset Twitterin käyttäjänä hyvään alkuun.

Twitterissä nimimerkki on se, jolla sinua puhutellaan. Nimimerkki on muodossa @nimimerkki, esim. @ToimittajaYle. Voit valita itsellesi millaisen nimimerkin vain, kunhan se ei ole ennestään kenenkään käytössä.

Hyvään some-etikettiin kuuluu myös omalla nimellä ja kuvalla esiintyminen, joten kannattaa lisätä omaan profiiliin kuva ja oikeat tiedot itsestäsi.

Lyhyestä virsi kaunis.

Twitterin olennaisin ero muihin perinteisiin some-palveluihin on rajoitettu merkkimäärä. Twitterissä jaettavat päivitykset eli twiitit tunnetaan 140 merkin rajasta. Vuoden 2017 lopulla raja nousi 280 merkkiin. Merkkien määrä ei sisällä linkkejä eikä kuvia.

Twiittaaminen onkin tiivistä ilmaisua. Asia pitää kertoa lyhyesti ja napakasti. Viestin rajattu mitta auttaa kiteyttämään ajatuksen, ja toisaalta ohjaa uudelleentwiittaamiseen, eli twiitin jakamiseen omassa Twitter-profiilissa.

Usein uudelleentwiittaukseen kannattaa lisätä joku oma kommentti.

Twitterin tärkeimpiä ominaisuuksia on palvelun lanseeraamat hashtagit eli aihetunnisteet, jotka myös risuaitoina tunnetaan. Niiden avulla voi seurata tietystä aiheesta käytävää keskustelua ja kommentointia.

Teksti muuttuu aihetunnisteeksi, kun sanan eteen kirjoitetaan #-merkki. Tällöin twiittisi liittyy tämän aihetunnisteen ketjuun. Toisaalta aihetunnisteen avulla myös löydät twiitit, jotka tiettyä asiaa, tapahtumaa tai aihetta koskevat.

Usein esimerkiksi tapahtuman tai seminaarin järjestäjä kertoo, mitä aihetunnistetta toivoo käytettävän Twitterissä. Myös erilaisten live-televisiolähetysten yhteydessä aihetunniste näkyy ruudussa tai kerrotaan katsojille.

Ajankohtaisia aihetunnisteita voi myös kaivella verkon trendisivuilta.

Kuvakaappaus, jossa  twitterin Kirjoita uusi twiitti -ruutu
Twiittiin kannattaa aina lisätä useampi aihetunniste, eli ns. hashtag, joka merkitään risuaitamerkillä (#). Näin liityt mukaan tietystä aiheesta käytävään keskusteluun. Kuvakaappaus, jossa twitterin Kirjoita uusi twiitti -ruutu Digitreenit,Yle Oppiminen,Twitter,kuvakaappaus

Esimerkiksi Lahden MM-hiihtojen yhteydessä kisajärjestäjien aihetunniste oli #Lahti2017 ja Yle Urheilun aihetunniste oli #mmlahti.

Suosittuja suomalaisia "hashtageja"

  • Jalkapallon Mestarien liiga - #uclfi
  • Putous - #putous
  • The Voice of Finland - #tvof
  • UMK Uuden Musiikin Kilpailu - #UMK17
  • Jääkiekon SM-Liiga - #Liiga
  • Kuntavaalikeskustelua - #kuntavaalit
  • Noin viikon uutiset - #nvuutiset

Kirjoittamalla twiitin alkuun @-merkin käyttäjänimen eteen, voit ohjata kommentin suoraan tietylle henkilölle. Näin merkityt twiitit näkyvät ainoastaan merkitylle henkilölle ja hänen seuraajilleen.

Jos merkin lisää johonkin muuhun kohtaan twiittiä, viestistä menee merkityille henkilöille ainoastaan ilmoitus, mutta twiitti näkyy kaikille.

Tässä kohtaa on hyvä olla tarkkana, että twiittisi koskee oikeaa henkilöä tai tiliä.

Vastaa, uudelleentwiittaa ja tykkää

Twitterissä on valmiina valikkoja, joilla voi vastata/kommentoida , uudelleentwiitata (jaa edelleen), tai tykätä twiitistä. Uudelleentwiittaamalla jaat kyseisen twiitin omille seuraajillesi.
Palvelussa on mahdollista lähettää myös perinteisiä yksityisviestejä suoraan tietylle käyttäjälle. Nämä viestit näkyvät vain sinulle ja vastaanottajalle.

Kuvakaappaus Twitteristä. Kuvassa selitetty tviittiin liittyvät toiminnot: kommentoi/vastaa, uudelleentviittaa, tykkää ja yksityisviesti
Twitterin pikatoiminnot Kuvakaappaus Twitteristä. Kuvassa selitetty tviittiin liittyvät toiminnot: kommentoi/vastaa, uudelleentviittaa, tykkää ja yksityisviesti Digitreenit,Yle Oppiminen,Twitter,kuvakaappaus,sosiaalinen media
Mene rohkeasti mukaan keskusteluihin.

Twitterissä ei tarvitse ujostella, vaan kannattaa rohkeasti osallistua kiinnostaviin keskusteluihin tuntemattomienkin ihmisten kanssa.

Twitterille ominainen piirre onkin julkinen keskustelu. Voit osallistua vaikka poliittiseen kommentointiin muidenkin kuin omien kontaktiesi kanssa, toisin kuin Facebookissa.

Keskusteluketjuihin voi osallistua, vaikka ei olisi sen aloittaja tai ollut edes alusta asti mukana. Hyvään keskusteluun kuuluu toki, että on tietoinen siitä, mitä aiemmin on puhuttu ja tietysti, että argumentointitaidot ovat kunnossa.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero. 22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto. 28.7.16 ja 13.10.17: Pääkuvan pohja vaihdettu. 8.11.17: Lisätty tieto uudesta merkkimäärän rajasta: 140 >280.

Digitreenit