Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Twitter – osallistu rohkeasti

Digitreenien pääkuva, tekstissä lukee Twitter. Taustakuvassa viherpeippo.
Digitreenien pääkuva, tekstissä lukee Twitter. Taustakuvassa viherpeippo. Kuva: Yle / taustakuva Raine Martikainen. Digitreenit,Twitter

Twitterissä pääset helposti julkiseen keskusteluun vaikka asiantuntijoiden ja silmäätekevien kanssa. Sen käyttämisessä on omat niksinsä, mutta näillä vinkeillä pääset pikaisesti twiittien ihmeelliseen maailmaan.

Twitterillä on yli 300 miljoonaa aktiivista käyttäjää. Suurin osa Twitterin käyttäjistä on mobiilikäyttäjiä, mutta Twitteriä voi käyttää myös tietokoneella.

Rekisteröinti ja käyttöönotto

Twitter-tilin perustaminen onnistuu verkkosivuilla tai lataamalla sovellus verkkokaupasta.

Tilin perustamisen yhteydessä sinulta kysytään kiinnostuksen kohteita, joita voit valita napauttamalla. Näin palvelu osaa ehdottaa sinulle sopivia tilejä seurattavaksi.

Nämä toimenpiteet takaavat, että uudella tilillä on heti elämää ja pääset Twitterin käyttäjänä hyvään alkuun.

Twitterissä nimimerkki on se, jolla sinua puhutellaan. Nimimerkki on muodossa @nimimerkki, esim. @ToimittajaYle. Voit valita itsellesi millaisen nimimerkin vain, kunhan se ei ole ennestään kenenkään käytössä.

Hyvään some-etikettiin kuuluu myös omalla nimellä ja kuvalla esiintyminen, joten kannattaa lisätä omaan profiiliin kuva ja oikeat tiedot itsestäsi.

Lyhyestä virsi kaunis. Twitterin päivitysten pitää mahtua 140 merkkiin.

Twitterin olennaisin ero muihin perinteisiin some-palveluihin on rajoitettu merkkimäärä. Twitterissä jaettavat päivitykset eli twiitit voivat sisältää ainoastaan 140 merkkiä. Merkkimäärä ei sisällä linkkejä eikä kuvia.

Twiittaaminen onkin tiivistä ilmaisua. Asia pitää kertoa lyhyesti ja napakasti. Viestin rajattu mitta auttaa kiteyttämään ajatuksen, ja toisaalta ohjaa uudelleentwiittaamiseen, eli twiitin jakamiseen omassa Twitter-profiilissa.

Usein uudelleentwiittaukseen kannattaa lisätä joku oma kommentti.

Twitterin tärkeimpiä ominaisuuksia on palvelun lanseeraamat hashtagit eli aihetunnisteet, jotka myös risuaitoina tunnetaan. Niiden avulla voi seurata tietystä aiheesta käytävää keskustelua ja kommentointia.

Teksti muuttuu aihetunnisteeksi, kun sanan eteen kirjoitetaan #-merkki. Tällöin twiittisi liittyy tämän aihetunnisteen ketjuun. Toisaalta aihetunnisteen avulla myös löydät twiitit, jotka tiettyä asiaa, tapahtumaa tai aihetta koskevat.

Usein esimerkiksi tapahtuman tai seminaarin järjestäjä kertoo, mitä aihetunnistetta toivoo käytettävän Twitterissä. Myös erilaisten live-televisiolähetysten yhteydessä aihetunniste näkyy ruudussa tai kerrotaan katsojille.

Ajankohtaisia aihetunnisteita voi myös kaivella verkon trendisivuilta.

Kuvakaappaus, jossa twitterin Kirjoita uusi twiitti -ruutu
Twiittiin kannattaa aina lisätä useampi aihetunniste, eli ns. hashtag, joka merkitään risuaitamerkillä (#). Näin liityt mukaan tietystä aiheesta käytävään keskusteluun. Kuvakaappaus, jossa twitterin Kirjoita uusi twiitti -ruutu Digitreenit,Yle Oppiminen,Twitter,kuvakaappaus

Esimerkiksi Lahden MM-hiihtojen yhteydessä kisajärjestäjien aihetunniste oli #Lahti2017 ja Yle Urheilun aihetunniste oli #mmlahti.

Suosittuja suomalaisia "hashtageja"

 • Jalkapallon Mestarien liiga - #uclfi
 • Putous - #putous
 • The Voice of Finland - #tvof
 • UMK Uuden Musiikin Kilpailu - #UMK17
 • Jääkiekon SM-Liiga - #Liiga
 • Kuntavaalikeskustelua - #kuntavaalit
 • Noin viikon uutiset - #nvuutiset

Kirjoittamalla twiitin alkuun @-merkin käyttäjänimen eteen, voit ohjata kommentin suoraan tietylle henkilölle. Näin merkityt twiitit näkyvät ainoastaan merkitylle henkilölle ja hänen seuraajilleen.

Jos merkin lisää johonkin muuhun kohtaan twiittiä, viestistä menee merkityille henkilöille ainoastaan ilmoitus, mutta twiitti näkyy kaikille.

Tässä kohtaa on hyvä olla tarkkana, että twiittisi koskee oikeaa henkilöä tai tiliä.

Vastaa, uudelleentwiittaa ja tykkää

Twitterissä on valmiina valikkoja, joilla voi vastata/kommentoida , uudelleentwiitata (jaa edelleen), tai tykätä twiitistä. Uudelleentwiittaamalla jaat kyseisen twiitin omille seuraajillesi.
Palvelussa on mahdollista lähettää myös perinteisiä yksityisviestejä suoraan tietylle käyttäjälle. Nämä viestit näkyvät vain sinulle ja vastaanottajalle.

Kuvakaappaus Twitteristä. Kuvassa selitetty tviittiin liittyvät toiminnot: kommentoi/vastaa, uudelleentviittaa, tykkää ja yksityisviesti
Twitterin pikatoiminnot Kuvakaappaus Twitteristä. Kuvassa selitetty tviittiin liittyvät toiminnot: kommentoi/vastaa, uudelleentviittaa, tykkää ja yksityisviesti Digitreenit,Yle Oppiminen,Twitter,kuvakaappaus,sosiaalinen media
Mene rohkeasti mukaan keskusteluihin.

Twitterissä ei tarvitse ujostella, vaan kannattaa rohkeasti osallistua kiinnostaviin keskusteluihin tuntemattomienkin ihmisten kanssa.

Twitterille ominainen piirre onkin julkinen keskustelu. Voit osallistua vaikka poliittiseen kommentointiin muidenkin kuin omien kontaktiesi kanssa, toisin kuin Facebookissa.

Keskusteluketjuihin voi osallistua, vaikka ei olisi sen aloittaja tai ollut edes alusta asti mukana. Hyvään keskusteluun kuuluu toki, että on tietoinen siitä, mitä aiemmin on puhuttu ja tietysti, että argumentointitaidot ovat kunnossa.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero. 22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto. 28.7.16: Pääkuvan pohja vaihdettu.

Digitreenit - Testaa osaamisesi ja hanki uusia digitaitoja

Media- ja digitaidot

 • Tosiasiat voi aina tarkistaa - faktantarkistajat karsivat pötypuhetta

  Uhkaako viihteellistyminen faktapohjaista uutisointia?

  Valeuutiset, valemedia, vaihtoehtoiset faktat, totuudenjälkeinen aika - uusia termejä, joiden esiin nouseminen kertoo siitä, kuinka totuuden ja valheen raja näyttäisi hämärtyneen. Toimittaja Tuomas Muraja kertoo Faktat tiskiin -kirjassa, miten mm. Faktabaari-palvelu tarkistaa julkisen keskustelun väitteitä.

 • Digitreenit: Hiiren kakkospainikkeen taikatemput

  Hiiren kakkosnapilla saa tehtyä ihmeellisiä asioita.

  Hiiren kakkosnapilla voi tehdä monenlaisia temppuja, kuten kääntää tekstiä, etsiä sanoja ja tietenkin kopioida, leikata ja liittää. Tästä muutama vinkki hiiren ja kosketuslevyn käyttöön.

 • Digitreenit: Näin karsit roskapostia

  Opeta sähköpostiasi suodattamaan roskapostit paremmin

  Roskapostia ovat ne sähköpostilaatikkoon tippuvat viestit, joita et halua, etkä ole tilannut. Roskaposti kannattaa aina merkitä roskaksi - silloin myös sähköpostisi suodattimet paranevat. Postilaatikon kouliminen on helppoa.

 • Digitreenit: Osaatko ostaa verkosta turvallisesti? Testaa tietosi

  Tee testi: Osaatko maksaa verkko-ostokset turvallisesti?

  Ostamme netistä melkein kaikkea: matkoja, pääsylippuja, urheiluvarusteita, majoitusta, nettiliittymiä, kirjoja... Testaa 12 tiukalla kysymyksellä, oletko fiksu nettishoppaaja. Tässä visassa on kyse ostamisesta yrityksiltä. Vastausvaihtoehdoista on oikein yksi tai useampi. Voit kuitenkin valita vain yhden oikean vastauksen per kysymys.

 • Digitreenit: Instagram - keskity kuviin

  Instagram-sovelluksen käyttöönotto ja ohjeet

  Instagram kasvaa hurjaa vauhtia. Sen käyttö kasvoi 10 prosenttia vuonna 2016. Näillä ohjeilla pääset alkuun ja saat muutaman vinkin käyttöönottoon.

 • Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

  Ohjelmoinnin ABC yhdessä paketissa.

  Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.

 • Vallanpitäjät ovat suuria, naiset uhreja ja pakolaiset resuisia – uutiskuvat luovat omaa todellisuuttaan

  Valokuvaa ei oteta, vaan se tehdään.

  Uutiskuviin liitetään voimakas aitouden, luotettavuuden ja totuudenmukaisuuden sädekehä: kuva on totta. Mutta vaikka itse kuva olisikin totuudenmukainen, sen valintaan, rajaukseen, julkaisemiseen ja asiayhteyteen liittyy lukemattomia asioita, joilla voi muuttaa kuvan välittämää sanomaa. Uutiskuvat rakentavat maailmankuvaa lukijoille ja katsojille.

 • New York Timesin suomalainen kuvatoimittaja: Nollasisältöiset kuvat syövät medioiden uskottavuutta

  New York Timesissa mitään ei lisätä tai poisteta kuvista.

  Suomalainen Mikko Takkunen tekee maailmanlaajuisesti merkittävää uutiskuvien valintaa päivittäin työssään New York Timesin, kuvatoimittajana. Korkelaatuisesta journalismistaan tunnetussa lehdessä vaalitaan laatua, myös kuvien osalta. Muun muassa kuvankäsittelyä koskevat ohjeistukset ovat lehdessä selkeät. Mitään elementtejä ei saa poistaa eikä lisätä.

 • Finnit piiloon eikä ketään saa loukata - 6 kysymystä Instagram-suosikeille

  500 miljoona käyttäjää Instagramissa. Tapasimme 2 heistä.

  Tiedätko kuka on Teamarika? Tai Joonapuhakka? Ehkä et, mutta kymmenettuhannet tubettajat ja Instagram-seuraajat tuntevat heidät. Teamarika ja Joona kertovat millainen rooli Instagramilla on heidän elämässään ja millaista linjaa he kuvien jakamisessa noudattavat. 18-vuotiaan Joona Puhakan (@joonapuhakka) Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa.

 • Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa

  Vinkkejä Wikipedian käyttöön

  Laiskat heitot nettitietosanakirja Wikipedian paikkansapitämättömyydestä eivät välttämättä pidäkään paikkaansa. Tutkimusten mukaan valtaosa Wikipedian artikkeleista on (lähes) täyttä faktaa. Mutta koska artikkeleja voi muokata kuka tahansa, välillä tieto voi olla väärää.

 • Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

  Some-mainonnallakin on eettinen koodisto.

  Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla. United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

 • Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Mediataitoja alakouluun

  Elävän kuvan alkeet ja kuvakerrontaa.

  Mediakompassin kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen.

 • Mediataidot

  Taitoja eri medioiden haltuunottoon.

  Mediataidot tarkoittavat kykyä lukea ja tulkita viestejä, kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta. Näitä taitoja oppii mm. itse tekemällä ja esittämällä.

 • Mediataitoja yläkouluun ja lukioon

  Mediataitoja yläkoululaisille.

  Päämääränä on kehittää 7-9-luokkalaisten oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.

 • 5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.

 • Digitreenit: Viisi vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.