Hyppää pääsisältöön

Suuri suomalainen kansallisäänestys: voittaja on Suomen leijona!

Suomi on suomalainen -sarjan aikana käynnissä oli Suuri suomalainen kansallisäänestys. Äänestyksessä etsimme, mikä Suomessa on suomalaisinta. Äänestys päättyi 6.6.2017. Yleisön lähettämiä Älyttömin asia, jonka olet kuullut Suomesta -tarinoita julkaistiin yli 300.

Suuren suomalaisen kansallisäänestyksen finaalissa kisasivat äitiyspakkaus, peruskoulu ja Suomen leijona. Voiton vei 39% äänisaaliilla Suomen leijona, ero toiseksi tulleeseen äitiyspakkaukseen oli vain yksi prosentti.

Kansallisäänestyksen voittaja on Suomen leijona
Suomen leijona voitti äitiyspakkauksen vain prosentin ääniosuudella. Peruskoulu sai kolmannen sijan Kansallisäänestyksen voittaja on Suomen leijona Kuva: Yle suomi on suomalainen

Suomen leijona on heraldinen taruolento, joka seikkailee valtiomme virallisissa tunnuksista jääkiekkomaajoukkueen paitoihin. Kissapedolla on jopa omat lakipykälänsä.

Leijona matkasi Suomen vaakunaksi Espanjan ja Ruotsin kautta. Leijonan nykyisen muodon on suunnitellut heraldikko Olof Eriksson, jonka kädenjälkeä on mm. myös vanha yhden markan kolikko.

Tiesitkö muuten, että ruusukuviot leijonan ympärillä eivät symboloi mitään erityistä? Ne ovat mukana vain sommittelun vuoksi.

Kansallisäänestyksen kulku meni näin

Vastaparien äänestys käynnistyi 24.3.2017 ja lopullinen voittaja julkistettiin 6.6.2017.

Kansallisäänestyksen kulku cup-kaaviona
Äänestys tapahtui urheilusta tutulla pudotusäänestyksellä, jossa joka viikko pudotettiin vastapareista toinen pois. Voittaja on Suomen leijona, toiselle sijalle pääsi äitiyspakkaus ja kolmanneksi äänestyksessä jäi peruskoulu. Kansallisäänestyksen kulku cup-kaaviona Kuva: Yle kansallisäänestys

Alkuerissä voittaneiden ääniosuudet: Suomen leijona voitti muumin ääniosuudella 57%, Finlandia-talo voitti metallimusiikin ääniosuudella 69%, astiankuivauskaappi voitti Kekkosen 64% ääniosuudella, äitiyspakkaus voitti Suomi-konepistoolin ääniosuudella 58%, ksylitoli voitti Molotovin cocktailin ääniosuudella 69% ja peruskoulu voitti Mannerheimin ääniosuudella 71%.

Välierissä voittaneiden ääniosuudet: Suomen leijona voitti Finlandia-talon 76% ääniosuudella, äitiyspakkaus voitti astiankuivauskaapin 67% ääniosuudella ja peruskoulu voitti ksylitolin 67% ääniosuudella.

Suomi on suomalainen

Uusi sarja kertoo suomalaisuudesta Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna.
TV1 tiistaisin 4.4. - 6.6.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta sunnuntaisin klo 13.10
Kaikki jaksot katsottavissa Yle Areenassa 4.4. alkaen