Hyppää pääsisältöön

I Hired a Contract Killer – ulkoistetun itsemurhan ongelma

Jean-Pierre Léaud ja Margi Clarke elokuvassa I Hired a Contract Killer.
Jean-Pierre Léaud ja Margi Clarke elokuvassa I Hired a Contract Killer. Kuva: Yle Kuvapalvelu I Hired a Contract Killer,Aki Kaurismäki,Jean-Pierre Léaud,Margi Clarke

Aki Kaurismäen elokuvassa pettynyt virkamies haluaa päättää päivänsä ja ulkoistaa ikävän urakan palkkamurhaajalle. Kun elämä saa uuden käänteen ja aukeaa uusi ihmissuhde, mieli muuttuu. Mutta keikan peruminen onkin vaikeampaa.

I Hired a Contract Killer on Aki Kaurismäen ensimmäinen kokonaan kansainvälinen elokuva: se tehtiin englanninkielisenä, eikä sille levityksessä edes tullut suomenkielistä nimeä. Tuotannollisesti elokuva oli suomalais-ruotsalais-englantilais-ranskalais-saksalainen.

Elokuvan näyttelijät ovat Ranskasta ja Iso-Britanniasta. Pääosassa vesilaitoksen virkailija Henri Boulanger'na nähdään ranskalainen Jean-Pierre Léaud, joka on uuden aallon elokuvien ruumiillistuma: hän esiintyi lukuisissa Truffaut'n ja Godardin elokuvissa 1960- ja 1970-luvuilla. Hänen roolinsa ja työskentelynsä on toiminut myös tunnistettavana esikuvana Aki Kaurismäen esittämälle Ville Alfa -hahmolle lyhytelokuvassa Valehtelija.

Naispääosassa Henrin uutena rakastumisen kohteena on brittiläinen Margi Clarke, joka oli jo esiintynyt Mika Kaurismäen elokuvassa Helsinki – Napoli All Night Long vuotta aiemmin.

Palkkatappajana nähdään brittiläinen luonnenäyttelijä Kenneth Colley, joka oli ollut lukuisissa Ken Russelin kulttielokuvissa ja suurelle yleisölle hänen kasvonsa olivat tutut Star Wars -elokuvien amiraali Firmus Piettinä.

Sivuroolissakin nähdään kunnianosoitus elokuvahistoriaa kohtaan: ranskalainen ikämies Serge Reggiani on tuttu jo Jacques Beckerin Rakastajattaresta (1952) ja Melvillen Ilmiantaja-elokuvasta (1962).

Dialogi on niukkaa, ja paljon elokuvan lakonisesta komiikasta toimii erinomaisten näyttelijäsuoritusten varassa. Elämän valintojen absurdius ja kohtalonomaisuus saa hienon tulkin Leaud'n vähäeleisessä näyttelijäntyössä.

Aki Kaurismäki on kertonut, että elokuvan inspiraationa toimi hänen lapsena näkemänsä Henry Cassin elokuva Last Holiday (1950), jonka päähenkilö luulee että hänellä on vain viikko elinaikaa, kunnes saa kuulla että diagnoosi olikin väärä: sitten hän jää auton alle.

Kaurismäen elokuvassa päähenkilö ulkoistaa itsemurhan, eli langettaa itselleen kuolemantuomion, jonka peruminen on toivotonta. Lakonisessa melodraamassa kaikki kuitenkin osoittautuu mahdolliseksi, lopun yllätyskäänteitä myöten.

  • I Hired a Contract Killer (1990) Pääosissa Jean-Pierre Léaud, Margi Clarke, Arthur Conley, Serge Reggiani, Nicky Tesco. Ohjaus, käsikirjoitus ja leikkaus Aki Kaurismäki. Kuvaus Timo Salminen. Äänitys Timo Linnasalo. Tuotanto Villealfa Filmproductions Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa