Hyppää pääsisältöön

Laitakaupungin valot – karu laulu yksinäisyydestä

Maria Järvenhelmi ja Janne Hyytiäinen Laitakaupungin valoissa.
Maria Järvenhelmi ja Janne Hyytiäinen Laitakaupungin valoissa. Kuva: Yle Kuvapalvelu Laitakaupungin valot,Maria Järvenhelmi,Janne Hyytiäinen,Aki Kaurismäki

Kaurismäen Suomi-trilogian päätösosa on karu ja ankara kuvaus epäoikeudenmukaisuudesta. Yksinäisen ja kiusatun vartija Koistisen elämä luisuu askel kerrallaan ankeaan alamäkeen, jossa pienetkin ilonhetket ovat vain petosta.

Koistinen on yksinäinen, hiljainen ja huomaamaton mies. Hän ottaa yhden uskaliaan sivuaskelen harmaasta arjestaan, tietysti kohtalokkaan naisen houkuttamana, ja jyrkkä alaluisu alkaa. Lupaus rakkaudesta on vain hyväksikäyttäjien rikollinen juoni, joka vie Koistisen syyttömänä vankeuteen.

Kaurismäen Suomi-trilogian aiemmat osat Kauas pilvet karkaavat ja Mies vailla menneisyyttä olivat tulvillaan hersyvää, jopa koulupoikamaista huumoria, lempeää ironiaa, kepeyttä ja rakastettavia hahmoja. Laitakaupungin valoissa epäoikeudenmukainen käänne seuraa toistaan, eikä ilonpilkahduksia satele. Huumori on lähes olematonta ja ihmiskuva synkkä. Näyttelijätkään eivät ole katsojalle tuttua Kaurismäen vakiokaartia, joiden kasvoilta on totuttu lukemaan merkityksiä pienistäkin ilmeistä. Vierauden tuntu korostaa elokuvan yksinäisyys-teemaa.

Moni oli Laitakaupungin valojen pessimismiin pettynyt elokuvan ensi-illan aikoina, ja kieltämättä sen esittämä kuva Suomen henkisen ilmapiirin kehityksestä (tai taantumisesta) trilogian aikana on lohduton. Kun edellisten osien teemoina olivat olleet yhteiskunalliset ongelmat työttömyys ja asunnottomuus, joiden kanssa pärjättiin yhteisesti ponnistaen, nyt keskiöön nousi yhteisöllinen ongelma, yksinäisyys ja välinpitämättömyys.

Elokuvallisesti se on kuitenkin yksi ohjaajan ehyimpiä ja omaleimaisimpia teoksia, jonka lähisukulainen on minimalistinen ja yhtä lailla karu Tulitikkutehtaan tyttö, joka puolestaan aikoinaan päätti ns. Työläis-trilogian.

Laitakaupungin valojen pääosassa Koistisena nähdään Janne Hyytiäinen, joka oli sivuroolissa jo Mies vailla menneisyyttä -elokuvassa. Kohtalokasta Mirjaa esittävälle Maria Järvenhelmelle ja maanläheistä Ailaa esittävälle Maria Heiskaselle kyseessä on ensiesiintyminen Kaurismäen tuotannoissa. Rikollispomona nähtävä Ilkka Koivula esiintyi myös ensimmäisen kerran Kaurismäen elokuvassa. Vakiokasvoista Kati Outinen vilahtaa marketin kassan roolissa.

  • Laitakaupungin valot (2006) Rooleissa Janne Hyytiäinen, Maria Järvenhelmi, Maria Heiskanen, Ilkka Koivula, Sergei Doudko, Andrei Gennadiev, Matti Onnismaa, Sulevi Peltola, Antti Reini. Kuvaus Timo Salminen. Ohjaus, käsikirjoitus ja leikkaus Aki Kaurismäki. Tuotanto Sputnik Oy.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa