Hyppää pääsisältöön

Laitakaupungin valot – karu laulu yksinäisyydestä

Maria Järvenhelmi ja Janne Hyytiäinen Laitakaupungin valoissa.
Maria Järvenhelmi ja Janne Hyytiäinen Laitakaupungin valoissa. Kuva: Yle Kuvapalvelu Laitakaupungin valot,Maria Järvenhelmi,Janne Hyytiäinen,Aki Kaurismäki

Kaurismäen Suomi-trilogian päätösosa on karu ja ankara kuvaus epäoikeudenmukaisuudesta. Yksinäisen ja kiusatun vartija Koistisen elämä luisuu askel kerrallaan ankeaan alamäkeen, jossa pienetkin ilonhetket ovat vain petosta.

Koistinen on yksinäinen, hiljainen ja huomaamaton mies. Hän ottaa yhden uskaliaan sivuaskelen harmaasta arjestaan, tietysti kohtalokkaan naisen houkuttamana, ja jyrkkä alaluisu alkaa. Lupaus rakkaudesta on vain hyväksikäyttäjien rikollinen juoni, joka vie Koistisen syyttömänä vankeuteen.

Kaurismäen Suomi-trilogian aiemmat osat Kauas pilvet karkaavat ja Mies vailla menneisyyttä olivat tulvillaan hersyvää, jopa koulupoikamaista huumoria, lempeää ironiaa, kepeyttä ja rakastettavia hahmoja. Laitakaupungin valoissa epäoikeudenmukainen käänne seuraa toistaan, eikä ilonpilkahduksia satele. Huumori on lähes olematonta ja ihmiskuva synkkä. Näyttelijätkään eivät ole katsojalle tuttua Kaurismäen vakiokaartia, joiden kasvoilta on totuttu lukemaan merkityksiä pienistäkin ilmeistä. Vierauden tuntu korostaa elokuvan yksinäisyys-teemaa.

Moni oli Laitakaupungin valojen pessimismiin pettynyt elokuvan ensi-illan aikoina, ja kieltämättä sen esittämä kuva Suomen henkisen ilmapiirin kehityksestä (tai taantumisesta) trilogian aikana on lohduton. Kun edellisten osien teemoina olivat olleet yhteiskunalliset ongelmat työttömyys ja asunnottomuus, joiden kanssa pärjättiin yhteisesti ponnistaen, nyt keskiöön nousi yhteisöllinen ongelma, yksinäisyys ja välinpitämättömyys.

Elokuvallisesti se on kuitenkin yksi ohjaajan ehyimpiä ja omaleimaisimpia teoksia, jonka lähisukulainen on minimalistinen ja yhtä lailla karu Tulitikkutehtaan tyttö, joka puolestaan aikoinaan päätti ns. Työläis-trilogian.

Laitakaupungin valojen pääosassa Koistisena nähdään Janne Hyytiäinen, joka oli sivuroolissa jo Mies vailla menneisyyttä -elokuvassa. Kohtalokasta Mirjaa esittävälle Maria Järvenhelmelle ja maanläheistä Ailaa esittävälle Maria Heiskaselle kyseessä on ensiesiintyminen Kaurismäen tuotannoissa. Rikollispomona nähtävä Ilkka Koivula esiintyi myös ensimmäisen kerran Kaurismäen elokuvassa. Vakiokasvoista Kati Outinen vilahtaa marketin kassan roolissa.

 • Laitakaupungin valot (2006) Rooleissa Janne Hyytiäinen, Maria Järvenhelmi, Maria Heiskanen, Ilkka Koivula, Sergei Doudko, Andrei Gennadiev, Matti Onnismaa, Sulevi Peltola, Antti Reini. Kuvaus Timo Salminen. Ohjaus, käsikirjoitus ja leikkaus Aki Kaurismäki. Tuotanto Sputnik Oy.

Yle Teema

 • Puoli vuosisataa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

  Mestaripelimanneja sekä festivaalitunnelmaa vuodelta 1972

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Yle Teema onnittelee puolen vuosisadan ikäistä festivaalia ja esittää synttäreiden kunniaksi kahden mestaripelimannin henkilökuvat sekä ohjelman festivaalista vuodelta 1972.

 • Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa. Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55 Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!