Hyppää pääsisältöön

Laitakaupungin valot – karu laulu yksinäisyydestä

Maria Järvenhelmi ja Janne Hyytiäinen Laitakaupungin valoissa.
Maria Järvenhelmi ja Janne Hyytiäinen Laitakaupungin valoissa. Kuva: Yle Kuvapalvelu Laitakaupungin valot,Maria Järvenhelmi,Janne Hyytiäinen,Aki Kaurismäki

Kaurismäen Suomi-trilogian päätösosa on karu ja ankara kuvaus epäoikeudenmukaisuudesta. Yksinäisen ja kiusatun vartija Koistisen elämä luisuu askel kerrallaan ankeaan alamäkeen, jossa pienetkin ilonhetket ovat vain petosta.

Koistinen on yksinäinen, hiljainen ja huomaamaton mies. Hän ottaa yhden uskaliaan sivuaskelen harmaasta arjestaan, tietysti kohtalokkaan naisen houkuttamana, ja jyrkkä alaluisu alkaa. Lupaus rakkaudesta on vain hyväksikäyttäjien rikollinen juoni, joka vie Koistisen syyttömänä vankeuteen.

Kaurismäen Suomi-trilogian aiemmat osat Kauas pilvet karkaavat ja Mies vailla menneisyyttä olivat tulvillaan hersyvää, jopa koulupoikamaista huumoria, lempeää ironiaa, kepeyttä ja rakastettavia hahmoja. Laitakaupungin valoissa epäoikeudenmukainen käänne seuraa toistaan, eikä ilonpilkahduksia satele. Huumori on lähes olematonta ja ihmiskuva synkkä. Näyttelijätkään eivät ole katsojalle tuttua Kaurismäen vakiokaartia, joiden kasvoilta on totuttu lukemaan merkityksiä pienistäkin ilmeistä. Vierauden tuntu korostaa elokuvan yksinäisyys-teemaa.

Moni oli Laitakaupungin valojen pessimismiin pettynyt elokuvan ensi-illan aikoina, ja kieltämättä sen esittämä kuva Suomen henkisen ilmapiirin kehityksestä (tai taantumisesta) trilogian aikana on lohduton. Kun edellisten osien teemoina olivat olleet yhteiskunalliset ongelmat työttömyys ja asunnottomuus, joiden kanssa pärjättiin yhteisesti ponnistaen, nyt keskiöön nousi yhteisöllinen ongelma, yksinäisyys ja välinpitämättömyys.

Elokuvallisesti se on kuitenkin yksi ohjaajan ehyimpiä ja omaleimaisimpia teoksia, jonka lähisukulainen on minimalistinen ja yhtä lailla karu Tulitikkutehtaan tyttö, joka puolestaan aikoinaan päätti ns. Työläis-trilogian.

Laitakaupungin valojen pääosassa Koistisena nähdään Janne Hyytiäinen, joka oli sivuroolissa jo Mies vailla menneisyyttä -elokuvassa. Kohtalokasta Mirjaa esittävälle Maria Järvenhelmelle ja maanläheistä Ailaa esittävälle Maria Heiskaselle kyseessä on ensiesiintyminen Kaurismäen tuotannoissa. Rikollispomona nähtävä Ilkka Koivula esiintyi myös ensimmäisen kerran Kaurismäen elokuvassa. Vakiokasvoista Kati Outinen vilahtaa marketin kassan roolissa.

 • Laitakaupungin valot (2006) Rooleissa Janne Hyytiäinen, Maria Järvenhelmi, Maria Heiskanen, Ilkka Koivula, Sergei Doudko, Andrei Gennadiev, Matti Onnismaa, Sulevi Peltola, Antti Reini. Kuvaus Timo Salminen. Ohjaus, käsikirjoitus ja leikkaus Aki Kaurismäki. Tuotanto Sputnik Oy.
 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

 • Teeman alkukevään 2018 elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Yle Teema Uusi Kino - kevään 2018 ohjelmisto

  Uusi Kino - kevään 2018 ohjelmisto

  Uusi Kino vaihtaa vuoden 2018 alusta keskiviikosta tiistai-iltaan Kino Suomen jälkeen. Keväällä on runsaasti ensiesityksiä ja ohjelmisto on perinteisesti monipuolinen. Vuoden alusta lyhytelokuvat tulevat löytymään paremmin Teeman Areena-kanavalta “lyhytelokuvat” otsikon alta.

Yle Teema

 • Sound Trackerin uusi kausi alkaa lauantaina

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Teeman alkukevään elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!