Hyppää pääsisältöön

Rikollista venäläisrahaa siirtyi puhtaana Suomeen

Monimutkainen rahanpesukone on valkaissut noin 20 miljardia dollaria laitonta venäläistä rahaa eri puolille Eurooppaa. Varoja on päätynyt suomalaisyritysten ja -pankkien kautta myös Suomeen.

Rikollisin keinoin ansaittua rahaa pumpattiin vuosina 2010-15 Venäjältä Moldovan kautta Latviaan ja sieltä eteenpäin muihin EU-maihin. Järjestelmällinen rahanpesu käytti hyväkseen postilaatikkoyrityksiä, valelainoja, lahjottuja tuomareita, pankkeja ja bulvaaneja. Kyseessä on Venäjän toistaiseksi suurin rahanpesuvyyhti, joka on viranomaisten tutkinnan alaisena sekä Venäjällä että Moldovassa.

Vyyhdin paljasti vuonna 2014 tutkivien toimittajien verkosto OCCRP (Organized crime and corruption reporting project) ja venäläinen sanomalehti Novaja Gazeta, joka antoi sille nimeksi Laundromat, eli Pesula.

OCCRP sai haltuunsa pankkeja koskevaa aineistoa, joka näyttää miten rahat ovat virranneet eteenpäin Moldovasta ja Latviasta.

Ylen MOT-ohjelmalla on käytössään Suomea koskevaa aineistoa. Sen mukaan ainakin yhdeksäntoista miljoonaa euroa päätyi myös Suomeen – suomalaisyritysten kautta ja suomalaisten pankkien siunauksella.

Rahanpesuun erikoistunut valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta tutustui aineistoon ja piti toimintaa ”ammattimaisena”. ”Riskiä jaetaan kun rahat menevät eri paikkaan. Jos joku jää kiinni, niin siitä ei suoraan voi vetää johtopäätöksiä”, Sahavirta sanoo.

Keskusrikospoliisin rahanpesun selvityskeskuksen johtaja Pekka Vasara tuntee Pesula-tapauksen. KRP on tehnyt kansainvälistä yhteistyötä Moldovan viranomaisten kanssa. Suomeen tulevia rahavirtoja hän ei aikaisemmin ole nähnyt.

”Kyllä näyttää siltä, että Suomeenkin voidaan tällaisia aika suuria summia rahoja tuoda, ilman että enempää ruvetaan kyselemään että mikä tässä liiketoimessa on niin kuin se peruste”, Vasara kommentoi.

TV1 maanantaina 20.3.2017 klo 20
MOT: Likaisen rahan pesula
Toimittaja: Minna Knus-Galán

Muokattu: Vaihdettu trailerin tilalle koko ohjelma katsottavaksi 21.3.2017 MK

Kommentit