Hyppää pääsisältöön

RSO:n Thomas Adès -konsertissa kulttisäveltäjän orkesteriteos, pianokonsertto ja kamarimusiikkia

Säveltäjä Thomas Adès
Säveltäjä Thomas Adès Kuva: Brian Voce thomas adès

Maaliskuun kamarimusiikkikonsertissa on esillä pohjoismaisia säveltäjiä

RSO esittää laajan kattauksen kulttisäveltäjän maineesta nauttivan Thomas Adès’n tuotannosta 24.3. Musiikkitalossa. Ohjelmassa on tanssisarja kamarioopperasta Powder Her Face, pianokonsertto In Seven Days sekä kaksi kamarimusiikkiteosta. RSO:n kapellimestarina debytoivan Nicholas Collonin johdolla kuullaan myös Prokofjevin viides sinfonia. Pianokonserton solistina esiintyy Laura Mikkola. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.

Thomas Adès singahti kuuluisuuteen enimmäkseen pienimuotoisilla ja tyylirajoja puhkovilla teoksilla. Argyllin herttuattaren skandaalinkäryiseen elämään perustuva kamariooppera Powder Her Face herätti vuonna 1995 kohun aiheenvalinnallaan ja sen suorasukaisella käsittelyllä.
Kabareen henki, tango- ja iskelmäparodiat lataavat musiikkiin sekä tavoitettavuutta että kriittisyyttä. Vuonna 2007 Adès laati Clevelandin orkesterin ja Lontoon Philharmonia-orkesterin tilauksesta oopperan aiheisiin perustuvan, mutta orkestroinniltaan laajennetun Tanssisarjan.

Pianokonsertto In Seven Days vuodelta 2008 on Los Angelesin filharmonikoiden ja Lontoon Southbank -keskuksen yhteistilaus. Teoksen otsikko viittaa kristilliseen maailman luomiseen, mutta Adès on huomauttanut että raamatun teksti edusti syntyaikanaan myös tuoreinta tieteellistä näkemystä. Tieteellinen maailmanselitys kaikuu musiikillisissa ratkaisuissa, mutta pianolle annettu rooli, jota Adès on luonnehtinut teoksen ”tietoisuudeksi”, punoo jatkuvan kehityksen lomaan tarkkailevaa ja vaikuttavaa linjaa.

Pohjoismaiset säveltäjät suomalainen Helvi Leiviskä ja ruotsalaiset Alice Tegnér sekä Elfrida Andrée ovat esittelyssä viulisti Mirka Malmin suunnittelemassa kamarimusiikkikonsertissa 26.3. Kaikki kolme olivat aikansa pioneereja ja uranuurtajia: Elfrida Andrée (1841–1929) taisteli itselleen oikeuden harjoittaa sähköttäjän ammattia ja oli myös ensimmäinen naisurkuri Ruotsissa. Alice Tegnér (1864–1943) puolestaan tunnetaan ruotsalaisten lastenlaulujen äitinä, jonka tuotannossa on myös paljon kuoroteoksia sekä kamarimusiikkia. Helvi Leiviskää (1902–1982) pidetään ensimmäisenä tärkeänä suomalaisena naissäveltäjänä, jonka tuotannon painopiste oli sinfonisessa musiikissa.

Nicholas Collon on jo ehtinyt lyhyellä kapellimestariurallaan johtaa monia huippuorkestereita ja luotsaa vakituisesti perustamaansa Aurora-kamariorkesteria Lontoossa. Lisäksi hän on Haagin Residentie Orkestin päävierailija. Collon on johtanut mm. Berliinin saksalaista sinfoniaorkesteria, Zürichin Tonhalle-orkesteria, Lontoon Philharmonia-orkesteria ja BBC:n filharmonikoita. Oopperaa Nicholas Collon on johtanut mm. Englannin kansallisoopperassa sekä Glyndebournen ja Aldeburghin festivaaleilla.

Pianisti Laura Mikkola voitti Maj Lind -pianokilpailun Suomessa 1992 ja sai muutamaa vuotta myöhemmin toisen palkinnon Queen Elisabeth -pianokilpailussa. Hänet tunnetaan erityisesti Einojuhani Rautavaaran musiikkiin perehtyneenä pianistina, joka on levyttänyt kaikki Rautavaaran teokset soolopianolle. Laura Mikkola on Iitin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja.

24.3. klo 19
Perjantaisarja 11
Nicholas Collon, kapellimestari
Laura Mikkola, piano
Thomas Adès: Dances from Powder her Face
Thomas Adès: In Seven Days – pianolle ja orkesterille
Sergei Prokofjev: Sinfonia nro 5
Myöhäisillan kamarimusiikki:
Christoffer Sundqvist, klarinetti
Paula Sundqvist, viulu
Jukka Rautasalo, sello
Jouko Laivuori, piano
Thomas Adès: Court studies from the Tempest
Thomas Adès: Catch

26.3. klo 15
Kamarimusiikkikonsertti 7
Harjoitussali PAAVO
POHJOISMAISET NAISET

Mirka Malmi, taiteellinen suunnittelu ja viulu
Paula Sundqvist, viulu
Martta Wahlberg, alttoviulu
Eeva Rysä, sello
Tiina Karakorpi, piano
Elfrida Andrée: Pianotrio g-molli
Alice Tegnér: Sonaatti viululle ja pianolle
Helvi Leiviskä: Pianokvartetto

 • Thomas Adès ‒ vahvojen elämäntuntojen tulkitsija

  Adès on RSO-festivaalin teemasäveltäjä.

  RSO-festivaalin 2021 teemasäveltäjä, englantilainen Thomas Adès murtautui musiikkiyleisön tietoisuuteen jo varhain, vain parikymppisenä säveltäjänä. Hänen ylleen kasattiin nopeasti suuria odotuksia, ja nämä odotukset hän on epäilemättä täyttänyt ja ylittänytkin - mutta luultavasti eri tavoin kuin oli ajateltu.

 • Lisää lippuja myyntiin lokakuussa

  Lisätietoa myynnistä viikolla 39

  Yleisötapahtumia koskevien kokoontumisrajoitusten poistuessa avaamme jälleen uusia paikkoja myyntiin 1.10. alkaen. Tiedotamme lisää loppusyksyn ja kevään lipunmyynnin aikatauluista ja kausilippumyynnin avaamisesta viikolla 39.

 • RSO:n Fagerlund-levylle kiitosta

  Levyllä on sellokonsertto ja orkesteriteos Water Atlas.

  RSO:n Sebastian Fagerlundin musiikkia sisältävä levy on huomioitu laajasti kansainvälisessä lehdistössä sekä musiikkialan julkaisuissa. BIS-levymerkin julkaisema levy sisältää Fagerlundin sellokonserton Nomade sekä orkesteriteoksen Water Atlas, joita molempia RSO on ollut mukana tilaamassa. Solistina levyllä soittaa Nicolas Altstaedt ja orkesteria johtaa Hannu Lintu.