Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Totuus pelissä

Mistä löytyy puolueetonta, kriittistä journalismia? Vai onko sitä olemassakaan?
Uusi dokumentti läpivalaisee amerikkalaista tiedonvälitystä ja sen näköalattomuutta. Mistä löytyy puolueetonta, kriittistä journalismia? Vai onko sitä olemassakaan? Kuva: Ron Benentt Photography.com yle tv1

TV1 maanantaina 27.3.2017 klo 21.30 - 23.00, uusinta lauantaina 1.4. klo 12.35
Katsottavissa Yle Areenassa

Mistä löytyy puolueetonta, kriittistä journalismia? Vai onko sitä olemassakaan?

Emmy-palkitun ohjaajan Fred Peabodyn dokumentti Totuus pelissä (12) (All Governments Lie) ennakoi Donald Trumpin vaalivoiton ja läpivalaisee amerikkalaisen tiedonvälityksen sekä sen näköalattomuuden.

Dokumentin mukaan journalismi ei nykymuodossaan ole vallan vahtikoira vaan markkinavoimien kontrolloima maskotti, jota hallituksen propagandakoneisto ruokkii.

Haasteltavina ansioituneita toimittajia

Yhtenä kriittisenä äänenä toimii aiemmin isoille mediataloille työskennellyt tähtireportteri John Carlos Frey, joka tutkii Meksikon rajan tuntumasta löydettyjä tuoreita joukkohautoja säätiön rahoittamana.

Ääneen pääsevät myös muun muassa ohjaaja Michael Moore sekä Edward Snowdenin hakkeroimia tietoja paljastaneet toimittajat Jeremy Scahill ja Glenn Greenwald.

Riippumattomuus kaikki kaikessa

Dokumentti on saanut nimensä legendaariselta tutkivalta toimittajalta I. F. Stonelta, jolle journalistinen riippumattomuus oli kaikki kaikessa. Stone roikkui takiaisena niin senaattori Joseph McCarthyn kuin presidentti Richard Nixonin lahkeessa. Michael Moore kertoo, että hänen elokuvansa ovat suoraa jatkoa Stonen työlle.

Viimeistään Yhdysvaltojen presidentinvaalit 2016 osoittivat, että valeuutiset ovat tulleet jäädäkseen. Snowdenin jälkeisessä maailmassa vain riippumattomat toimijat voivat kantaa sananvapauden lippua. Vai voivatko?

Ohjelman tuottajina on toiminut ansioituneita ohjaajia ja journalisteja kuten Oliver Stone, Peter Raymond, Jeff Cohen, Steve Ord ja Andrew Munger.

All Governments Lie: Truth, Deception, and the Legacy of I.F. Stone. Tuotanto: White Pine Pictures, Kanada 2016.

Ylen ja DocPoint - Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin yhdessä järjestämän Yleisöltä Ylelle äänestyksen voitti tänä vuonna Totuus pelissä (Alla Goverments Lie). Dokumentti ensiesitetään Ylen Fem -kanavalla torstaina 23.3.2017 klo 22.00 ja TV1:n Dokumenttiprojekti-ohjelmapaikalla maanantaina 27.3 klo 21.30.

Kommentit