Hyppää pääsisältöön

SAARA laulaa, tekee tv:tä ja Tubea, näyttelee ja suunnittelee vaatteita - “Fokus olisi hyvä pitää yhdessä asiassa, jos miettii järkevästi. Mutta minähän en tunnetusti ole järkevä ihminen.”

Jos pitäisi määritellä, mikä on SAARAn ammatti, mitä sanoisit? Kaikkea tekevän moniosaajan kohdalla vastaus kysymykseen ei ole yksinkertainen, mikä hämmentää monia. Saaralle itselleen prioriteetti on kuitenkin ehdottoman selkeä: musiikki.

SAARA // Kuva: Universal Music

Pari vuotta sitten alunperin Tubesta tutuksi tullut Sara Forsberg, Smoukahontas eli nykyiseltä artistinimeltään SAARA muutti Los Angelesiin luomaan musiikkiuraa. Suomessa hehkutettiin nimekästä levy-yhtiötä ja odotettiin seuraavaa kansainvälistä menestystä.

Homma ei kuitenkaan sujunut aivan suunnitellusti.

Viime aikoina Saara on ollut esillä hämmentävänkin paljon aivan muissa yhteyksissä, kuin musiikintekijänä ja artistina.

Suomessa  Saara on viimeisen reilun puolen vuoden aikana viihdyttänyt ennen kaikkea televisiossa. Viime syksynä Saara istui Talent Suomen tuomaristossa yhdessä Sami Hedbergin ja Jari Sillanpään kanssa ja helmikuun alusta televisiossa on pyörinyt koko perheen uutuussarja Kaikki vastaan 1, jossa Saara kohkaa Janne Katajan ja Anni Hautalan kanssa.

Samaan aikaan Saaralta on toki saatu hiljakseen myös musiikkia: viime vuoden toukokuussa tuli ulos helloimsaara-EP, helmikuussa tänä vuonna päivänvalon näki single Permission To Love ja tänään julkaistiin uusi kappale Superpowers.

Myös Saaran alunperin julkisuuteen nostanut YouTube-kanava on edelleen voimissaan ja sen tilaajamäärä on tällä hetkellä yli 900 000 henkilöä. Viimeiseen pariin vuoteen on mahtunut lisäksi alien-kielten kehittelyä Star Wars - ja  Star Trek -elokuviin sekä ääninäyttelemistä Star Trekin lisäksi Maija Mehiläinen -elokuvassa. Ja niin - oman FRSBRG-vaatemalliston lanseeraaminen, Renny Harlinin Skiptrace-elokuvassa näytteleminen ja BBC:n suositun Remotely Funny -lastenohjelman juontaminen. Unohtuikohan jotain?

- Tässä on ollut oikeesti ihan kauheesti kaikkea, huomaahan sen tästä mun selityksestäkin, Saara nauraa kun häntä pyytää kertaamaan, mitä kaikkea viimeiset pari vuotta ovat pitäneet sisällään.

Ei siis ihme, jos jollakin on sellainen olo, ettei Saarasta saa otetta - eihän hänestä oikein osaa sanoa, onko kyseessä artisti, somehahmo, tv-persoona, näyttelijä vai joku muu.

Ihmisten tarve lokeroida ei varsinaisesti harmita Saaraa ja hän myöntää, että keskittymisestä yhteen asiaan on puhuttu myös oman taustatiimin kanssa.

- Fokus olisi hyvä pitää yhdessä asiassa kerrallaan, jos miettii järkevästi. Mutta minähän en tunnetusti ole järkevä ihminen, Saara nauraa.

“Ehdottomaksi ykkösjutukseen” Saara kuitenkin listaa musiikin. Hän muistuttaa sanoneensa jo vuonna 2014 Amerikkaan muuttaessaan, että musiikin tekeminen on hänelle pääjuttu ja asia, josta hän toivoo tulevansa pääasiassa muistetuksi vielä jonain päivänä.

- Nämä muut duunit, mitä olen tässä tehnyt, olen totta kai tehnyt sen takia, että niitä on hauska tehdä, mutta myös siksi, että mun pitää jollain rahoittaa elämäni. Musiikilla ei tee rahaa, ellei ole menestynyt ja saa keikkaa, ja mä olen vielä niin alkukengissä musiikissa, että jollain pitää rahoittaa senkin tekeminen, Saara sanoo.

Ei kaunaa jenkkilevy-yhtiölle

Saaran musiikkiurasta ollaan kyllä oltu kiinnostuneita jo pitkään. Moni varmasti odotti paljon hänen Yhdysvaltoihin muutoltaan viimeistään silloin, kun uutinen levytyssopimuksesta ison amerikkalaisen levy-yhtiön Capitol Recordsin kanssa tuli julki. Sopimus kuitenkin purettiin vain puolentoista vuoden jälkeen.

- Jotkut sanoivat, että se aika meni hukkaan, mutta itse ajattelen, että se oli tärkeintä ja kriittisintä opiskeluaikaa mulle siitä, miten musabisnes ylipäätään toimii, Saara sanoo.

Capitolilla hän pääsi tekemään töitä muun muassa tuottaja Rodney Jerkinsin kanssa, jonka CV:stä löytyvät yhteistyöt muun muassa Michael Jacksonin, Britney Spearsin, Beyoncén ja Lady Gagan kanssa.

- Oli ihan mieletöntä, millaisen informaation määrän sain, kun pääsin tekemään töitä näin legendaaristen tuottajien kanssa. Muistelen tätä erittäin lämmöllä, vaikka kaikki ei aina mennyt putkeen. En voisi olla kiitollisempi eikä meidän välillämme ei ole mitään outoja energioita, Saara sanoo ex-diilistään Capitolin kanssa.

Saarasta oli luonnollista, että hänestä ruvettiin rakentamaan artistia ja brändiä, sillä hän oli uusi kasvo, jolla ei ollut valmiina mitään materiaalia.

- Olen itse ollut aina fiilistyyppi ja voin tehdä biisin valmiiksi vaikka yhdessä yössä. Aluksi kun mut otettiin Capitolille, lähdin mukaan naiivisti tyylillä että no niin, laitetaan biisi pihalle parin kuukauden päästä ja lähdetään sitten kiertueelle, Saara nauraa.

Isoilla levy-yhtiöillä asiat eivät kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä, vaan kaikki on strategista ja laskelmoitua, ja energiaa laitetaan paljon brändäykseen ja asioiden oikeaan aikatauluttamiseen.

- Ongelma oli vaan se, että kun eka sinkkuni Ur Cool tuli ulos, mä en kokenut, että se oli mua. Levy-yhtiö oli suunnitellut tarkasti, että tämä on Saaran artistibrändi. Se ei kuitenkaan ollut aitoa, joten se feilas, Saara selittää.

Teemu Brunilan ja Hank Solon avulla maailmanvalloitukseen

Capitolilta lähdön jälkeen Saara on omien sanojensa mukaan päässyt tekemään musiikkia “omana itsenään ja arvostamiensa ja rakastamiensa” tuottajien kanssa. Tämä on auttanut oman tyylin löytämisessä. Vuodet ovat tuoneet myös tärkeää aikaa ja kokemusta kasvaa artistina, ja tämän takia Saarasta tuntuu juuri nyt hyvältä laittaa pihalle “iso julkaisu” eli Superpowers-single.

Kyseessä on Saaran ensimmäinen kansainvälinen julkaisu, jota ovat olleet tekemässä suomalaiset Teemu Brunila ja Hank Solo. Biisi on trooppisella housella leikittelevä, skandinaavisen kuuloinen pop-kappale - erilainen biisi, mitä Saaralta on toistaiseksi kuultu.

Kappale, joka vaikuttaa siltä, että se voisi olla tai ainakin pyrkii olemaan Saaralta toistaiseksi vielä uupuva kansainvälinen soittolistahitti.

- Mulla on paljon uskoa ja hyvää fiilistä tähän biisiin. Superpowersissa on skandinaavinen tuotanto, joka toimisi täällä radioissa. Jos biisi lähtisi nyt Skandinaviassa ensin, otetaan sut usein sitten vakavasti Briteissä ja jos siellä otetaan vakavasti, otetaan sut kenties Jenkeissä vakavasti, siellä homma lähtee yleensä viimeisenä, Saara sanoo.

- Lähden siis ensin paikallisesti levittäytymään.

Saaran debyyttialbumia lupailtiin alunperin jo Capitolilla. Viime vuoden EP:n julkaisun yhteydessä sen julkaisuajaksi ilmoitettiin syksy 2016. Levyä ei kuitenkaan ole näkynyt eikä kuulunut ja monen pettymykseksi sitä saataneen edelleen odottaa.

- Nyt mennään sinkkupohjalta vielä aika pitkälle. Ensin julkaistaan Superpowers ja muutaman kuukauden kuluttua seuraajasinkku sille. Vielä en osaa enkä edes kehtaa luvata, koska albumi tulee, kun se on siirtynyt jo kolme kertaa, Saara nauraa.

Tarkoittaako tämä sitä, että nyt keskitytään musiikkiin vai onko Saaralla kenties jälleen yllätyksiä takataskussaan?

- On asioita, joista ei voi vielä puhua, Saara sanoo salamyhkäisesti.

- Toivon kuitenkin, että musiikkini menestyisi niin hyvin, että se veisi mun kaiken ajan ja olisi täysipäiväinen duuni. Se on aina ollut mun prioriteetti.

Lue myös:

SAARA: Musiikki tulee aina olemaan mun prioriteetti numero yksi 

SAARA näyttelee mafiapomon tytärtä Skiptrace-toimintaleffassa: "Haluan pysyä yhtä nöyränä kuin Jackie Chan"

SAARA näyttelee mafiapomon tytärtä Skiptrace-toimintaleffassa: "Haluan pysyä yhtä nöyränä kuin Jackie Chan"