Hyppää pääsisältöön

Viimeinen venäläinen limousiini

ZiL-loistoauto ja sen tekijät tehtaalla
ZiL-loistoauto ja sen tekijät tehtaalla ZiL-loistoauto ja sen tekijät tehtaalla uusi kino

ZiL oli Neuvostoliiton johtajien limusiini. Dokumentissa seurataan, kuinka moskovalaisen kuorma-autotehtaan erikoisosasto saa pitkästä aikaa tilauksen.
Teema maanantaina 20.3. klo 23.10. Areenassa 30 päivää

ZiL, Zavod imeni Lihatšova, on tai pikemminkin oli suuri kuorma-autojen valmistaja Moskovassa, aikoinaan yksi Neuvostoliiton teollisuuden ylpeydenaiheista. Sen tuotantoa olivat kuorma-autojen lisäksi myös Kremlin suurimpien kihojen valtavat limusiinit.

ZiL-loistoauton keulakoriste
Tämä keulakoriste avaa taatusti tiet Venäjällä ZiL-loistoauton keulakoriste teeman dokumentit

Saksalaisdokumentissa eletään jo ZiL-tehtaan viimeisiä aikoja. Yllättäen valtiojohdolta tulee tilaus: suureen paraatiin tarvitaan kolme tuliterää ZiL-limusiinia. Tehtaan spesialistit kootaan vielä kerran yhteen täyttämään tilausta ja näyttämään, miten todellinen loistoauto valmistuu.

Dokumentti on vuodelta 2013. Sittemmin ZiL-tehtaan toiminta on melkein kokonaan lakannut, mutta loistoauto-osasto on erotettu siitä omaksi yhtiökseen, joka yrittää saada jalansijaa automarkkinoiden korkeimmalta huipulta.

  • Viimeinen venäläinen limousiini (The Last Limousine/Poslednyi limuzin), Saksa/Venäjä 2013. O: Daria Khlestkina

Yle Teema