Hyppää pääsisältöön

Viimeinen venäläinen limousiini

ZiL-loistoauto ja sen tekijät tehtaalla
ZiL-loistoauto ja sen tekijät tehtaalla ZiL-loistoauto ja sen tekijät tehtaalla uusi kino

ZiL oli Neuvostoliiton johtajien limusiini. Dokumentissa seurataan, kuinka moskovalaisen kuorma-autotehtaan erikoisosasto saa pitkästä aikaa tilauksen.
Teema maanantaina 20.3. klo 23.10. Areenassa 30 päivää

ZiL, Zavod imeni Lihatšova, on tai pikemminkin oli suuri kuorma-autojen valmistaja Moskovassa, aikoinaan yksi Neuvostoliiton teollisuuden ylpeydenaiheista. Sen tuotantoa olivat kuorma-autojen lisäksi myös Kremlin suurimpien kihojen valtavat limusiinit.

ZiL-loistoauton keulakoriste
Tämä keulakoriste avaa taatusti tiet Venäjällä ZiL-loistoauton keulakoriste teeman dokumentit

Saksalaisdokumentissa eletään jo ZiL-tehtaan viimeisiä aikoja. Yllättäen valtiojohdolta tulee tilaus: suureen paraatiin tarvitaan kolme tuliterää ZiL-limusiinia. Tehtaan spesialistit kootaan vielä kerran yhteen täyttämään tilausta ja näyttämään, miten todellinen loistoauto valmistuu.

Dokumentti on vuodelta 2013. Sittemmin ZiL-tehtaan toiminta on melkein kokonaan lakannut, mutta loistoauto-osasto on erotettu siitä omaksi yhtiökseen, joka yrittää saada jalansijaa automarkkinoiden korkeimmalta huipulta.

 • Viimeinen venäläinen limousiini (The Last Limousine/Poslednyi limuzin), Saksa/Venäjä 2013. O: Daria Khlestkina

Yle Teema

 • Puoli vuosisataa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

  Mestaripelimanneja sekä festivaalitunnelmaa vuodelta 1972

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Yle Teema onnittelee puolen vuosisadan ikäistä festivaalia ja esittää synttäreiden kunniaksi kahden mestaripelimannin henkilökuvat sekä ohjelman festivaalista vuodelta 1972.

 • Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa. Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55 Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!