Hyppää pääsisältöön

Ystävät hämärän jälkeen ja A Girl Walks Home Alone at Night: melankolista kauhua modernien vampyyrien Teemalauantaissa 18.3.

Eli (Lina Leandersson) elokuvassa Ystävät hämärän jälkeen. Taustalla Oskar (Kåre Hedebrant)
Eli (Lina Leandersson) elokuvassa Ystävät hämärän jälkeen. Taustalla Oskar (Kåre Hedebrant) Ystävät hämärän jälkeen,Teemalauantai,teeman elokuvat

Moderneille vampyyreille omistetussa teemaillassa nähdään kaksi upeaa arthouse-kauhuelokuvaa: Ystävät hämärän jälkeen ja A Girl Walks Home Alone at Night. Yksinäisyyttä, verta ja rakkautta ruotsalaisessa lähiössä ja iranilaisessa teollisuuskaupungissa.
Elokuvat Areenassa 30 ja 14 päivää.

Oskar (Kåre Hedebrant) elokuvassa Ystävät hämärän jälkeen
Poika. Oskar (Kåre Hedebrant) elokuvassa Ystävät hämärän jälkeen Ystävät hämärän jälkeen,teeman elokuvat,Teemalauantai
A Girl Walks Home Alone at Night
Tyttö. A Girl Walks Home Alone at Night a girl walks home alone at night

Teemalauantai 18.3. on omistettu moderneille vampyyritarinoille. Illan kaksi erinomaista elokuvaa ovat molemmat omaperäisiä, runollisia, kauhistuttavia ja melankolisia kertomuksia yksinäisyydestä ja rakkaudesta. Arthouse-kauhua. Vampyyritaidetta. Indie-tunnelmaa. Veristä romantiikkaa.

Tomas Alfredsonin Ystävät hämärän jälkeen on elokuvista tiheämpi ja surullisempi, Ana Lily Amirpourin A Girl Walks Home Alone at Night on tyylitellympi ja coolimpi. Molempien elokuvien vampyyrit ovat naisia, toinen vielä tyttö, toinen nuori nainen – siis jos ikiaikaisia vampyyreitä voi pitää nuorina.

Ystävät hämärän jälkeen (Låt den rätte komma in) perustuu John Ajvide Lindqvistin samannimiseen romaaniin, jonka kirjailija itse sovitti elokuvaksi. Tapahtumapaikka on ruotsalainen 1980-luvun alun lähiö, päähenkilöt ovat koulukiusattu poika Oskar ja lähiöön juuri muuttanut tyttö Eli. Vaikka miljöö ja tapahtumat ovat täysin toiset, elokuvan tunnelma tuo mieleen Alfredsonin seuraavan ohjauksen, vakoojatrillerin Pappi lukkari, talonpoika, vakooja. Alfredson on mestarillinen yksinäisyyden ja melankolian kuvaaja, mustaa huumoria unohtamatta.

Let the right one in
Let the old dreams die
Let the wrong ones go
They cannot do
What you want them to do"
― Morrissey: Let the right one slip in

Amerikaniranilaisen Ana Lily Amirpourin esikoisohjaus, Sundance-festivaalilla ensi-iltansa saanut A Girl Walks Home Alone at Night tapahtuu aavemaisessa iranilaisessa teollisuuskaupungissa, jonka kaduilla kasaridiskoa kuunteleva, tšador-kaapuun pukeutunut vampyyrityttö liukuu skeittilaudalla. Mustavalkoinen elokuva tuo mieleen Jim Jarmuschin varhaistyöt, mutta kauhuromantiikan, haikeuden, punkin ja feminismin yhdistelmä on Amirpourin ikioma.

Molemmat elokuvat ovat kosto- ja rakkaustarinoita, ja kummassakin on upea musiikki. Alfredsonin elokuvaan musiikin sävelsi Johan Söderqvist, Amirpourin elokuvaan on koottu oivallinen soundtrack, joka ulottuu jälkipunkista ja vaihtoehtodiskosta iranilaiseen undergroundrockiin.

Ystävät hämärän jälkeen esitetään nyt ensi kertaa Teemalla. A Girl Walks Home Alone at Night sai tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla 2015.

Kuva elokuvasta A Girl Walks Home Alone at Night
Poika ja tyttö. Kuva elokuvasta A Girl Walks Home Alone at Night a girl walks home alone at night

Teemalauantai 18.3.2017: Modernit vampyyrit

 • 21.00 Ystävät hämärän jälkeen (Låt den rätte komma in), Ruotsi 2008. Ohjaus Tomas Alfredson. Pääosissa Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar. (16)
 • 22.50 A Girl Walks Home Alone at Night, USA 2014. Ohjaus Ana Lily Amirpour. Pääosissa Sheila Vand, Arash Marandi, Dominic Rains, Marshall Manesh, Mozhan Marnò. (16)
Kaksi modernia vampyyrielokuvaa ja niiden vampyyrit: Ystävät hämärän jälkeen ja A Girl Walks Home Alone at Night.
Kaksi modernia vampyyrielokuvaa ja niiden vampyyrit: Ystävät hämärän jälkeen ja A Girl Walks Home Alone at Night. vampyyri,Teemalauantai,Ystävät hämärän jälkeen,A Girl Walks Home Alone At Night,elokuvat,kauhuelokuvat
Kommentit
 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema