Hyppää pääsisältöön

Ystävät hämärän jälkeen ja A Girl Walks Home Alone at Night: melankolista kauhua modernien vampyyrien Teemalauantaissa 18.3.

Eli (Lina Leandersson) elokuvassa Ystävät hämärän jälkeen. Taustalla Oskar (Kåre Hedebrant)
Eli (Lina Leandersson) elokuvassa Ystävät hämärän jälkeen. Taustalla Oskar (Kåre Hedebrant) Ystävät hämärän jälkeen,Teemalauantai,teeman elokuvat

Moderneille vampyyreille omistetussa teemaillassa nähdään kaksi upeaa arthouse-kauhuelokuvaa: Ystävät hämärän jälkeen ja A Girl Walks Home Alone at Night. Yksinäisyyttä, verta ja rakkautta ruotsalaisessa lähiössä ja iranilaisessa teollisuuskaupungissa.
Elokuvat Areenassa 30 ja 14 päivää.

Oskar (Kåre Hedebrant) elokuvassa Ystävät hämärän jälkeen
Poika. Oskar (Kåre Hedebrant) elokuvassa Ystävät hämärän jälkeen Ystävät hämärän jälkeen,teeman elokuvat,Teemalauantai
A Girl Walks Home Alone at Night
Tyttö. A Girl Walks Home Alone at Night a girl walks home alone at night

Teemalauantai 18.3. on omistettu moderneille vampyyritarinoille. Illan kaksi erinomaista elokuvaa ovat molemmat omaperäisiä, runollisia, kauhistuttavia ja melankolisia kertomuksia yksinäisyydestä ja rakkaudesta. Arthouse-kauhua. Vampyyritaidetta. Indie-tunnelmaa. Veristä romantiikkaa.

Tomas Alfredsonin Ystävät hämärän jälkeen on elokuvista tiheämpi ja surullisempi, Ana Lily Amirpourin A Girl Walks Home Alone at Night on tyylitellympi ja coolimpi. Molempien elokuvien vampyyrit ovat naisia, toinen vielä tyttö, toinen nuori nainen – siis jos ikiaikaisia vampyyreitä voi pitää nuorina.

Ystävät hämärän jälkeen (Låt den rätte komma in) perustuu John Ajvide Lindqvistin samannimiseen romaaniin, jonka kirjailija itse sovitti elokuvaksi. Tapahtumapaikka on ruotsalainen 1980-luvun alun lähiö, päähenkilöt ovat koulukiusattu poika Oskar ja lähiöön juuri muuttanut tyttö Eli. Vaikka miljöö ja tapahtumat ovat täysin toiset, elokuvan tunnelma tuo mieleen Alfredsonin seuraavan ohjauksen, vakoojatrillerin Pappi lukkari, talonpoika, vakooja. Alfredson on mestarillinen yksinäisyyden ja melankolian kuvaaja, mustaa huumoria unohtamatta.

Let the right one in
Let the old dreams die
Let the wrong ones go
They cannot do
What you want them to do"
― Morrissey: Let the right one slip in

Amerikaniranilaisen Ana Lily Amirpourin esikoisohjaus, Sundance-festivaalilla ensi-iltansa saanut A Girl Walks Home Alone at Night tapahtuu aavemaisessa iranilaisessa teollisuuskaupungissa, jonka kaduilla kasaridiskoa kuunteleva, tšador-kaapuun pukeutunut vampyyrityttö liukuu skeittilaudalla. Mustavalkoinen elokuva tuo mieleen Jim Jarmuschin varhaistyöt, mutta kauhuromantiikan, haikeuden, punkin ja feminismin yhdistelmä on Amirpourin ikioma.

Molemmat elokuvat ovat kosto- ja rakkaustarinoita, ja kummassakin on upea musiikki. Alfredsonin elokuvaan musiikin sävelsi Johan Söderqvist, Amirpourin elokuvaan on koottu oivallinen soundtrack, joka ulottuu jälkipunkista ja vaihtoehtodiskosta iranilaiseen undergroundrockiin.

Ystävät hämärän jälkeen esitetään nyt ensi kertaa Teemalla. A Girl Walks Home Alone at Night sai tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla 2015.

Kuva elokuvasta A Girl Walks Home Alone at Night
Poika ja tyttö. Kuva elokuvasta A Girl Walks Home Alone at Night a girl walks home alone at night

Teemalauantai 18.3.2017: Modernit vampyyrit

 • 21.00 Ystävät hämärän jälkeen (Låt den rätte komma in), Ruotsi 2008. Ohjaus Tomas Alfredson. Pääosissa Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar. (16)
 • 22.50 A Girl Walks Home Alone at Night, USA 2014. Ohjaus Ana Lily Amirpour. Pääosissa Sheila Vand, Arash Marandi, Dominic Rains, Marshall Manesh, Mozhan Marnò. (16)
Kaksi modernia vampyyrielokuvaa ja niiden vampyyrit: Ystävät hämärän jälkeen ja A Girl Walks Home Alone at Night.
Kaksi modernia vampyyrielokuvaa ja niiden vampyyrit: Ystävät hämärän jälkeen ja A Girl Walks Home Alone at Night. vampyyri,Teemalauantai,Ystävät hämärän jälkeen,A Girl Walks Home Alone At Night,elokuvat,kauhuelokuvat

Yle Teema

 • Bruce Springsteen katsoo taakseen

  40 Springsteen-keikkaa nähnyt Jukka Kuosmanen kirjoittaa.

  "Olen täysin jäävi fanipohjani takia sanomaan dokumentin kohteesta Bruce Springsteenistä yhtään mitään, mutta kyseisen dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta." Toimittaja Jukka Kuosmanen kirjoittaa Teemalla 18.11.2017 ensi-iltansa saavasta dokumenttielokuvasta Bruce Springsteen omin sanoin.

 • Ensi-iltoja ja klassikoita, naurua ja kauhua, Beatlesia ja black metalia – Teemalauantait ja musiikkidokumentit syksyllä 2017

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, vampyyrejä...

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, etsijöitä, koomikkoja, natseja, vampyyrejä, ysärimeininkiä, Jacques Tati, Bruce Springsteen, Jack Nicholson, Max Schreck, Julianne Moore, Sidse Babett Knudsen, Hanna Schygulla, Ann Savo... Sekä reposaarelainen samurai nimeltä Rauni. Teeman lauantai-iltojen syksyn ohjelmisto, olkaa hyvät!

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Elokuvan vallankumous

  Varhainen neuvostovalta antoi taiteilijoille tilaa kokeilla

  Varhainen Neuvostoliitto antoi taiteilijoilleen tilaa kokeilla, ja tuloksena oli mullistavaa elokuvaa, vaikka vapaus jäikin lyhytaikaiseksi.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Ysärillä lama kouraisi ja syvältä - kunnes noustiin taas

  90-luku alkoi Suomen putoamisella syvään talouslamaan.

  90-luvun suuri lama ja suurtyöttömyys olivat Suomen sodanjälkeisen historian totisimpia paikkoja. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään kylmäävä dokumentti talouskriisiin ajautumisesta sekä omalaatuista viihdettä ysärin lopulta, jolloin oltiin jo Nokian siivittämässä nousukiidossa.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!