Hyppää pääsisältöön

Chuck Berry puhui Ylen rocktoimittajille vain tuokion – ja sekin nauha katosi

Ylen sinnikkäät rockreportterit tunkeutuivat rock and rollin kuninkaan tarkasti vartioituun asuntovaunuun Ruisrockissa vuonna 1976. Lyhyt haastattelu esitettiin radiossa, mutta sen jälkeen tallenne katosi. Värikäs tarina jutun tekemisestä, häviämisestä ja uudelleen löytymisestä kerrottiin Chuck Berrylle omistetussa juhlaohjelmassa vuonna 1981.

Saavuttuaan Ruisrockin festivaalialueelle rocklegenda Charles Edward Berry (1926–2017) sulkeutui tuntikausiksi hänelle varattuun traileriin, jonka ikkunat oli peitetty. Paikalla pyöri monenlaista haastattelun hinkuajaa, mutta Berryn pr-henkilö huolehti siitä, että vaunun ovi pysyi tiukasti kiinni. Ylen toimittajat Olli Pellikka ja Jake Nyman saivat lupailuja juttutuokiosta, mutta mitään ei tapahtunut.

Pr-naisen poistuttua hetkeksi he päättivät ryhtyä suoraan toimintaan. Miehet marssivat sisään, ja tähti ottikin heidät suopeasti vastaan. Hän tosin vastaili ympäripyöreästi, mutta kysymyksetkin olivat ehkä samoja, joita hän oli kuullut vuodesta ja maasta toiseen.

Kun Berrystä suunniteltiin 50-vuotisjuhlaohjelmaa Rockradioon vuonna 1981 (joissakin lähteissä hänen syntymävuodekseen on ehdotettu myös 1931), nauhan olinpaikkaa ei muistanut enää kukaan. Siinä toivossa, että joku kuulijoista olisi äänittänyt kyseisen Ruisrock-raportin c-kasetille, toimitus pani haun päälle yleisön keskuudessa. Ja kävi ilmi, että kaikista ihmisistä nimenomaan kuuluisa nimikirjoitusten metsästäjä Eki-setä oli kuin olikin ymmärtänyt painaa rec-nappia oikealla hetkellä. Hänen c-kasetiltaan haastatteluaarre saatiin pelastetuksi.

Seikkailurikkaan Ruisrock-haastattelun aikaan Berry oli jo ohittanut parhaan luomiskautensa ja kiersi maailmaa esittämässä vanhoja hittejään. Säestäjinä oli yleensä paikallisia muusikoita, joiden kanssa yhteissoitto ei läheskään aina sujunut kovin hyvin. Maestro ei kuitenkaan siitä tuntunut piittaavan. "Kylmän rauhallisesti rahat pois keräävä vanha kettu", ohjelmassa luonnehditaan hänen Ruisrock-vierailuaankin. Berryn perustavaa merkitystä rock and rollille tämä ei tietenkään himmentänyt.

Paljon onnea, Chuck Berry

Chuck Berryn syntymäpäivänä 18. lokakuuta 1981 Rockradio tarjosi tunnin verran näkökulmia mestariin ja hänen musiikkinsa. Hän loi riffeillään ja sooloillaan rockin kitaransoittotyylin, ja hänen klassiset kappaleensa kuten Johnny B. Goode, Roll Over Beethoven, School Days, Sweet Little Sixteen tai Memphis ovat kuluneet jokaisen rocksukupolven käsissä.

Suomen aidoin "rocklogi", runoilija Markku Into kuvaa pakinassaan Berryn levyjen ensimmäistä kuuntelukokemusta: "Sydän hakkasi kuin Kalkutan konepajan vasara." Jake Nyman käy läpi Berryn kappaleiden coverversioita, joita ovat tehneet lukemattomat artistit Beach Boysista Jimi Hendrixiin.

Ohjelman on koonnut Juha Tynkkynen, ja otteen Soundi-lehden ruisrock-arviosta lukee Ilkka Uotila. Osa ohjelman musiikista on poistettu tekijänoikeussyistä.

Otsikko muutettu 20.3.2017. Sana "Rockradiolle" on korvattu sanoilla "Ylen rocktoimittajille", koska Rockradio-nimike otettiin käyttöön vasta 1980..

Kommentit