Hyppää pääsisältöön

Kokemukset kypsyttivät Kari Kanalasta papin

Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala
Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala Kuva: Yle kirkkoherra,kari kanala

Paavalin seurakunnan kirkkoherran Kari Kanalan tie papiksi oli pitkä kirja- ja elämänopeilla vuorattu tie. Papin ammatti oli ollut ajatuksissa jo pienestä pitäen, mutta ennen sitä oli hieman elettävä.

Teksti: Saara Tuominen

Armeijan käytyään Kari Kanala oli suorittanut jo 100 teologian opintoviikkoa. Silloin Kanala kuitenkin ymmärsi jotain tärkeää: hän ei halunnut valmistua papiksi nuorena.

– Papilla tulee olla ymmärrystä elämästä ja ihmisistä. Sitä varten tarvitaan kokemusta.

Kanala valmistui lopulta papiksi 30-vuotiaana. Sitä ennen hän oli käynyt läpi avioliiton ja eron, opiskellut Amerikassa ja kiertänyt maailmaa.

Kanala on ollut monessa mukana: toiminut asiantuntijan ja papin roolissa Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa, ollut vaaleissa Vihreiden edustajana, järjestänyt Elvis- ja metallimessuja ja tuonut kirkkoon niin päiväunihetken kuin jalkapallonkin.

Useimmissa työpaikoissa hän on viettänyt enintään kaksi tai kolme vuotta. Kanala kertoo antaneensa muutaman vuoden jälkeen työlle kaiken sen, mitä hänellä on annettavana. Työssä on tärkeää uudistuminen ja tuoreus.

– En halua ajatella, että kyse olisi vain siitä, mitä työ antaa tekijälleen, vaan tärkeää on myöskin mitä tekijä pystyy antamaan työlleen.

Kirkon tehtävä on lohduttaa ja rohkaista

Kanala on julkaissut kolme kirjaa, joita yhdistää uskomisen teema. Kirjoillaan Kanala haluaa tarjota lukijoille oivalluksen siitä, että elämä on ihanaa.

Kirjojen ytimessä näkyy Kanalan näkemys kirkon tehtävästä.

– Meidän tehtävämme on lohduttaa ja rohkaista. Työn kulmakiviä ovat rakkaus ja armo, ja toivon mukaan viestintä tapahtuu huumorin kautta.

Kanala toivoo pystyvänsä antamaan lukijalleen myös raikkaita näkökulmia, kenties jopa hieman kummallisia sellaisia. Hän puhuu vinosta kulmasta, joka voi avata aivan arkisen asian uudella tavalla.

– Outoudessa voi nähdä jotain olennaista.

Kirjoittaessa oppii itsestään

Kanalalla on ollut jo yli kymmenen vuotta mielessä fiktiivisen romaanin tai novellin kirjoittaminen.

– Kirjoittaminen on prosessi, jossa oppii itsestään ja omista rajoistaan, sekä omasta tyylistään.

Nyt Kanala kuitenkin elää kiireistä aikaa, eikä kirja ole ainakaan ihan lähiaikoina valmistumassa. Isyysvapaa on päättynyt, ja on aika palata työelämään.

Kotona odottaa esikoinen ja elämä on soviteltava kodin ja työn vaatimusten ympärille. Kanala on kuitenkin tottunut taiteilemaan monen punahehkuisen raudan kanssa. Hän kerää mielellään uusia kokemuksia ja on aina valmis oppimaan uutta – ja kypsymään vielä hieman lisää.

Kirjoittaja opiskelee luovaa kirjoittamista Turun yliopistossa.

Kari Kanalan kirjoittamat kirjat:

Kari Kanala: Katekismusjengi (2011)
Kari Kanala ja Jani Kairavuo: Raamis testaa (2013)
Kari Kanala ja Ville Kormilainen: Anova saa ja nuuhkiva löytää – Koiraihmisen rukouskirja (2016)

Kommentit
 • Kuinka sitä ollaan hyvä mies, Juha Itkonen?

  Opiskelijan ja kirjailija kirjeenvaihto miesten kesken

  Kirjoitin intiimin kirjeen, jonka pääsisältö on seksi, ja lähetin sen kirjailija Juha Itkoselle. Sitten odotin. Pelkäsin kasvojen menetystä monta pitkää päivää. Sitten Juha vastasi. Onneksi hän osoittautui hyväksi mieheksi.

 • Elina Hirvonen: Nationalismin edessä tarvitaan radikaalia mielikuvitusta

  Mikä on ihmisen ja maailman suhde

  Vastaus Eurooppaa ja ihmisoikeuksia horjuttavaan liikehdintään ei voi olla teknokratia tai hiljaisuus, vaan radikaali mielikuvitus. Ympäristökriisi, automatisaatio ja tekoälyn kehittyminen haastavat tulevaisuudessa yhä suuremmalla voimalla käsityksemme siitä, mitä on olla ihminen tässä maailmassa, kirjailija Elina Hirvonen kirjoittaa kolumnissaan.

 • Olisiko maailmanloppu mahdollista välttää scifin avulla?

  Pilkun jälkeen -ohjelman päätösjaksossa katsotaan kauas.

  Pilkun jälkeen katsoo päätösjaksossaan kauas. Scifi ja fantasia käyvät realistisen suomalaisen romaanikirjallisuuden kimppuun ja luovat uusia tulevaisuudenkuvia. Keskustelemassa ovat rap-artisti ja runoilija Paperi T eli Henri Pulkkinen, kirjailija-dokumentaristi Elina Hirvonen ja kirjailija Anu Kaaja.

 • Ajavatko pienoisromaanit tiiliskivien ohi? Haastattelussa Anu Kaaja

  Kirjailijoita kunnioitetaan enemmän kuin käsikirjoittajia

  Kirjailija-käsikirjoittaja Anu Kaaja arvelee kirjallisuuden kentän monipuolistuvan jatkossa. Kaunokirjallisuuden ensisijaisena haasteena hän näkee muutoksen ihmisten ajankäytössä. Teksti: Emmi Ketonen Anu Kaajan helmikuussa ilmestynyt ensimmäinen romaani Leda sijoittuu 1700-luvun Ranskaan.

Kirjojen Suomi