Hyppää pääsisältöön

Koskettava Ellinoora ja balladiin voimaa puhkuva Kela: Anssi Kela ja isot biisit -ohjelmassa ollaan herkkien biisien äärellä

Ellinoora pitää huolen siitä, että ensi kesän festarilavoilla kuullaan Ultra Brata enemmänkin kuin bändin comeback-keikkojen vuoksi.

Ellinoora vierailee Anssi Kelan ohjelmassa. // Kuva: Ellinooran kuva: Warner Music, Kelan kuva: Rami Saaristo

Anssi Kela ja isot biisit on konkarimuusikon vetämä musiikkiohjelma. Jokaisessa jaksossa yksi artistivieras haastaa Anssi Kelan versioimaan yhden vanhan suomalaisen hitin. Vieras saa itse valita oman kappaleensa, Kelalle versioitavaksi tuleva biisi on aina yllätys.

Sarjassa kuullaan tarina kappaleen synnystä sekä esitellään biisin alkuperäinen esittäjä tai siihen liittyvä merkittävä henkilö.

Jos et halua tietää mitään maanantai-illan jaksosta, lopeta lukeminen tähän.

Tällä kertaa Ellinoora versioi Ultra Bran herkän Minä suojelen sinua kaikelta -hitin. Anssi Kela puolestaan coveroi Kim Lönnholmin Minä olen muistanut -balladin.

Ellinoorasta on parin viime vuoden aikana tullut yksi Suomen johtavista tunnelmallisten pop-biisien laulajista. Artistin tunnetuimmat biisit, Elefantin paino ja Leijonakuningas, ovat ihastuttavan melankolisia. Ellinooran _herkkä lauluääni pääsee mahtavasti esille myös JVG:n_Sitä säät mitä tilaat -fiitissä.

Monelle olisi iso riski coveroida menestyksekkään Ultra Bran yhtä isoimmista biiseistä. Ellinooralle kappalevalinta on kuitenkin hyvin turvallinen, sillä biisi on kovin samankaltainen laulajan aiempaan tuotantoon verrattuna: kyseessä on hidas, koskettava ja herkkä kappale, joka − totta kai − sopii Ellinooran äänelle tolkuttoman hyvin.

Artisti on muokannut kappaleesta jopa alkuperäisversiota koskettavamman. Ultra Bran omassa versiossa biisin taustabiitin tahdissa voi nyökytellä päätään, Ellinooran coverissa taustalle on jätetty lähinnä kitara ja viulu. Iskevän taustabiitin puuttuminen saa huomion kiinnittymään laulajan ääneen. Se on hyvä asia, sillä Ellinoora tulkitsee kappaletta Ultra Brata paremmin. Kuulostaa siltä, että Ellinoora todellakin suojelee meitä kaikkia.

Ellinoora on se, joka vuorenvarmasti suojelee sinua kaikelta.

Suurin poikkeama alkuperäisversioon kuullaan hieman biisin puolivälin jälkeen. Ultra Bralla on omassa kappaleessaan reilun puolen minuutin instrumentaaliosuus, jossa kuullaan muun muassa viuluja, selloja, torvia ja saksofoneja. Ellinoora on täyttänyt tämän osuuden dramaattisella woo-oo-oo-laululla, joka menee suoraan ihon alle.

Ultra Bran ja Ellinooran versioiden perusteella Ellinoora on se, joka vuorenvarmasti suojelee sinua kaikelta. Hän laulaa siitä niin suurella tunteella, että ei taatusti ole sellaista pimeää, jota hänen hento kätensä ei torjuisi.

Ultra Bran biisi julkaistiin vuonna 1997. Ellinoora oli tuolloin kolmen vuoden ikäinen.

Anssi Kela herättää balladin henkiin

Siinä missä Ellinoora toi valmiiksi herkkään kappaleeseen lisää tunnetta ja herkkyyttä, Anssi Kela tuo vielä astetta herkempään biisiin jytyä. Hän näyttää, miten kulunut balladi tuodaan 2010-luvulle.

Kela ottaa haltuun vuonna 1989 levytetyn Kim Lönnholmin Minä olen muistanut -kappaleen. Biisi on Edu Kettusen säveltämä ja sanoittama balladi, jolla Lönnholm pyrki Suomen Euroviisuedustajaksi. Lönnholm on esittänyt kappaleen myös SuomiLOVEn ensimmäisellä kaudella.

Legendaarisesta balladista omat versionsa ovat myöhemmin tehneet Paula Koivuniemi sekä Teräsbetonista tuttu Jarkko Ahola, mutta vasta Kela herättää kappaleen eloon.

Kela tuo biisiin mukaan synat ja rummut, jotka saavat biisin taustan kuulostamaan unenomaiselta − aivan kuin biisiin olisi tuotu sivallus Pariisin Kevättä. Samalla Kela on lisännyt biisiin tempoa sen verran, että kappaleen tahtiin voi tanssia ja lyödä tahtia. Tämä on hyvä ratkaisu, sillä mikäli Kela olisi jättäytynyt kappaleen kanssa balladilinjalle, Ellinooran veto olisi todennäköisesti ylivoimainen. Nyt rokkari laittaa kampoihin tyylipuhtaalla vedolla.

Anssi Kela − Minä olen muistanut Anssi Kela ja isot biisit -ohjelmassa nähdään vielä ainakin Arttu Wiskari, Elias Kaskinen, Egotrippi sekä Erin.

Osa vieraiden kappaleista on jo kerrottu. Esimerkiksi Erin lainaa Suurlähettiläiden biisin Kun tänään lähden ja Egotrippi coveroi Matkalla Alabamaan -hitin.

Anssi Kela ja isot biisit nähdään maanantaisin TV5:llä klo 21.

Lue myös:

Energinen JVG ja kohkaava Kela: Anssi Kela ja isot biisit -ohjelmassa on luvassa turvallisia kappalevalintoja

Super-ajankohtainen Sanni ja kermainen Kela: Anssi Kela ja isot biisit -uutuusohjelmassa luvassa upea Tahdon rakastella sinua -cover

14 vuotta vanha salaisuus paljastuu: Anssi Kela kertoo, mitä Puiston Petelle ja Lauralle tapahtui

Anssi Kela on 43-vuotias rokkari, joka hanskaa somen paremmin kuin kukaan – jopa JVG ottaa mallia