Hyppää pääsisältöön

Viikon albumi: Lavakäytöksellään närää aiheuttanut Tiisu palaa keikoille: “Äidiltä tuli Whatsapp-viestiä, että ottakaa pojat vähän iisimmin”

Pitelemätön livemeininki on sekä helsinkiläisen rock-yhtye Tiisun vahvuus että ongelma.

Tiisu // Kuva: Kerttu Malinen

- Kyllä tässä on ollu vähän semmonen peukaloidenpyörittämisfiilis, rummuttaa pöytää ja tarttis päästä taas rundille, sanoo Tiisu-yhtyeen kosketinsoittaja Antti Vuorenmaa ja naputtaa samalla vauhdilla studion pöytää kuin vahvistaakseen sanomaansa.

Hän ja Tiisun laulaja-kitaristi Henrik “Tiisu” Illikainen istuvat Pasilassa kertomassa yhtyeensä perjantaina julkaistusta kakkosalbumista Tänne ei jää kukaan, joka soi YleX:n Viikon albumina. Levyn julkaisun myötä Tiisu lähtee myös kiertueelle seitsemän kuukauden tauon jälkeen - ei siis ihme, että kaksikko on tulevista keikoista innoissaan.

Viikon albumi

YleX:n Uuden musiikin ohjelmissa otetaan joka viikko lähempään tarkasteluun yksi tuore ja ajankohtainen kotimainen albumijulkaisu.

Uuden musiikin aamu- ja iltavuorossa sekä Uuden musiikin viikko -ohjelmassa kuulet Viikon albumi -artistin haastattelun sekä levyn biisiesittelyt.

Viikon albumin kappaleita kuunnellaan myös YleX:n muissa ohjelmissa koko viikko.

Mutta kelataan hetki taaksepäin.

Juuri ennen keikkatauolle jäämistään Tiisu sai kyseenalaista huomiota mediassa riehakkaan lavakäytöksensä vuoksi. Tai oikeastaan yhtyeen laulaja Illikaisen lavakäytöksen vuoksi: hänen jäljiltään Tiisun keikoilla hajosi paitsi yhtyeen omia, myös muiden keikkakamoja. Asiasta suivaantuneet äänimiehet ja lavateknikot avautuivat kovin sanoin sosiaalisessa mediassa, ja keskusteluun törmännyt Illikainen julkaisi tämän nähtyään aiheesta pitkän, julkisen anteeksipyynnön Tiisun Facebook-sivulla.

Mikä on tilanne nyt? Odottaako Tiisua keikkapalkkiosopimuksen allekirjoituksen ohella nykyään myös allekirjoitettava sopimus mahdollisista vahingonkorvauksista?

- Ei onneksi, Vuorenmaa sanoo.

Hän kuitenkin kertoo, että ennen julkista anteeksipyyntöä kesällä saatu palaute oli “erittäin tuohtunutta”.

- Mun äidiltä tuli Whatsapp-viestiä, että ottakaa pojat vähän iisimmin, Vuorenmaa nauraa, mutta vakavoituu sitten:

- Olihan siellä sellaista, että turpaan pitäisi vetää tuollaista juippia. Kyllähän sen ymmärtää, ne ovat kuitenkin porukan työkaluja. Ja kyllä se muakin ärsyttää, että jätkä välillä läimii vaikka mun kiipparia, Vuorenmaa sanoo kohdistaen palautteen bändikaverilleen Illikaiselle.

- Mutta mä osaan suhtautua siihen, koska tiedän millainen soheltaja olet, Vuorenmaa lisää.

Kovin palaute kesän episodin yhteydessä tulikin Illikaisen ja Vuorenmaan mukaan tyypeiltä, joiden kanssa Tiisu ei yhtyeenä ole tehnyt töitä.

- Heillä oli mielikuva jostain pojanklopista, joka pahaa pahuuttaan tulee ja särkee niitä kamoja, Vuorenmaa sanoo.

Ongelma on Illikaisen ja Vuorenmaan mukaan se, etteivät artistit ja teknikot välttämättä aina kohtaa edes keikkojen yhteydessä. Illikaiselle teknikoiden keskuudessa levinnyt tuohtumus tuli täytenä yllätyksenä. Jo kesäisessä anteeksipyynnössään hän toivoikin avoimempaa keskustelua ja suoraa palautetta keikkojen yhteydessä.

Tämä otettiin kaksikon mukaan vastaan pääosin positiivisesti ja rakentavalla tavalla, eikä tapahtunut ole heidän mielestään vaikuttanut esimerkiksi yhtyeen keikkakalenteriin - Tiisu on oman kiertueensa lisäksi buukattu soittamaan jälleen muun muassa ensi kesän Ruisrockiin.

- Ainahan, jos joku tekee julkisesti anteeksipyynnön, löytää joku siitä tekopyhyyttä tai että yhtye yrittää markkinoida itseään vaarallisena rock-yhtyeenä, Illikainen pohtii, mutta vakuuttaa että siitä ei Tiisun kohdalla ole kyse.

- Mä haluaisin ainakin tehdä kaikkeni, että osaisin olla kunnolla paremmin. Mä oon vaan niin temperamenttinen hahmo ja epävarma, että jos mulla menee kieli lavalla poikki, mulla vain pimenee päässä ja kitara lentää. Se on huono luonteenpiirre mussa, laulaja sanoo.

Illikainen on maksanut kaikki rikkoutuneet tavarat itse. Kesällä hän puhui Tiisun Facebook-statuksessa jopa viisinumeroista summaa lähentelevästä luvusta.

- En ole koskaan laskenut tarkkaa rahamäärää. Se tuntuisi musta vähän perverssiltä, että “tällainen rokkihahmo minä olen”, Illikainen väistelee tarkkaa summaa udeltaessa, mutta myöntää, että uusien keikkakamojen ostelu vie enemmän rahaa kuin yhtye tienaa.

- Jostain ne rahat aina löytää, omasta pussista on kaikki maksettu. Kyllähän se aina sattuu.

Terapiassa äkkipikaisuuden takia

Mikä Illikaista sitten lavalla oikein riivaa ja mitä hän aikoo asialle tehdä?  Railakas livemeininki on asia erikseen, mutta ymmärtäähän sen, että vaikkapa festareilla esiintyjien välille jäävät tiukat vaihtoajat eivät juuri jätä liikkumavaraa etenkään tahallisesti hajotetulle kalustolle. Kesäisessä Facebook-anteeksipyynnössään Illikainen vakuutteli “tekevänsä kaikkensa, että touhu rauhoittuisi kamojen kaltoinkohtelemisen osalta”.

Onko hän siis oppinut hillitsemään itseään niin, ettei livemeininki riistäytyisi rikkomiseksi?

- En ole kyllä yhtään oppinut, Illikainen puuskahtaa, mutta lisää samaan hengenvetoon painokkaasti haluavansa oppia.

- Nyt kun keikat virallisesti alkavat, yritän kaikkeni, Illikainen vannoo.

- Sano nyt, että olet oppinut niin saadaan keikkoja, Vuorenmaa sanoo.

Vaikka Illikaisen ja Vuorenmaan sanailu on näennäisen kepeää, Tiisun jäsenet suhtautuvat asiaan oikeasti vakavissaan: Illikainen on käynyt terapiassa puimassa omaa äkkipikaisuuttan.

Voisi kuvitella, että tilanne olisi jo vähintäänkin pikapalaverin paikka bändin kesken. Haastattelussa aiheesta kyseleminen selvästi vaivaannuttaa Illikaista ja Vuorenmaata. Entä alkaako se jo vaikuttaa Tiisun livemeininkiin vai uskaltaako yhtye vielä vetää esiintymisensä yhtä täysillä?

- Uskalletaan ehdottomasti, koska uskomme siihen, että tietenkin pystymme vetämään täysillä ilman, että menee tonnin edestä kamaa rikki, Vuorenmaa sanoo.

Vaikka adrenaliinihallinnassa on vielä tehtävää, ainakin se on viime kesästä muuttunut, että Tiisulla on nykyään omat mikrofonit ja mikkiständi. Kesällä äänentoistoyritys Studiotec Oy lahjoitti Illikaiselle mikkiständin ja samanlaisen mikrofonin, joka oli aiemmin kestänyt riehakkaana lavaesiintyjänä tunnetun Michael Monroen käytössä. Tällaista laitetta on varmaan Tiisunkin menolla vaikea saada rikki?

- No ei se Illikaista kestä… Se on hajonnut jo, Illikainen toteaa hieman nolona.

Tiisun kakkosalbumi Tänne ei jää kukaan soi YleX:n Viikon albumina viikolla 12.

Lue myös:

Tiisu-yhtyeen laulaja pyytää anteeksi lavakäytöstään: "Välinpitämättömyys ei johdu siitä, ettenkö arvostaisi teidän työtänne"

Tiisun Sinkkuelämää-Tinder toimi: sen osoittavat 18-vuotiaat Inka ja Joonatan, jotka tapasivat rokkibändin musiikkivideon kautta

YleX Ensinäyttö: Tiisun Suomi on poliisivaltio -videon viesti on, jos vihalle antaa vallan, kaikki joutuvat saunan taakse