Hyppää pääsisältöön

Jopa joka toinen kissa on ylipainoinen – koko perheen pitää sitoutua, kun lemmikki alkaa laihduttaa

Jos painontarkkailu on vaikeaa ihmisille, niin ei se ole helppoa lemmikeillekään. Eläinlääkärien arvion mukaan jopa joka toinen kissa ja kolmasosa koirista on ylipainoisia. Lihavuus altistaa lemmikit esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairauksille sekä diabetekselle. Siksi lemmikin ylipainoon täytyy suhtautua vakavasti. Yksi syy karvaturreille kertyneistä liikakiloista on liiassa inhimillistämisessä: lemmikin herkkupalaa kerjäävää katsetta on vaikea vastustaa.

Lemmikkien ylipaino on paisuva ongelma Suomessa. Joidenkin arvioiden mukaan joka kolmas koira kärsii ylipainosta. Kissojen tilanne on vielä huolestuttavampi.

– Eläinlääkäreille tehtyjen kyselytutkimusten mukaan, jopa joka toinen vastaanotolla vieraileva kissa on ylipainoinen, kertoo eläinlääkäri Mirjami Mattila.

Lemmikin ylipainoon on suhtauduttava vakavasti, sillä pienikin painonnousu tuntuu lemmikin kehossa. Jos nelikiloinen kissa lihoo kilon, niin se on suhteessa sama kuin 65-kiloinen omistaja lihoisi 16 kiloa. Jos 10-kiloiselle koiralle tulee kilo painoa lisää, samainen omistaja saisi vastaavasti lihoa seitsemän kiloa.

Ylipainoinen kissa ei fyysisesti taivu nuolemaan itseään

Ylipaino altistaa lemmikin samanlaisille sairauksille kuin omistajansakin. Ylipaino rasittaa lemmikin tuki- ja liikuntaelimiä, aiheuttaa nivelkipuja, sydän- ja hengityselinsairauksia, nostaa verenpainetta ja saattaa laukaista diabeteksen. Lisäksi ylipaino lyhentää lemmikin elinikää ja heikentää sen elämänlaatua. Lihavuus vaikeuttaa erityisesti kissojen turkin hoitoa, mikä taas aiheuttaa iho-ongelmia.

– Ylipainoinen kissa ei fyysisesti taivu nuolemaan itseään, Mirjami Mattila muistuttaa.

Kuvassa kissa seisoo pöydällä ja syö lautaselta.
Pete-kissa paisui alle vuodessa lähes kaksi kiloa, kun se pääsi napostelemaan liikaa ruokaa ja herkkuja. Kuvassa kissa seisoo pöydällä ja syö lautaselta. Kuva: Puoli seitsemän / Niina Mattus kissat,kissa

Tuntuuko kylkiluut? Näkyykö vyötärö?

Lemmikin ylipainon toteaminen onnistuu helposti tunnustelemalla: tuntuvatko kylkiluut helposti turkin ja ihon läpi? Jos kylkiluita joutuu etsiskelemään tai ne eivät tunnu, on hälytyskellojen soitava omistajan päässä.

– Yhdenkään lemmikin turkki ei ole niin paksu, etteivätkö kylkiluut tuntuisi sen läpi, Mattila toteaa jämäkästi.

Ylipainoa voi arvioida myös silmämääräisesti. Jos kissa muistuttaa ylhäältä päin katsottuna enemmän päärynää kuin porkkanaa, on asiaan puututtava. Koirien ja kissojen silmämääräiseen arviointiin on kehitetty myös Body Condition Score -taulukko, jonka avulla oman lemmikin tilaa voi arvioida.

Pikadieetti ei ole avain lemmikin onneen

Lemmikin pitää laihduttaa hitaasti. Hyvä laihdutusvauhti kissoilla on yhden prosentin painonpudotus viikossa. Painonpudotus on hyvä tehdä laihdutusruualla. Jos vain pienentää tavallisen ruuan annoskokoa riskinä on, että lemmikiltä jää tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita saamatta. Annokset täytyy punnita ja ruokarytmi on pidettävä tasaisena. Ruokakippoa ei saa jättää esille ruokinta-aikojen ulkopuolella eikä lemmikille saa antaa ylimääräisiä herkkuja. Jos lemmikille haluaa tarjota makupaloja on niiden kalorit laskettava osaksi päivittäistä energiansaantia. Kun nelikiloiselle kissalle syöttää esimerkiksi 30 grammaa eli noin neljä viipaletta kermajuustoa se on sama kuin omistaja söisi neljä pussillista micropopcorneita.

Siksi onkin tärkeää, että koko perhe sitoutuu lemmikin laihdutuskuurin noudattamiseen.

– Ei voi olla niin että kolme henkilöä perheestä pitää kiinni näistä uusista ruokintakäytännöistä mutta yksi sitten ruokkii salaa, koska silloin koko homma menee ihan pilalle, Mirjami Mattila tiivistää.

Jo viiden prosentin painonpudotuksen on todettu parantavan lemmikin elämänlaatua.

Lemmikin aktivointi ja liikunta on syytä ottaa osaksi painonpudotusta. Koirien liikunnan lisääminen on huomattavasti helpompaa kuin kissoilla, sillä koiran kävelylenkkejä voi pikkuhiljaa pidentää. Kissat taas ovat sen verran itsepäisiä, että ne liikkuvat vain kun niitä huvittaa.

Lemmikkien painonpudotukseen on suhtauduttava vakavasti, mutta heti ei tarvitse tavoitella useiden kilojen pudotusta. Vaa'an avulla on helppo seurata lemmikin painoa.

– Positiivista on, että jo viiden prosentin painonpudotuksen on todettu parantavan lemmikin elämänlaatua.

Kuvassa kissa syö ruokaa
Lemmikin painonpudotus on syytä tehdä laihdutusruualla. Kuvassa kissa syö ruokaa Kuva: Puoli seitsemän / Niina Mattus kissa

Lemmikin ylipaino on herkkä asia myös omistajalle

Lemmikkien ylipainosta ei vielä Suomessa juuri puhuta. Yksi syy saattaa olla se, että aihe on herkkä myös omistajalle. Omistaja saattaa loukkaantua verisesti kun eläinlääkäri tai naapuri ilmoittaa lemmikin nousseesta painosta.

– Se on vähän sama asia, kun ilmoittaisi lapsen olevan lihava, Mattila kertoo.

Se on vähän sama asia, kun ilmoittaisi lapsen olevan lihava.

Omistajat tulkitsevat liikakiloista huomauttamisen helposti syytökseksi lemmikin terveyden laiminlyönnistä. Todellisuudessa tuskin kukaan lihottaa lemmikkiään tahallaan. Jos ystävän tai vanhempien lemmikki on päässyt pulleaan kuntoon, kannattaa laihdutuskuuria ehdottaa myönteisten esimerkkien kautta: pienikin laihdutus tekee lemmikistä aktiivisemman ja reippaamman.

Kerjäävä lemmikki ei ole välttämättä nälkäinen

Yksi syy lemmikkien ylipaino-ongelmaan on eläinten inhimillistämisessä. Kun omistaja haluaa viikonloppuna herkutella, tuntuu mukavalta ajatukselta tarjota myös lemmikille erikoisherkkuja. Sisäkissoille ylimääräiset herkut kertyvät helposti vatsan ja vyötärön seudulle, sillä niiden päivittäinen energiantarve on sen verran pieni. Lemmikin kerjäämistä ei automaattisesti kannata tulkita merkkinä nälästä. Kerjäävän lemmikin anovan katseen vastustaminen vaatii itsekuria myös omistajalta

– Kyllähän kissat osaa olla hellyyttäviä kun ne tulee puskemaan ja kerjäämään. Kerjääminen ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että lemmikki olisi nälkäinen. Se voi olla osoitus myös siitä, että lemmikki kaipaa huomiota, Mattila summaa.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän