Hyppää pääsisältöön

Leonidas Kavakos RSO:n solistina ja kapellimestarina

Kapellimestari Leonidas Kavakos
Kapellimestari Leonidas Kavakos Kuva: Copyright © Jan-Olav Wedin, All Rights Reserved. Detta fält får inte ändras eller raderas enligt 6 kap enligt lag (1960:729) Leonídas Kavákos,leonídas kavákos

Suomalaisyleisölle Sibelius-viulukilpailun myötä jo 1985 tutuksi tullut Leonidas Kavakos soittaa Beethovenin viulukonserton RSO:n solistina 29.3. Musiikkitalossa. Kapellimestarinakin uraa luova Kavakos myös johtaa konsertin, jonka toisena teoksena kuullaan Dvořákin sinfonia nro 7. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.

Kreikkalainen Leonidas Kavakos teki kansainvälisen läpimurtonsa voitettuaan Jean Sibelius-viulukilpailun Helsingissä 1985. Kolme vuotta myöhemmin hän voitti myös Paganini-kilpailun Italiassa. Voittojensa jälkeen hän on vieraillut säännöllisesti maailman huippuorkesterien solistina merkittävien kapellimestarien johdolla. Tänä vuonna Kavakos sai Tanskan arvostetuimman musiikkipalkinnon Léonie Sonning Music Prizen, joka myönnetään vuosittain kansainvälisesti arvostetulle säveltäjälle, instrumentalistille, kapellimestarille tai laulajalle. Aikaisempia voittajia ovat mm. Yehudi Menuhin, Dmitri Šostakoviš, Mstislav Rostropovich ja György Ligeti.

Kavakos esiintyy säännöllisesti mm. Wienin ja Berliinin filharmonikkojen, Amsterdamin Concertgebouw -orkesterin, Philadelphian ja Bostonin sinfoniaorkestereiden sekä Leipzigin Gewandhaus -orkesterin solistina. Kuluvalla kaudella Kavakos toimii New Yorkin filharmonikkojen nimikkotaiteilijana.

Viime vuosina Leonidas Kavakos on luonut uraa myös kapellimestarina. Hän on johtanut mm. Bostonin ja Lontoon sinfoniaorkestereita, Berliinin saksalaista sinfoniaorkesteria ja Wienin sinfonikkoja. Kuluvalla kaudella Kavakos johtaa mm. Venetsian La Fenice -oopperan orkesteria sekä Houstonin sinfoniaorkesteria.

Kavakos on tehnyt monia palkittuja levytyksiä, joiden joukossa on mm. Mendelssohnin viulukonserton ja Mozartin viiden viulukonserton taltioinnit. Vuonna 1991 hän voitti arvostetun Gramophone-palkinnon Sibeliuksen viulukonserton alkuperäisversion levytyksestä. Tällä hetkellä Kavakos levyttää yksinoikeudella Decca -levy-yhtiölle, joka on julkaissut Kavakosin taltioinnit Beethovenin viulusonaateista, Brahmsin viulukonsertosta ja sonaateista. Gramophone palkitsi Kavakosin Artist of the Year -tunnustuksella 2014.
Leonidas Kavakosin instrumentti on Stradivarius ”Abergavenny” vuodelta 1724.

29.3. klo 19
Keskiviikkosarja 12

Leonidas Kavakos, kapellimestari ja viulu
Ludwig van Beethoven: Viulukonsertto
Antonin Dvořák: Sinfonia nro 7

 • István Várdai esiintyy Truls Mørkin tilalla 18.‒19.10.

  Konsertin ohjelma ei muutu.

  Sellisti Truls Mørk on joutunut peruuttamaan esiintymisensä RSO:n solistina Musiikkitalon konserteissa 18.‒19.10. sekä Amsterdamin Concertgebouwssa 9.12. Hänen tilallaan Šostakovitšin 1. sellokonserton solistina soittaa István Várdai.

 • RSO:n Tulevaisuus-teema esittelee nuoria solisteja ja säveltäjiä

  Teema esittelee 5 nuorta solistia ja 2 säveltäjää.

  Radion sinfoniaorkesterin yhtenä keskeisenä tehtävänä on alusta lähtien ollut edistää ja tukea suomalaista musiikkia. Sen olennaisena osana on ollut nostaa esiin nuoria kykyjä, yhtä lailla esiintyviä taiteilijoita kuin säveltäjiä. Kaudella 2023-2024 se toteutuu erityisen Tulevaisuus-teeman konserteissa.

 • Nicholas Collon: "Straussin musiikissa minua viehättää ennen kaikkea harmonia"

  Ylikapellimestari Collon kertoo kauden Strauss-teemasta.

  Olet valinnut yhdeksi alkavan kauden teemoista Richard Straussin. Millainen on historiasi Straussin musiikin parissa, ja mikä sinua hänessä viehättää? Ensimmäinen johtamani teos oli luultavasti Metamorfoosit, ja johdin muitakin myöhäisiä teoksia, oboekonserttoa ja Neljää viimeistä laulua. Myöhemmin aloin johtaa sinfonisia runoja, Kuolemasta ja kirkastuksesta alkaen.