Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Nostalgiakekkerit! Nyt myös 1980-luvun Iltatähdet netissä

Kollaasi Iltatähden logoista ja juontajista.
Kollaasi Iltatähden logoista ja juontajista. Kuva: Yle Elävä arkisto Iltatähti,logot,juontajat

Musaohjelmien klassikko Iltatähti pyöri ruudussa yhteensä kymmenen vuotta. Sen jaksot koko tältä ajalta ovat viimein nähtävinä Elävässä arkistossa ja Areenassa. Ne tarjoavat yhteensä yli 40 tuntia eilispäivän poppia vuosilta 1973–1983 – ihanaa, kamalaa, rankkaa tai hupaisaa, näkökulmasta riippuen.

Iltatähti oli Ylen pitkäikäisimpiä popmusiikkiohjelmia tv:ssä ja vuosien ajan myös ainoa lajissaan. Sen tunnetuin juontaja oli laulaja Mikko Alatalo.

Olemme jo aiemmin julkaisseet Iltatähtiä 1970-luvulta, ja nyt ovat vuorossa loputkin. Koko sarja on nyt pääosin nähtävissä netissä lukuunottamatta eräitä tekijänoikeuksien rajoittamia erikoisjaksoja.

Vain osa ohjelmista on kuitenkin tallella kokonaisina. Muita olemme mahdollisuuksien mukaan harsineet iloksenne kokoon säilyneiden sisällystietojen ja työnauhojen avulla. Areenassa ovat nähtävissä vain kokonaiset jaksot, Elävässä arkistossa lisäksi kaikki muutkin.

Kokonaiset Iltatähden jaksot Areenassa

Tuoreimmat lisäykset ovat Iltatähden viimeisiltä vuosilta 1980–1983. Ja jos haluat sukeltaa Iltatähden varhaisimpiin kerrostumiin, vähän alempana ovat kaikki julkaisemamme Iltatähti-kokonaisuudet kronologisessa järjestyksessä vanhimmasta alkaen. Hauskaa nostalgiatrippiä!

Iltatähden lopunajat – heviä, syntikoita ja kasariglamouria

Iltatähti tarjosi viimeisinä vuosinaan raskasta rockia, syntikkapoppia, suomidiskoa, ihonmyötäisiä trikoita, säihkyvää tyylikkyyttä ja paljon kaikkea muuta.

Kollaasi Iltatähden 1980-luvun esiintyjistä.
Kollaasi Iltatähden 1980-luvun esiintyjistä. Kuva: Yle Elävä arkisto. Iltatähti,1980-luku,rock,popmusiikki,Iskelmämusiikki,diskomusiikki,heavy rock

1980-luvun Iltatähtien herkkuja ovat mm. mörköilevä Sleepy Sleepers sekä kohta 60-vuotispäiväänsä viettävän J. Karjalaisen varhaisin säilynyt Yle-tallenne.

Varhainen Iltatähti oli koko perheen kriittinen musiikkiohjelma

Iltatähti käsitteli aluksi aivan kaikkea kevyttä musiikkia purkkapopista lehmänkellonkalisteluun. Hyvän ja huonon raja oli tekijöille kuitenkin kirkas, eikä se jäänyt yleisöllekään epäselväksi. Vuoden 1973 ohjelmissa mm. Hector, Danny, Tasavallan Presidentti, Sammy Babitzin, Badding, Hurriganes.

Kollaasi Iltatähti-ohjelman esiintyjistä vuonna 1973.
Kollaasi Iltatähti-ohjelman esiintyjistä vuonna 1973. Kuva: Yle kuvanauha elävä arkisto

Vuonna 1974 Iltatähti vaihtoi väriin ja Mikko Alataloon

Iltatähti aloitti vuonna 1974 värilähetykset, ja sen juontaja vaihtui muutaman kuukauden välein. Mukana mm. Hullujussi, Juice Leskinen & Coitus Int, Niemen, Procol Harum, Kaseva, Irwin, Albert Järvinen, M. A. Numminen.

Iltatähden vuoden 1974 esiintyjiä kollaasissa.
Iltatähden vuoden 1974 esiintyjiä kollaasissa. Kuva: Yle kuvanauha, Yle/Arja Lento 1974

Iltatähden kolmas vuosi oli hyvä vuosi suomirockille ja juurimusalle

Vuonna 1975 folk ja country raikasivat runsaasti, ja Suomen eri kolkkien rock-elämää esiteltiin. Jäljelle jääneiden nauhojen herkkuja ovat mm. Hurriganes, Wigwam, Maarit, Vanha Isäntä, Virtanen, Dr. Feelgood, Loudon Wainwright III, Professor Longhair.

Kollaasi Iltatähti-ohjelman esiintyjistä vuonna 1975.
Kollaasi Iltatähti-ohjelman esiintyjistä vuonna 1975. Kuva: Yle kuvanauha, Yle/Arja Lento, Elävä arkisto Iltatähti (musiikkikappale),1975,Yle Elävä arkisto

Proge ja fuusiomusa tahdittivat Iltatähden ennätysvuotta 1976

Iltatähti nosti esiin kunnianhimoisia kokeiluja vastapainoksi "kauppamiesten tavaralle". Vuoden 1976 arkistoaarteita ovat mm. Sorvali–Hurmerinta Band, Nono Söderberg, Royals, Piirpauke, Steeleye Span, Chicago Overcoat ja Kontravirtanen.

Kollaasi Iltatähden vuoden 1976 artisteista.
Kollaasi Iltatähden vuoden 1976 artisteista. Kuva: Yle Elävä arkisto Iltatähti,1976,musiikkiohjelmat,Yle Elävä arkisto

Iltatähti 1977: Punk tuli, Alatalo meni

Mikko Alatalo jätti Iltatähdelle jäähyväiset ja teki tilaa Sinikka Heinille. Katsojat saivat tutustua kummalliseen erikoisuuteen nimeltä punk-rock. Vuoden 1977 harvinaisuuksiin kuuluvat mm. Jukka Tolosen, Hectorin ja H.E.C.-yhtyeen, Wasama-kvartetin, Jimi Sumén & Dreamsin ja Madame Georgen livetaltiot.

Juontaja Sinikka Hein ja Iltatähti-sarjan grafiikkaa ja artisteja.
Juontaja Sinikka Hein ja Iltatähti-sarjan grafiikkaa ja artisteja. Kuva: Yle kuvanauha (kollaasi Elävä arkisto) Iltatähti,1977,kuvakaappaus,Yle Elävä arkisto,musiikkiohjelmat,sinikka hein

Iltatähden lento keskeytyi, kun 1970-luvun loppu läheni

Iltatähti juhli viisivuotista taivaltaan keväällä 1978. Juontajat vaihtuivat Matti Kyllösestä Tapani Ripattiin, ja koko Iltatähtikin himmeni – joskin vain väliaikaisesti. Ennen sitä se ehti tallentaa mm. Eppu Normaalin ja Popedan ensimmäiset tv-keikat.

Kollaasi Iltatähden vuoden 1978 esiintyjistä.
Kollaasi Iltatähden vuoden 1978 esiintyjistä. Kuva: Yle Elävä arkisto Iltatähti,1978,Yle Elävä arkisto,kuvakaappaus,Darts,Paula Koivuniemi,Martti Syrjä,Kate Bush,Ilkka Rantamäki,Tapani Ripatti,Matti Kyllönen,Silhuetit,Link Wray,Tuulikki Eloranta,Pate Mustajärvi
 • Kulttuurin moniottelija Jukka Mäkisen rakastettuja maalaiskomedioita heinäkuun Toivotut-paketissa

  Kymmenen kysymystä ohjaajalle ja tietenkin ne ohjelmat myös!

  Syvähaastattelussa ohjaaja Jukka Mäkinen, joka on tehnyt mittavan määrän viihdettä ja draamaa Ylellä. Niin yksittäisiä pisteohjelmia kuin pitkiä sarjoja. Heikki Luoman kanssa yhteistyössä tehdyt maalaiskomediat ovat katsojien suursuosikkeja. Jukan jäädessä eläkkeelle julkaisemme läksiäislahjana heinäkuun Toivotut-paketissa hänen suosittuja sarjojaan: Matkalaukkukostaja ja Luonnonmukainen rakastaja -sarjat sekä maalaiskomedioina tutuksi tulleet Kuusniemi-sarjat.

 • Areenan selainpalvelun uusi soitin helpottaa käyttöä

  Areenassa käytössä uusi soitin

  Areenassa on otettu käyttöön uusi soitinohjelma, jonka avulla videot toistetaan Areenan selainpalvelussa. Uuden soittimen merkittävin ominaisuus on se, että se ei käytä Flash-liitännäistä sisällön toistamiseen. Videot toistuvat HTML5-tekniikan avulla. Sama soitin on jo aiemmin ollut käytössä Areenan TV-kanavalähetyksissä ja klippisisällöissä.

 • Areena korvaa Ylen radiosovellukset mobiililaitteissa

  Areena on myös radion koti

  Ylen radiokanavakohtaiset mobiliisovellukset lakkaavat lähipäivinä toimimasta. Jatkossa kanavien suorat lähetykset ovat kuunneltavissa Areena-sovelluksissa, joiden radio-ominaisuudet kehittyvät entistä paremmiksi. Nyt julkaistava versio Areena-sovelluksesta tekee erityisesti suorien radiolähetysten kuuntelusta helppoa.

 • Kotikadun kolmannen kauden suurin mysteeri löytyy ullakolta

  Neljäs kausi tulee katsottavaksi lokakuussa.

  Kotikadun kolme ensimmäistä kautta ovat nyt katsottavissa Areenassa. Jokainen kausi on katsottavissa kuusi kuukautta, joten vielä on aikaa aloittaa koko sarja alusta. Ensimmäinen kausi on katseltavissa 25.7. saakka. Vuosina 1997–1998 nähty kolmas kausi saapui juuri juhannuksen kynnyksellä katsottavaksi. Toinen kausi pättyi jaksoon, jossa tanssittiin Jannen ja Pirkon häitä.